Анализа: "Луди" шут спасао други "прозор" квалификација за СП!

Кошаркашка репрезентација Србије завршила је са половичним учинком други “прозор“ квалфикација за Светско првенство у Кини 2019. године.

Кошарка 26.02.2018 | 23:35
Анализа: "Луди" шут спасао други "прозор" квалификација за СП!
Актуелни вицешампиони Олимпијских игара, Европе и света нису одиграли на очекиваном нивоу против селекција Немачке и Аустрије. 

У нешто мање измењеном саставу у односу на прва два меча, Србија је играла са доста осцилација што је резултовало поразом од Немачке и тесним тријумфом против Аустрије. 

Видело се да овом саставу фали капитен Милан Мачван и организатор игре Стефан Јовић – поготово у дуелу са “Панцерима“ у Франкфурту, док је нешто боље на плејмејкерској позицији изгледало против Аустријанаца. 

На “кецу“ је игра била боља захваљујући Алекси Аврамовићу, међутим свеобухватно Србија је играла лошије него против Немачке. 

Захваљујући лудом шуту поменутог играча Варезеа, изабраници селектора Ђорђевића остварили су веома важну победу и што је најважнији тиме су спречили бламажу у Бечу. 

После четири меча “Орлови“ се налазе на другом месту групе Г, са победом мање од Немачке и две више од трећепласиране Грузије.

Бледа Србија и заслужена победа Немачке

“Орлови“ су у меч са Немачком ушли као благи фаоврит, али се од старта знало да ово неће бити лак окршај за изабранике Александра Ђорђевића.

Иако је Србија имала иницијативу почетком утакмице, Немачка предвођена Бенцингом и Сајфертом у другој деоници преокренула је резултат и до краја полувремена гледали смо уједначену игру.

Како Стефан Пено није играо на очекиваном нивоу очигледно је било да “Орлови“ имају проблема с протоком лопте, али и одбраном која је можда била и већи знак питања.

Вицешампиони Европе били су деконцтренисани током првог полувремена, а ништа другачије није било ни у наредних 20 минута игре.



Једини расположен у нашем саставу био је Мирослав Радуљица, док је остатак састава деловао испод нивоу. То је Немачка знала да искористи и да на крају дође до важне победе. 

Такође веома лоших 15/24 са линије за слободна бацања доста говоре о концентрацији наших играча на том мечу. 

"Честитам Немачкој на победи, одиграли су тврду, физички веома добру утакмицу. Ми смо, са друге стране, промашили превише слободних бацања у другом полувремену и то нас је коштало пораза. Можда је значај утакмице оптеретио неке наше играче, па смо и у последњем минуту са три промашена слободна бацања, испустили прилику да утакмицу уведемо у потпуно изједначену завршницу", рекао је Ђорђевић. 

После само три дана уследио је меч са Аустријом у Бечу, који је на папиру требало да буде много лакши од дуела у Франкфурту.

Квалификације за СП 2019:
Немачка – Србија 79:74 (20:26, 20:15, 17:18, 22:15)
Фрапорт Арена, Франкфурт
Судије: Мацони (ИТА), Калатрава (ЕСП), Чичи (АЛБ)

Немачка: Бонга 0, Саибу 7, Сајферт 6, Гифај 8, Тада 0, Бенцинг 17, Дорет 4, Акпинар 9, Бартел 4, Цирбес 8, Обст 5, Хартенштајн 11

Србија: Тепић 2, Симоновић 6, Јеловац 9, Паунић 11, Лешић 2, Радуљица 22, Бирчевић 4, Тодоровић 8, Јарамаз 0, Ђоковић 6, Гагић 2, Пено 2

Аврамовић спречио дебакл против Аустрије

Ђорђевић је пред овај меча мало промешао карте, а прилику да дебитује за национални дрес имао је кошаркаш Варезеа Алекса Аврамовић.

Ако је Србија играла за ниво испод против Немачке, онда је са Аустријанцима то изгледало дупло лошије. Објективно и да су домаћи играчи славили у Бечу то уопште не би било неправедно.

Екипа предвођена Рашидом Махалбашићем погађала је готово све и током већег дела меча имала је предност. “Орлови” су играли на моменте што је било довољно да се држи прикључак за Аустријом.

На два минута до краја Србија је губила три поена, а на само 30 секунди заостатак је износио -2. Времена за напад било је све мање и чинило се да ће се Аустрија одбранити.



Ипак, лопта је стигла до Аврамовића који је погодио невероватан шут уз звук сирене којим су “Орлови” дошли до +1. Домаћи играчи имали су напад за победу, али на сву срећу Србија се одбранила и тиме извојевала важан тријумф. 

Наши играчи нису играли на очекиваном нивоу у овом дуелу, али не броје се промашене тројке, бацања или изгубљене лопте – већ победе. 

Александар Ђорђевић и екипа извућиће поуке из ова два дуела, која су била веома стресна за актуелног вицешампиона Европе, света и Олимпијских игара. 

Наредне мечеве “Орлови” играју на лето када се очекује да састав екипе буде знатно јачи (играчи из ЕЛ + можда из НБА).

Квалификације за СП 2019:
Аустрија – Србија 81:82 (18:21, 25:20, 20:25, 18:16)
Градска арена, Беч
Судије: Анастопулос (ГРЕ), Хруса (ЦЗЕ), Суслов (ЕСТ)

Аустрија: Данек 3, Бувије 9 (5ск), Гутл, Клепеиш 6, Кох 6, Махалбашић 22 (9ск, 3ас), Мурати 10, Новас Матео, Огунсипе 6, Радош 10, Шрајнер 9 (7ас)

Србија: Аврамовић 13 (5ас), Бирчевић 15 (3ас), Ђоковић, Гагић 2, Јарамаз, Јеловац 21 (4ск), Лешић, Паунић 5, Пено, Радуљица 16 (3ск), Симоновић 8, Тепић 2 (4ск, 3ас)

Група Г:

1. Немачка 4 4 0 335:270 8
2. Србија 4 3 1 346:311 7
3. Грузија 4 1 3 312:335 5
4. Аустрија 4 0 4 258:335 4

В коло (29. јун):
Грузија – Србија
Немачка – Аустрија

ВИ коло (2. јул):
Србија – Немачка
Грузија – Аустрија

Систем такмичења:

У првој фази учествују 32 селекције које су подељене у осам група са по четири екипе. У наредну фазу пласираће се по три најбоље репрезентације из сваке групе (24 укупно), с тим што се прави нови систем.

Стварају се четири групе са по шест селекција, а по најбоље три из сваке пласираће се на Мундобаскет (укупно 12 репрезентација). У другу фазу преносе само бодови који су освојени у међусобним дуелима.

Пример: Уколико Аустрија буде последња у нашој групи, прве три селекције (Србија, Немачка, Грузија) неће у наредну рунду носити бодове које су освојили у дуелима са Аустријом.

Такође, ако узмемо да ће групу проћи Србија, Немачка и Грузија, те три селекције се неће поново састајати у другој фази, већ ће искључиво играти са остале три репрезентације.

Србија се налази у групи Г и у другој рунди се укршта са групом Х у којој се налазе Грчка, Велика Британија, Израел и Естонија.

Уколико бисмо гледали по квалитету, одавде би на Светско првенство требало да се пласирају Србија, Немачка и Грчка. Али, ово је само како ситуација изгледа на папиру, не би требало отписивати Грузију и Израел.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар