Za svaki dan po jedan namet!

U prašumi parafiskalnih nameta, nemoguće je probiti se do uređene šume. Broj poreskih i neporeskih davanja koji se napalaćuju u BIH prelazi prelazi 3. 400. Poređenje sa drugi zemljama pokazuje da ih u BiH ima do 20 puta više nego u Hrvatskoj ili 10 puta više nego u Srbji. U Republici Srpskoj privreda se guši. Privrednici i građani za svaki dan u godini plate po jedan namet.

Republika Srpska 26.02.2018 | 20:32
Za svaki dan po jedan namet!
Tako državi plaćamo 287 naknada, 47 taksi, sedam kazni, dvije vrste članarina, 15 direktnih poreza i 6 različitih doprinosa.

Takav odnos prema privrednicima ne sviđa se ni stranim investitorima.  Zato ne treba da čudi što ih je sve manje.

’’Svakako bi za nas bilo bolje kada bismo bili izjednačeni sa našom konkurencijom u Bugarskoj ili Rumuniji, da imamo manje prepreka , tada bi nam cijelo poslovanje bilo jeftinije i sve što bi mi radili ovdje vrijedilo bi više’’ – kažu u Upravnom odboru Fabrike namještaja ’’Standard’’ iz Prnjavora.

Za sada samo košta više. Vlada je napravila Nacrt registra fiskalnih i parafiskalnih nameta u kojem su pobrojane sve dažbine, a koji bi trebalo da bude konačno uspostavljen do kraja sledeceg mjeseca. To u praksi znači da bi se vidjelo kako se i gdje novac troši.

’’Na kraju da se vidi i analizira mogućnost smanjenja određenih izdavanja, a s druge strane da dođe do ukidanja neopravdanih nameta kako bi se uređenjem ove oblasti postigli dugoročni pozitivni efekti’’ – rekao je portparol Privredne komore RS, Vladimir Blagojević.

Radenko Bubić direktor je fabrike obuće ’’Dermal R’, i  ima skoro 700 radnika. Prema njegovim riječima, nameti na godišenjem novou koštaju i po nekoliko stotina hiljada maraka.

’’Znam da nas jedan radnik košta mjesečno oko 1.100 KM u brutu sa platom, toplim obrokom i doprinosima. Nama to na godišnjem nivou, ti nameti uzimaju stotine hiljada maraka’’ – kaže za BN televiziju direktor Fabrike obuće ’’Dermal R’’ iz Kotor Varoš  Radenko Bubić.

Sve to utiče i na otvaranje novih radnih mesta. Nezaposlenost u BiH uprkos pozitivnim trendovima, najviša je u Evropi.

’’To je dugoročni problem koji će imati velike posledice u budućnosti, ne samo za poslodavce, nego i za penzionere ako ne bude imao ko zaraditi penziju’’ – poručio je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Analiza koju je ranije uradio Centar civilnih inicijativa pokazala je da fiskalni i parafiskalni nameti privredu u BiH godišnje koštaju između 500 miliona i milijardu KM. Na jednu zarađenu marku privrednik državi mora dati 70 pfeniga za poreze i dodatnih od 10 do 20 pfeniga kroz parafiskalne namete.



BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Radnik

26.02.2018 19:36

Sta se zale onaj pekar i Bubic daju plate 400 KM a imaju vike mercedese po pet fabrika i sto lokala jis bi i drzavu zakidali sramota.

ODGOVORITE
Name

Rad

26.02.2018 20:23

Pekari po BN voze dzipove po 80 000 km i imaju po 10 tak lokala a sve kukukaju.Plate po 400 km a pola radnika na crno.BN mali grad a sve se zna.Inspektorima lijepo,pekarima lijepo a državi kurac.SIPA neka dođe pa ispita otkud LOVA tolika ako ima muda.Samo u 4 firme u BN radi najmanje oko 500 radnika na crno i to svi znaju al se prave budale.Politika odradi svoje,stranke svoje a državi kurac.E zato narod biježi iz usrane RS koja se usmrdila od strančarenja i jada.Treba na Federaciju da se ugledamo kako ljudi vole svoj entitet a mi ? Samo potkradamo dok ima šta a posle put pod noge za Srbiju.

Name

Irfo

26.02.2018 20:34

Sta taj prokletnice Bubic hoce ugnjetava tu jadnu sirotinju,placa im 400 km i da rade svaku subotu,topli obrok je gori od pasijeg,ni prevoz ne placa,sefovi se izivljavaju nad radnicima kao i direktor Bubic,teskoj jasnoj sirotinji koja je primorana da radi kod takvih tajkuna,ispovijest radnika koji rade u tako dobroj i izvikanoj faaabbbrrriiicccii DERMAL iz KOTOR VAROSA.

Name

Direkt

26.02.2018 23:09

Nekada su radnici radili u preduzecima koja su bila drzavna , a sada privatnici rade za drzavu. Sve je isto samo njega nema. Ako drzava hoce sistem bez buducnosti nameti su dobar nacin za to, dok sve veci nameti ce dovesti do ubrzanja tog procesa, a sto se i desava.

ODGOVORITE