За сваки дан по један намет!

У прашуми парафискалних намета, немогуће је пробити се до уређене шуме. Број пореских и непореских давања који се напалаћују у БИХ прелази прелази 3. 400. Поређење са други земљама показује да их у БиХ има до 20 пута више него у Хрватској или 10 пута више него у Србји. У Републици Српској привреда се гуши. Привредници и грађани за сваки дан у години плате по један намет.

Република Српска 26.02.2018 | 20:32
За сваки дан по један намет!
Тако држави плаћамо 287 накнада, 47 такси, седам казни, двије врсте чланарина, 15 директних пореза и 6 различитих доприноса.

Такав однос према привредницима не свиђа се ни страним инвеститорима.  Зато не треба да чуди што их је све мање.

’’Свакако би за нас било боље када бисмо били изједначени са нашом конкуренцијом у Бугарској или Румунији, да имамо мање препрека , тада би нам цијело пословање било јефтиније и све што би ми радили овдје вриједило би више’’ – кажу у Управном одбору Фабрике намјештаја ’’Стандард’’ из Прњавора.

За сада само кошта више. Влада је направила Нацрт регистра фискалних и парафискалних намета у којем су побројане све дажбине, а који би требало да буде коначно успостављен до краја следецег мјесеца. То у пракси значи да би се видјело како се и гдје новац троши.

’’На крају да се види и анализира могућност смањења одређених издавања, а с друге стране да дође до укидања неоправданих намета како би се уређењем ове области постигли дугорочни позитивни ефекти’’ – рекао је портпарол Привредне коморе РС, Владимир Благојевић.

Раденко Бубић директор је фабрике обуће ’’Дермал Р’, и  има скоро 700 радника. Према његовим ријечима, намети на годишењем новоу коштају и по неколико стотина хиљада марака.

’’Знам да нас један радник кошта мјесечно око 1.100 КМ у бруту са платом, топлим оброком и доприносима. Нама то на годишњем нивоу, ти намети узимају стотине хиљада марака’’ – каже за БН телевизију директор Фабрике обуће ’’Дермал Р’’ из Котор Варош  Раденко Бубић.

Све то утиче и на отварање нових радних места. Незапосленост у БиХ упркос позитивним трендовима, највиша је у Европи.

’’То је дугорочни проблем који ће имати велике последице у будућности, не само за послодавце, него и за пензионере ако не буде имао ко зарадити пензију’’ – поручио је Саша Тривић из Уније удружења послодаваца РС.

Анализа коју је раније урадио Центар цивилних иницијатива показала је да фискални и парафискални намети привреду у БиХ годишње коштају између 500 милиона и милијарду КМ. На једну зарађену марку привредник држави мора дати 70 пфенига за порезе и додатних од 10 до 20 пфенига кроз парафискалне намете.