Босић тражи конститутивност Срба и право на српски језик и ћирилицу у кантонима ФБиХ

Замјеник предсједавајуће Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић предао је данас захтјев Уставном суду БиХ за оцјену уставности одредби из устава пет од десет кантона у Федерацији БиХ.

Босна и Херцеговина 27.02.2018 | 19:26
Босић тражи конститутивност Срба и право на српски језик и ћирилицу у кантонима ФБиХ
Ради се о одредбама које прецизирају конститутивност народа,а у којима се Срби не помињу као конститутивни народ,те о уставним одредбама о службеном језику и писму у којима нема српског језика и ћирилице.

Босић од Уставног суда БиХ тражи да наложи кантонима у Федерацији БиХ да ускладе своје уставе са одлуком о конститутивности народа и коначно отклоне очигледну дискриминацију Срба.

"Срби нису као народ конститутивни у Посавском, Херцеговачко-неретванском,Зеничко добојском и Босанско-подрињском кантону Горажде.У наведеним кантонима службено писмо је само латиница а службени језици хрватски и босански,односно хрватски и бошњачки како је наведено у уставима кантона са хрватском већином'', подсјећа Босић и додаје да су у Уставу Западно-херцеговачког кантона Срби формално конститутиван народ али српски језик и ћирилица нису наведени као службени језик и писмо.

На питање зашто је он покренуо инцијативу за оцјену и промјену устава федералних кантона, Босић одговара да је искористио своје уставно право као члан Колегија Представничког дома.

,,У Уставу Федерације БиХ прецизирано је да само премијер кантона или трећина посланика у кантоналним скупштинама може покренути иницијативу за оцјену уставности.Срба у кантоналним институцијама нема или их нема довољно да би то урадили'',каже Босић и додаје да оцјену уставности може покренути и једанаест посланика Представничког  дома Парламентарне скупштине БиХ.

"Приликом гласања на последњој сједници о сличној иницијативи видјели смо да посланици СНСД-а не подржавају рјешење питања конститутивности Срба у Федерацији.То значи да нема довољно руку посланика из Републике Српске да се то уради.Ја сам искористио своје уставно право као члан Колегија и очекујем од Уставног суда БиХ да у што краћем року ријеши ово питање и Србима омогући право на конститутивност,језик и писмо на територији цијеле Федерације БиХ као што то имају Хрвати и Бошњаци у Републици Серпској'',каже Босић.

На питање новинара да ли ће се залагати да Бошњаци добију право на службени језик у Српској,које им је,како наводе, ускраћено, Босић је одговорио: - У Уставу Републике Српске јасно пише да су службени језици они којима говоре Срби,Хрвати и Бошњаци. .У случају пет кантона у Федерацији у уставима се не помиње језик српског народа.Зато тражим да се он уведе па макар писало и језик којим говоре Срби", казао је Босић.

Он сматра да су називи језика у БиХ политичко а не лингвистичко питање и подсјећа да у уставима три кантона у Федерацији пише да је службени језик бошњачки,а не босански,али око тога нико не прави проблем већ се то само пребацује Републици Српској.

,,Политичке дебате око назива језика служе за изазивање криза и скретање пажње са стварних проблема'',закључује Босић и подсјетио да је у бившој  држави СФРЈ се говорило српским и хрватским, односно у тадашњој СР БиХ српскохрватским, односно хрватскосрпским језиком.



БН телевизија

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

@Бањалуцанин

27.02.2018 18:40

Говорило се српским и хрватским односно српскохрватским,а сто је по распаду дрзаве српскохрвстски језик несто, Зато сто је био вјестацки.А у тадасњој БиХ нису Босњацима дали да се изјасњавају како они хоце,а језик му забранили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

27.02.2018 19:05

ајд нелупај глупости босњаци тацније муслимани из БиХ су и тад прицали и писи како то раде и сад. сад од једног језика правите сест језика којаглупост.

Name

ре

27.02.2018 19:05

Не лапрдај. Чуј бранили. А који је то језик? Комбинација српског и хрватског са покојим уметнутим х. У Сарајеву се никада није говорило као сада скупштина опћине, нити се пила кахва већ кафа.

Name

Ју

27.02.2018 20:30

Тито је погријесио зато сто није увео један језик и једну нацију, ионако сте сви исти народ хтјели то ви или не !!!

Name

Ре

27.02.2018 22:21

У сустини се језици и не разликују пуно. Ал да има разлике има.. многе ријеци су Босњаци преузели турцизмом, арапски итд које су усле цак и у српски језик. А да муслиманима до '74 нису дали да се изјасне да су муслимани и да говоре свој језик и то је тацно..

Name

Ре Бањалуцанин

27.02.2018 22:56

Требо је Тито измисљени језик прогласити за официјелни.Дакле богумилски а зна се ко је настао од Богумила.Вецих лутања историја није видјела.

Name

Какофонија

27.02.2018 22:58

По модерном међународном праву, сваки народ има право на СВОЈ матерњи језик и може га звати како хоће. Добродошли у 21. вијек, код нас милитантних феминисткиња и гејева, али смо бар мирољубиви и нећемо вас послати у ровове. Коме се не свиђа, нек сједне у времеплов и нек се врати назад, у Бајино стољеће, да не закасни на прољетно стригање.

Name

Ре ин и ре

28.02.2018 11:34

Не лупајте ви глупости већ се информишите, који се језик причао и који народ је живио на простору БиХ прије А-У Анексије! Зато и имате проблем са серијом "Немањићи", јер није онако како вас је САНУ учила!

Name

Раде

27.02.2018 18:41

Сто це нама србски у бошњачко-хрватскиој држави,ми имамо своју државу и никад не треба дозволити Босански у српској а они ако хоће нека дају овамо га неће добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

27.02.2018 18:50

Раде Раде памет углаву и непаметуј много.

Name

Раде громадо неписмена и тупава

27.02.2018 18:59

Само ради Радета и сличних милеботова ћемоу већем БиХ ентитету, ФБИХ, уставно дефинирати његов/ваш језик као језик срБског народа или краће, срБски, а Републику Српску језички дефинисати као Републику СрБску.

Name

ре Раде

27.02.2018 19:08

Не слажем се. Ако су Срби конститутивни народ у БиХ, то треба бити тако регулисано и у Федерацији.

Name

Глупости..

27.02.2018 20:07

Коју ми то државу имамо мислиш на ЕНТИТЕТ РС..И НИШТА ВИШЕ.лажу нас годинама да смо као нека држава а само обични ентитет.Којим писмом ћемо писати нек пише ко којим хоће и којим језиком да говори нек говори.Народ. Прополис банке фалирало фирме под стечајем све пукло они расправљају о писму.Што се тиче Сарајева и дали је кафа или каква и то ме. Забиле ал исто тако и у бл никад се није ишло на каву него на кафу фила у арију ринг осмицу итд.Али сад ови новопечени и једни други и трећи сад нашли нешто филозофирати.Знам да народ јако тешко живи и да смо сви нај...бали Осим ови политичара који јако добро живе.А што нисмо конститутивни колико знам то би требало питати Бају великог србина и брата Човића.Колко знам Бакир је био једини за.Ал сви су они. Исто срта...ње само друкчије упаковано и другим бојама одабрани.Нек народ размишља о кави кахви кафи а они нарушили и Марушић сједе тајно заједно и пију кахви каву кафу.

Name

Кхал Дрого

27.02.2018 18:57

Подршка госп.Босићу. Исправна одлука и иницијатива. Видјећемо сада како ће Уставни суд одлучити. Овдје ствари јесу јасне, но у УС БиХ доносе политички мотивисане одлуке, и ту би често Бошњаци+странци прегласали Србе и Хрвате. Такође, овдје ваља бити опрезан око сплеткарења СДП-а. СДП има 6 од 13 чланова у клубу Срба у дому народа фед.БиХ. И када је тај клуб (ти из СДП-а и други назови Срби који га попуњавају) покренуо у фед.БиХ механизам заштите национачног интереса? Никад, нити једном,. А видимо и овдје и у много других случајева да је било пуно повода. Такође. клуб Срба (у ДН фед.БиХ) никад није попуњен са 17 тих чланоа, што је такође кршење Устава, а једно вројеме су били Срби у том клубу Срба и неки Расим, Нермин и Харис, додуше "Срби по потреби", и како би потреба престала били би нешто друго Пребацивање ове проблематике (која се тиче фед.БиХ) на ниво БиХ може бити и замка јер ће колико сутра равнајући се по том обрасцу исти ти (СДП + тада СДА и неке хрватске странке) отворити питања која се тичу искључиво Српске. Зато, ово је исправан пут, и ставити на тест УС БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

27.02.2018 19:20

Господине Босицу, немаш ти шта тражити . Наш предсједник Додик у сарадњи са Цовицем, недају да Срби буду констутативни народ у Фбих Срби нису констутативни само у кантонима гдје влада Цовицев ХДЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милојко

27.02.2018 19:45

Морам признати да ти је овај сарказам прилично вјешт, сад ће многи који твој коментар прочитају мислити да си Милин бот, а ниси. Дугогодишња четвороочна дружења Човича и Додика дају прилично видне резултате у пракси. У бившој СФРЈ су и националне мањине биле потпуно равноправне са конститутивним народима. На косову је држана настава на Албанском језику и низ других примјера. Треба напоменути да је на простору Неретванском кантону у мјесту Брадина (родно мјесто Анта Павелића) у овом рату над Србима извршен школски примјер геноцида. Не вјерујем да је све ово нашем предсједнику РС непознато.

Name

Ин

27.02.2018 21:16

Подрска Босицу . али судије су под утицајем власти снсд хдз тако да нам је пресуда вец позната, као и за акцизе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

27.02.2018 22:08

Преедсједник каже да су овакве иницијативе уствари против Срба уперене.Ваљда он зна како ствари стоје.лол

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

28.02.2018 18:39

Нама треба Енглески и Њемацки.