Zvezdina investicija decenije - Ričmond Boaći!

39 golova, profit od 5. 000. 000 evra i Liga Evrope! Kao što je tim porastao dobrim izdanjima u Evropi, tako je klupski menadžment pomerio standarde kada se podvuče crta učinka i profita koji je klubu sa Marakane doneo reprezentativac Gane.

Fudbal 01.03.2018 | 22:15
Zvezdina investicija decenije - Ričmond Boaći!
Ima tome već pet godina, na stranicama ovog portala čitali ste tekst o tome kako su Zvezdine godine rehabilitacije pojeli brojni stranci nedostojni dresa najvećeg srpskog kluba. Crveno-beli su zbog raznih loših procena, velikih menažerskih provizija i još većih plata na legionarima od 2004. do 2012.godine iskupili zbirno 12.000.000 evra.

Međutim, kako je klub ove sezone porastao dobrim izdanjima u Evropi, tako je i klupski menadžment pomerio standarde kada se podvuče crta učinka i profita koji je klubu sa Marakane doneo reprezentativac Gane.

Kada Ričmond Boaći bude šarnuo trogodišnji ugovor sa Đengsuom, Crvenoj zvezdi će odmah, gotovo istog časa, na račun leći 5.500.000 evra. Možda su se u jednom trenutku nadali jačem obeštećenju, ali je ovako snažni napadač postao jedna od najboljih investicija Crvene zvezde u poslednjih deset godina. Ako ne i najbolja. Tim pre što dolazak Ričmonda Boaćija januara prošle godine nije koštao ni evro crveno-bele.

Stranci su, bar oni najbolji, poput Ibanjeza, Vijeire, Kastilja i Gaja, donosili igrački kvalitet. Za velike transfere bila su zadužena deca kluba poput Marka Grujića i braće Ilić. Ipak, Boaći je pomerio granicu uspešnosti jednog stranca. Za godinu dana u Crvenoj zvezdi postigao je 39 golova, bio možda i najzaslužniji za ulazak u Ligu Evrope i na posletku doneo klubu 5.000.000.Dokaz da uz pravi skauting i sklapanje kockica sve moguće.

DOŠAO KAO ZAMENA ZA BOKILU

Naravno, nisu se odgovorni sa Marakane, predvođeni Zvezdanom Terzićem, januara prošle godine sapleli o Ričmonda Boaćija i odlučili da ga ekspresno dovedu na Marakanu. Međutim, reprezentativac Gane stigao je u dom crveno-belih kao alternativno rešenje i činjenice da je reprezentativac KongaDžeremi Bokila imao prevelike finanijske zahteve. Suočeni sa praznom kasom odgovorni iz Ljutice Bogdana nisu bili ni svesni da su "uboli" džekpot.

Posredstvom menadžera Ivice Pavlovića crveno-belima je preporučen momak koji se školovao u Juventusu pod komandom Antonija Kontea. Nije to bio potez koji je u stanje ekstaze doveo navijače. Bilo je sumnjičavih pogleda, jer je iza Boaćija bila šarena epizoda u Latini, nije se proslavio ni u Atalanti i Elčeu. Međutim, malo ko je znao šta se krije u mozgu iskusnog napadača - želeo je da u nešto slabijoj ligi i to u dominantnom timu restartuje karijeru. Znao je da je Zvezda novi početak i da samo od njega zavisi koliko će visoko da odskoči.

Činilo se posle sjaja na Marakani čeka Premijer liga, ali sumnjamo da će Boaći sa kiselim osmehom potpisati ugovor sa ekipom koju trenira Fabio Kapelo. Đingsu je reprezentativcu Gane pripremio ugovor iz snova. Tome u prilog i jedno poređenje: Marko Grujić u Liverpulu godišnje inkasira 1.200.000 evra, dok će Boaći za sezonu na Dalekom istoku inkasirati skoro dvostruko više. Što bi rekao Zvezdan Terzić ponuda koja se dobija jednom u životu.

SKUPLJI OD VIDIĆA, MIHAJLOVIĆA I KOVAČEVIĆA

Na listi najvećih transfera u istoriji Crvene zvezde Ričmond Boaći se nalazi na 12. mestu. Iza njega se ostali i takve legende kao što su Nemanja Vidić, Siniša Mihajlović i Darko Kovačević.

Bitka za veliku svotu novca i obeštećenje dobijena je letos. Zbog gašenja Latine, Ričmond Boaći (bio na jednogodišnjoj pozajmici u Zvezdi) postao je slobodan u izboru nove sredine. Činilo se tada da je pred upravom crveno-belih nemoguć zadatak, odnosno da će igrač koji je nagovestio potencijal pronaći bogatiju sredinu. Presudila je obostrana želja, tačnije Boaćijeva namera da i u ovoj poolusezoni nabilduje statistiku i vrati poljuljano samopouzdanje. Istina, crveno-beli su morali da prepuste 10 posto obeštećenja njegovoj menadžerskoj agenciji.

Afrikanci imaju taj predatorski gen da pojedine fudbalske epizode shvataju kao predatorsku borbu za život. Nije Boaći izvoljevao, nije davio svlačionicu narcisoidnim ponašanjem. Želeo je samo da postiže golove ne birajući ni vreme, ni mesto. Stao je na koti od 39. Imao je promašaje u Borisovu. Londonu i protiv Kelna, ali teško da će neko imati pravo bilo šta da mu kaže. Od ovog jutra, pa do pojavljivanja novog Boaćija reprezentativac Gane će predstavljati sinonim za dobar poslovni i sportski potez.

Crvenoj zvezdi će novac dobijen od Boaćija pomoći da sezonu izgura bez finansijskih trzavica. Pokriće mnogobrojne rupe i do tada razrađivati plan kako da nađe novog Ričmonda Boaćija. Težak, ali ne i neostvariv zadatak.

Pokazao je to upravo 12. najskuplji igrač u istoriji Zvezde.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar