Bosić traži konstitutivnost Srba i pravo na srpski jezik i ćirilicu u kantonima FBiH

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić predao je danas zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti odredbi iz ustava pet od deset kantona u Federaciji BiH.

Bosna i Hercegovina 27.02.2018 | 19:26
Bosić traži konstitutivnost Srba i pravo na srpski jezik i ćirilicu u kantonima FBiH
Radi se o odredbama koje preciziraju konstitutivnost naroda,a u kojima se Srbi ne pominju kao konstitutivni narod,te o ustavnim odredbama o službenom jeziku i pismu u kojima nema srpskog jezika i ćirilice.

Bosić od Ustavnog suda BiH traži da naloži kantonima u Federaciji BiH da usklade svoje ustave sa odlukom o konstitutivnosti naroda i konačno otklone očiglednu diskriminaciju Srba.

"Srbi nisu kao narod konstitutivni u Posavskom, Hercegovačko-neretvanskom,Zeničko dobojskom i Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.U navedenim kantonima službeno pismo je samo latinica a službeni jezici hrvatski i bosanski,odnosno hrvatski i bošnjački kako je navedeno u ustavima kantona sa hrvatskom većinom'', podsjeća Bosić i dodaje da su u Ustavu Zapadno-hercegovačkog kantona Srbi formalno konstitutivan narod ali srpski jezik i ćirilica nisu navedeni kao službeni jezik i pismo.

Na pitanje zašto je on pokrenuo incijativu za ocjenu i promjenu ustava federalnih kantona, Bosić odgovara da je iskoristio svoje ustavno pravo kao član Kolegija Predstavničkog doma.

,,U Ustavu Federacije BiH precizirano je da samo premijer kantona ili trećina poslanika u kantonalnim skupštinama može pokrenuti inicijativu za ocjenu ustavnosti.Srba u kantonalnim institucijama nema ili ih nema dovoljno da bi to uradili'',kaže Bosić i dodaje da ocjenu ustavnosti može pokrenuti i jedanaest poslanika Predstavničkog  doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Prilikom glasanja na poslednjoj sjednici o sličnoj inicijativi vidjeli smo da poslanici SNSD-a ne podržavaju rješenje pitanja konstitutivnosti Srba u Federaciji.To znači da nema dovoljno ruku poslanika iz Republike Srpske da se to uradi.Ja sam iskoristio svoje ustavno pravo kao član Kolegija i očekujem od Ustavnog suda BiH da u što kraćem roku riješi ovo pitanje i Srbima omogući pravo na konstitutivnost,jezik i pismo na teritoriji cijele Federacije BiH kao što to imaju Hrvati i Bošnjaci u Republici Serpskoj'',kaže Bosić.

Na pitanje novinara da li će se zalagati da Bošnjaci dobiju pravo na službeni jezik u Srpskoj,koje im je,kako navode, uskraćeno, Bosić je odgovorio: - U Ustavu Republike Srpske jasno piše da su službeni jezici oni kojima govore Srbi,Hrvati i Bošnjaci. .U slučaju pet kantona u Federaciji u ustavima se ne pominje jezik srpskog naroda.Zato tražim da se on uvede pa makar pisalo i jezik kojim govore Srbi", kazao je Bosić.

On smatra da su nazivi jezika u BiH političko a ne lingvističko pitanje i podsjeća da u ustavima tri kantona u Federaciji piše da je službeni jezik bošnjački,a ne bosanski,ali oko toga niko ne pravi problem već se to samo prebacuje Republici Srpskoj.

,,Političke debate oko naziva jezika služe za izazivanje kriza i skretanje pažnje sa stvarnih problema'',zaključuje Bosić i podsjetio da je u bivšoj  državi SFRJ se govorilo srpskim i hrvatskim, odnosno u tadašnjoj SR BiH srpskohrvatskim, odnosno hrvatskosrpskim jezikom.



BN televizija

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

@Banjalucanin

27.02.2018 18:40

Govorilo se srpskim i hrvatskim odnosno srpskohrvatskim,a sto je po raspadu drzave srpskohrvstski jezik nesto, Zato sto je bio vjestacki.A u tadasnjoj BiH nisu Bosnjacima dali da se izjasnjavaju kako oni hoce,a jezik mu zabranili.

ODGOVORITE
Name

In

27.02.2018 19:05

ajd nelupaj gluposti bosnjaci tacnije muslimani iz BiH su i tad pricali i pisi kako to rade i sad. sad od jednog jezika pravite sest jezika kojaglupost.

Name

re

27.02.2018 19:05

Ne laprdaj. Čuj branili. A koji je to jezik? Kombinacija srpskog i hrvatskog sa pokojim umetnutim h. U Sarajevu se nikada nije govorilo kao sada skupština općine, niti se pila kahva već kafa.

Name

Ju

27.02.2018 20:30

Tito je pogrijesio zato sto nije uveo jedan jezik i jednu naciju, ionako ste svi isti narod htjeli to vi ili ne !!!

Name

Re

27.02.2018 22:21

U sustini se jezici i ne razlikuju puno. Al da ima razlike ima.. mnoge rijeci su Bosnjaci preuzeli turcizmom, arapski itd koje su usle cak i u srpski jezik. A da muslimanima do '74 nisu dali da se izjasne da su muslimani i da govore svoj jezik i to je tacno..

Name

Re Banjalucanin

27.02.2018 22:56

Trebo je Tito izmisljeni jezik proglasiti za oficijelni.Dakle bogumilski a zna se ko je nastao od Bogumila.Vecih lutanja istorija nije vidjela.

Name

Kakofonija

27.02.2018 22:58

Po modernom međunarodnom pravu, svaki narod ima pravo na SVOJ maternji jezik i može ga zvati kako hoće. Dobrodošli u 21. vijek, kod nas militantnih feministkinja i gejeva, ali smo bar miroljubivi i nećemo vas poslati u rovove. Kome se ne sviđa, nek sjedne u vremeplov i nek se vrati nazad, u Bajino stoljeće, da ne zakasni na proljetno striganje.

Name

Re in i re

28.02.2018 11:34

Ne lupajte vi gluposti već se informišite, koji se jezik pričao i koji narod je živio na prostoru BiH prije A-U Aneksije! Zato i imate problem sa serijom "Nemanjići", jer nije onako kako vas je SANU učila!

Name

Rade

27.02.2018 18:41

Sto ce nama srbski u bošnjačko-hrvatskioj državi,mi imamo svoju državu i nikad ne treba dozvoliti Bosanski u srpskoj a oni ako hoće neka daju ovamo ga neće dobiti.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

27.02.2018 18:50

Rade Rade pamet uglavu i nepametuj mnogo.

Name

Rade gromado nepismena i tupava

27.02.2018 18:59

Samo radi Radeta i sličnih milebotova ćemou većem BiH entitetu, FBIH, ustavno definirati njegov/vaš jezik kao jezik srBskog naroda ili kraće, srBski, a Republiku Srpsku jezički definisati kao Republiku SrBsku.

Name

re Rade

27.02.2018 19:08

Ne slažem se. Ako su Srbi konstitutivni narod u BiH, to treba biti tako regulisano i u Federaciji.

Name

Gluposti..

27.02.2018 20:07

Koju mi to državu imamo misliš na ENTITET RS..I NIŠTA VIŠE.lažu nas godinama da smo kao neka država a samo obični entitet.Kojim pismom ćemo pisati nek piše ko kojim hoće i kojim jezikom da govori nek govori.Narod. Propolis banke faliralo firme pod stečajem sve puklo oni raspravljaju o pismu.Što se tiče Sarajeva i dali je kafa ili kakva i to me. Zabile al isto tako i u bl nikad se nije išlo na kavu nego na kafu fila u ariju ring osmicu itd.Ali sad ovi novopečeni i jedni drugi i treći sad našli nešto filozofirati.Znam da narod jako teško živi i da smo svi naj...bali Osim ovi političara koji jako dobro žive.A što nismo konstitutivni koliko znam to bi trebalo pitati Baju velikog srbina i brata Čovića.Kolko znam Bakir je bio jedini za.Al svi su oni. Isto srta...nje samo drukčije upakovano i drugim bojama odabrani.Nek narod razmišlja o kavi kahvi kafi a oni narušili i Marušić sjede tajno zajedno i piju kahvi kavu kafu.

Name

Khal Drogo

27.02.2018 18:57

Подршка госп.Босићу. Исправна одлука и иницијатива. Видјећемо сада како ће Уставни суд одлучити. Овдје ствари јесу јасне, но у УС БиХ доносе политички мотивисане одлуке, и ту би често Бошњаци+странци прегласали Србе и Хрвате. Такође, овдје ваља бити опрезан око сплеткарења СДП-а. СДП има 6 од 13 чланова у клубу Срба у дому народа фед.БиХ. И када је тај клуб (ти из СДП-а и други назови Срби који га попуњавају) покренуо у фед.БиХ механизам заштите национачног интереса? Никад, нити једном,. А видимо и овдје и у много других случајева да је било пуно повода. Такође. клуб Срба (у ДН фед.БиХ) никад није попуњен са 17 тих чланоа, што је такође кршење Устава, а једно вројеме су били Срби у том клубу Срба и неки Расим, Нермин и Харис, додуше "Срби по потреби", и како би потреба престала били би нешто друго Пребацивање ове проблематике (која се тиче фед.БиХ) на ниво БиХ може бити и замка јер ће колико сутра равнајући се по том обрасцу исти ти (СДП + тада СДА и неке хрватске странке) отворити питања која се тичу искључиво Српске. Зато, ово је исправан пут, и ставити на тест УС БиХ.

ODGOVORITE
Name

Milojko

27.02.2018 19:20

Gospodine Bosicu, nemaš ti šta tražiti . Naš predsjednik Dodik u saradnji sa Covicem, nedaju da Srbi budu konstutativni narod u Fbih Srbi nisu konstutativni samo u kantonima gdje vlada Covicev HDZ.

ODGOVORITE
Name

Re Milojko

27.02.2018 19:45

Moram priznati da ti je ovaj sarkazam prilično vješt, sad će mnogi koji tvoj komentar pročitaju misliti da si Milin bot, a nisi. Dugogodišnja četvoroočna druženja Čoviča i Dodika daju prilično vidne rezultate u praksi. U bivšoj SFRJ su i nacionalne manjine bile potpuno ravnopravne sa konstitutivnim narodima. Na kosovu je držana nastava na Albanskom jeziku i niz drugih primjera. Treba napomenuti da je na prostoru Neretvanskom kantonu u mjestu Bradina (rodno mjesto Anta Pavelića) u ovom ratu nad Srbima izvršen školski primjer genocida. Ne vjerujem da je sve ovo našem predsjedniku RS nepoznato.

Name

In

27.02.2018 21:16

Podrska Bosicu . ali sudije su pod uticajem vlasti snsd hdz tako da nam je presuda vec poznata, kao i za akcize

ODGOVORITE
Name

Sa

27.02.2018 22:08

Preedsjednik kaže da su ovakve inicijative ustvari protiv Srba uperene.Valjda on zna kako stvari stoje.lol

ODGOVORITE
Name

Laki

28.02.2018 18:39

Nama treba Engleski i Njemacki.