Шта се дешава са "Немањићима"?

Најновија епизода серије "Немањићи" донела је једну од највећих грешака српске кинематографије, тако барем тврде на друштвеним мрежама.

Србија 26.02.2018 | 22:51
Шта се дешава са "Немањићима"?
Наиме, у сцени у којој се Растко Немањић замонашује, наводно, са зида манастира гледа га фреска Светог Саве и његовог оца Симеона, а историја бележи да се овај чин одиграо у руском манастиру Светог Пантелејмона на Светој гори. 

Конкретно, због одоре у којој је насликан светац, многи су закључили да се ради о Светом Сави - што би, заиста, био скандал невиђених размера. 

Тако мисли и верски аналитичар Драшко Ђеновић. Он сматра да је то доказ да на серији нису радили стручни људи.

- Овакав однос према историји и религији је недопустив. Ова серија ствара контраефекат, јер уместо да млади величају српску историју, они јој се због ове серије смеју. Осим тога, неко ко толико игра на карту религије не би смео да баш у том делу прави овакве кардиналне пропусте. Ми за тај РТС плаћамо претплату, зато не бисмо смели да добијамо будалаштине - каже Ђеновић.

Такво размишљање је у потпуности легитимно уколико се на фресци стварно налази Свети Сава. Међутим, сасвим је вероватно да је на зиду у спорној сцени насликан неко други.

Композиција овог дела подсећа на чувене фреске Саве и Симеона Мироточивог из Студенице и Милешеве, али чувени светитељ нигде нема високо подигнуту десну руку. Још ако знамо да је спорна сцена снимана у манастиру Црна река онда је јасно да се не ради о тим фрескама.

Дакле, прича о Растковом замонашењу пред својом сликом из будућности не пије воду, али творцима серије се поткрала једна друга грешка.

Наиме, сама фреска је изузетно стара, похабана и оштећена зубом времена, док би она пред којом се Растко замонашио требало да буде нова јер је настала само пар векова пре његовог замонашења.

Михић: Нисам био на том снимању

- Нисам био на том снимању, а ако се поткрала грешка, нема везе. Нисам сигуран да је то Свети Сава - каже Гордан Михић, сценариста серије.

Било како било, тек свака нова епизода "Немањића" наилази на оштре осуде јавности, пре свега због речника који се користи. Осим што су сценаристи убацили непотребан детаљ да је Стефан Немања имао проблеме са чукљевима, у последњој епизоди користе се изрази "светски поредак" и "антизападна струја" не могу никако да се сместе у средњи век.

Ово је списак фраза које изговарају актери последње епизоде Немањића:

- То је јака антизападна струја
- То је тај светски поредак
- Растко мора мало да се "проводи"

- Вукан и Стефан су на некој забави

- Стефан Немања има проблем са чукљевима

- Момци све чешће излазе
- Не зна где удара
- Још дуго не намеравам да отегнем папке
- Скини тај мрак

(Курир.рс)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Коме Смета Сто Србија Има Историју За Разлику Од Неких Који Немају Дузу Од 100 Година

26.02.2018 23:38

Није ми јасно ко подмеце ногу овој серији од самог пред поцетка пустања на ТВ.Прво су оплели по будзету инколико је пара потросено па сад свако слово и изговорену ријец до неких ситноца које нико и не примјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

27.02.2018 07:34

Историја вам је склепана у 19. вијеку, пуна је митова и измишљотина.

Name

@Дон

27.02.2018 09:40

ВАМА је историја склепана у 19. вијеку. Срби имају битке, владаре, задуџбине, цркве, манастире, Душанов закон, Светог Саву, Винчу, Лепенски вир... итд. А да не причамо о модерним великанима који су израслуи из те традиције и историје (Тесла, Миланковић, Пупин, итд. итд.). Краљ Томислав је описан само у једном документу, а он је врло сумњивог поријекла (Ватикан). А босански и херцеговачки владари су сви били православци и Срби: Котроманићи у Босни (чије је љиљане узеле екипа у Сарајеву 1992. - прешли на католицизам тек пред најезду Османлија - женили се Немањићима) и Косаче у Херцеговини (титула Стефана Вукчића Косаче је била војвода (њем. Херзог) од светог Саве.).

Name

Ре@Дон

28.02.2018 16:17

Хајде прочитај неколико пута шта си написао па размисли. Босански владари су били Срби??? Па зашто онда нису били српски владари? Ако је ичија историја сумњива онда је то ваша, управо због преувеличавања и измишљања! Прочитај "Повељу Кулина Бана" бар прву реченицу, довољно говори...како то да широм БиХ постоје Стећци као надгробни споменици, а не крстови? Како можете и данас тврдити да су Бошњаци уствари Срби православне вјероисповјести, а СПЦ и САНУ су јасно рекли да Срби могу бити само православци?

Name

Хвала,не БИХ

28.02.2018 19:31

Некима историја поциње од 1996.

Name

Роки

27.02.2018 06:20

Ма нема везе, српска историја је ионако препуна неправилости и митова, један детаљ мање више, то не игра никакву улогу. Расткови родитељи су били католици, отац Стефан без сумње био католик, а и сам Растко је добијао огроман новац од папе Хонориуса за изградњу католичких цркава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

27.02.2018 15:44

Нетачне тврдње...Раскови родитељи су били правослвци,а деда Захарије је бирајући између источне и западне стране Римског царства изабрао исток и праву ортодоксну,исиниу вјеру, вјер православну,иако је знао да ће то бити тежак пут...што се тиче серије...немам ријечи...мислим да нико није достојан да о тако великим именима и светитељима снима серију....

Name

модричанин

27.02.2018 07:12

Није ни чудо кад вам је идол додик, који тврди да је Свети Сава убијен на Врачару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Братко Сава

27.02.2018 11:47

Братко Сава са Врачара проговара, мили Додо, антизападњаче, додј’ у наске уредове антизанске, додји да се проведемо и мракушу да скинемо. Мили Додо бела лица ‘ајмо сада до Вучића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

15.04.2019 17:02

Крсташи освајају Цариград 1204. године. На тлу срушене Византије настају нове државе. Српско краљевство је проглашено 1217, а аутокефална српска архиепископија је проглашена 1219.рођен на територији која је била под ингеренцијом римског папе,који је у то доба био једини и највећи интернационални ауторитет. Две године пошто је краљевска круна стигла из Рима(круна се у то доба могла добити једино из Рима, од папе као тадашњег врховног ауторитета хришћанског света), избором Саве за архиепископа 1219. и стварањем српске аутокефалне православне цркве, српска држава с краљем на челу добија и самосталну цркву, која употпуњује стечену државност. Ово је утолико важније, јер је тим догађајем решено верско питање, без чијег решавања ниједна средњовековна држава није могла да опстане....

ОДГОВОРИТЕ