Mostarski Srbi idu jedinstveno

Koordinacija Srba Mostar na idućim opštim izborima imaće jedinstvenu listu ili podržati jedinstven nastup srpskih stranaka, zaključio je Sabor Koordinacije srpskih organizacija iz Mostara.

Bosna i Hercegovina 01.03.2018 | 09:42
Mostarski Srbi idu jedinstveno
Sa Sabora je upućen poziv strankama iz Republike Srpske da podrže jedinstvo mostarskih Srba, jer samo na taj način Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu imaju šansu da izaberu svoje legalne i legitimne predstavnike u vlasti.

Sabor je bio izvještajni, a na njemu su sinoć učestvovali predstavnici osam organizacija koje djeluju u Koordinaciji.

Prema riječima predsjednika Koordinacije Dušana Gole, sa Sabora je upućen poziv svim Srbima u Mostaru da se uključe u rad Koordinacije djelovanjem u udruženjima koja čine Koordinaciju ili eventualno uključivanjem svojih udruženja u rad Koordinacije.

On je istakao da je upućen i poziv Mostarcima iz svih krajeva Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore i dijaspore da podrže i pomognu rad Koordinacije Srba Mostar.

"Koordinacija Srba Mostar poziva sve organe vlasti u Federaciji i na nivou BiH na ravnopravan tretman srpskog naroda u Mostaru i FBiH sa druga dva konstitutivna naroda i da se ispravi diskriminacija Srba kada je riječ o obrazovanju, zapošljavanju, podršci srpskim udruženjima i projektima kroz budžete opština, kantona i federacije BiH", naveo je Golo.

On je dodao da Koordinacija poziva skupštine Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog, Posavskog i Livanjskog kantona da usvoje izmjene Ustava kantona kako bi Srbi postali formalno-pravno konstitutivan narod, a zakonodavne i izvršne organe svih kantona i FBiH da svojim odlukama sprovedu i faktičku konstitutivnost srpskog naroda.

U zaključcima se pozivaju političke stranke iz Mostara i FBiH da pri donošenju političkih odluka važnih za sva tri naroda u Mostaru uvažavaju i ravnopravno tretiraju političke stranke srpskog naroda koje djeluju kroz Koordinaciju Srba Mostar, te uvažavaju srpske stavove u budućim rješenjima za Mostar.

"Koordinacija Srba Mostar napominje političke stranke iz Republike Srpske da prilikom izmjena Izbornog zakona BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH zastupaju i uvažavaju stavove Koordinacije Srba Mostar, a posebno one koje se odnose na izborna pravila za Mostar", jedan je od zaključaka Sabora.

Golo je naveo da je stav Koordinacija da Mostar mora biti jedinstven i multietnički grad, sa jednakim pravima za sve narode i građane, "jer kao takav ima šanse da postane normalan evropski grad".

On je dodao je Koordinacija u protekle dvije godine, koliko postoji, održala stotine sastanka sa domaćim političarima i predstavnicima međunarodne zajednice u vezi sa zahtjevima Srba kada je riječ o rješenjima za Mostar, ali i u vezi sa problemom konstitutivnosti, problemom raspodjele sredstava iz budžeta, te zapošljavanjem, ali da, nažalost, rezultata nije bilo.

"Ukoliko na izborima ne izaberemo svoje predstavnike, sva naša borba će biti uzaludna", naveo je Golo.

Koordinaciju čine SPKD "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar, SPKUD "Gusle" Mostar, Udruženje Srba povratnika, Udruženje veterana, SNSD, SDS, "Prosvjeta" Mostar, Srpsko građansko vijeće, Udruženje mladih "Mitropolit Leontije" i kao posmatrač Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Predrag Mostar

01.03.2018 09:00

Podrska za ravnopravnost u kantonima gdje HDZ nedozvoljava ravnopravnost. Ispraviti svaku diskriminaciju kako u Mostaru tako i Doboju i svim djelovima BIH.

ODGOVORITE
Name

Re

01.03.2018 13:53

Nismo mi za demokratije. Toljaga nama treba i onda se grlimo

Name

Sacekajte

01.03.2018 09:33

Sad ce to odmah mile duduk dogovoriti sa zastitnikom Srba katolikom covicem

ODGOVORITE
Name

ZA Golu

01.03.2018 10:37

DOSTA DUSANE GOLO INSTRUKCIJA MLADENA KRNJEUSICA.KAKO DA VAM DAMO PODRSKU KADA STE PUPOLJAK DODIKA,A DODIK SE BORI DA SRBI NE BUDU KONSTITUTIVNI NAROD U NAHIJI DRAGANA ČOVICA.GOLO ĆUTI I NE MLATI.TAKO STE GLASALI ZA LIJANOVICE KOJI VAM JE OSTAO DUŽAN PO 100 KM ILI ZA POKVRENU SALAMU.