Звездина инвестиција деценије - Ричмонд Боаћи!

39 голова, профит од 5. 000. 000 евра и Лига Европе! Као што је тим порастао добрим издањима у Европи, тако је клупски менаџмент померио стандарде када се подвуче црта учинка и профита који је клубу са Маракане донео репрезентативац Гане.

Фудбал 01.03.2018 | 22:15
Звездина инвестиција деценије - Ричмонд Боаћи!
Има томе већ пет година, на страницама овог портала читали сте текст о томе како су Звездине године рехабилитације појели бројни странци недостојни дреса највећег српског клуба. Црвено-бели су због разних лоших процена, великих менажерских провизија и још већих плата на легионарима од 2004. до 2012.године искупили збирно 12.000.000 евра.

Међутим, како је клуб ове сезоне порастао добрим издањима у Европи, тако је и клупски менаџмент померио стандарде када се подвуче црта учинка и профита који је клубу са Маракане донео репрезентативац Гане.

Када Ричмонд Боаћи буде шарнуо трогодишњи уговор са Ђенгсуом, Црвеној звезди ће одмах, готово истог часа, на рачун лећи 5.500.000 евра. Можда су се у једном тренутку надали јачем обештећењу, али је овако снажни нападач постао једна од најбољих инвестиција Црвене звезде у последњих десет година. Ако не и најбоља. Тим пре што долазак Ричмонда Боаћија јануара прошле године није коштао ни евро црвено-беле.

Странци су, бар они најбољи, попут Ибањеза, Вијеире, Кастиља и Гаја, доносили играчки квалитет. За велике трансфере била су задужена деца клуба попут Марка Грујића и браће Илић. Ипак, Боаћи је померио границу успешности једног странца. За годину дана у Црвеној звезди постигао је 39 голова, био можда и најзаслужнији за улазак у Лигу Европе и на послетку донео клубу 5.000.000.Доказ да уз прави скаутинг и склапање коцкица све могуће.

ДОШАО КАО ЗАМЕНА ЗА БОКИЛУ

Наравно, нису се одговорни са Маракане, предвођени Звезданом Терзићем, јануара прошле године саплели о Ричмонда Боаћија и одлучили да га експресно доведу на Маракану. Међутим, репрезентативац Гане стигао је у дом црвено-белих као алтернативно решење и чињенице да је репрезентативац КонгаЏереми Бокила имао превелике финанијске захтеве. Суочени са празном касом одговорни из Љутице Богдана нису били ни свесни да су "уболи" џекпот.

Посредством менаџера Ивице Павловића црвено-белима је препоручен момак који се школовао у Јувентусу под командом Антонија Контеа. Није то био потез који је у стање екстазе довео навијаче. Било је сумњичавих погледа, јер је иза Боаћија била шарена епизода у Латини, није се прославио ни у Аталанти и Елчеу. Међутим, мало ко је знао шта се крије у мозгу искусног нападача - желео је да у нешто слабијој лиги и то у доминантном тиму рестартује каријеру. Знао је да је Звезда нови почетак и да само од њега зависи колико ће високо да одскочи.

Чинило се после сјаја на Маракани чека Премијер лига, али сумњамо да ће Боаћи са киселим осмехом потписати уговор са екипом коју тренира Фабио Капело. Ђингсу је репрезентативцу Гане припремио уговор из снова. Томе у прилог и једно поређење: Марко Грујић у Ливерпулу годишње инкасира 1.200.000 евра, док ће Боаћи за сезону на Далеком истоку инкасирати скоро двоструко више. Што би рекао Звездан Терзић понуда која се добија једном у животу.

СКУПЉИ ОД ВИДИЋА, МИХАЈЛОВИЋА И КОВАЧЕВИЋА

На листи највећих трансфера у историји Црвене звезде Ричмонд Боаћи се налази на 12. месту. Иза њега се остали и такве легенде као што су Немања Видић, Синиша Михајловић и Дарко Ковачевић.

Битка за велику своту новца и обештећење добијена је летос. Због гашења Латине, Ричмонд Боаћи (био на једногодишњој позајмици у Звезди) постао је слободан у избору нове средине. Чинило се тада да је пред управом црвено-белих немогућ задатак, односно да ће играч који је наговестио потенцијал пронаћи богатију средину. Пресудила је обострана жеља, тачније Боаћијева намера да и у овој поолусезони набилдује статистику и врати пољуљано самопоуздање. Истина, црвено-бели су морали да препусте 10 посто обештећења његовој менаџерској агенцији.

Африканци имају тај предаторски ген да поједине фудбалске епизоде схватају као предаторску борбу за живот. Није Боаћи извољевао, није давио свлачионицу нарцисоидним понашањем. Желео је само да постиже голове не бирајући ни време, ни место. Стао је на коти од 39. Имао је промашаје у Борисову. Лондону и против Келна, али тешко да ће неко имати право било шта да му каже. Од овог јутра, па до појављивања новог Боаћија репрезентативац Гане ће представљати синоним за добар пословни и спортски потез.

Црвеној звезди ће новац добијен од Боаћија помоћи да сезону изгура без финансијских трзавица. Покриће многобројне рупе и до тада разрађивати план како да нађе новог Ричмонда Боаћија. Тежак, али не и неостварив задатак.

Показао је то управо 12. најскупљи играч у историји Звезде.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар