Analiza: "Ludi" šut spasao drugi "prozor" kvalifikacija za SP!

Košarkaška reprezentacija Srbije završila je sa polovičnim učinkom drugi “prozor“ kvalfikacija za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine.

Košarka 26.02.2018 | 23:35
Analiza: "Ludi" šut spasao drugi "prozor" kvalifikacija za SP!
Aktuelni vicešampioni Olimpijskih igara, Evrope i sveta nisu odigrali na očekivanom nivou protiv selekcija Nemačke i Austrije. 

U nešto manje izmenjenom sastavu u odnosu na prva dva meča, Srbija je igrala sa dosta oscilacija što je rezultovalo porazom od Nemačke i tesnim trijumfom protiv Austrije. 

Videlo se da ovom sastavu fali kapiten Milan Mačvan i organizator igre Stefan Jović – pogotovo u duelu sa “Pancerima“ u Frankfurtu, dok je nešto bolje na plejmejkerskoj poziciji izgledalo protiv Austrijanaca. 

Na “kecu“ je igra bila bolja zahvaljujući Aleksi Avramoviću, međutim sveobuhvatno Srbija je igrala lošije nego protiv Nemačke. 

Zahvaljujući ludom šutu pomenutog igrača Varezea, izabranici selektora Đorđevića ostvarili su veoma važnu pobedu i što je najvažniji time su sprečili blamažu u Beču. 

Posle četiri meča “Orlovi“ se nalaze na drugom mestu grupe G, sa pobedom manje od Nemačke i dve više od trećeplasirane Gruzije.

Bleda Srbija i zaslužena pobeda Nemačke

“Orlovi“ su u meč sa Nemačkom ušli kao blagi faovrit, ali se od starta znalo da ovo neće biti lak okršaj za izabranike Aleksandra Đorđevića.

Iako je Srbija imala inicijativu početkom utakmice, Nemačka predvođena Bencingom i Sajfertom u drugoj deonici preokrenula je rezultat i do kraja poluvremena gledali smo ujednačenu igru.

Kako Stefan Peno nije igrao na očekivanom nivou očigledno je bilo da “Orlovi“ imaju problema s protokom lopte, ali i odbranom koja je možda bila i veći znak pitanja.

Vicešampioni Evrope bili su dekonctrenisani tokom prvog poluvremena, a ništa drugačije nije bilo ni u narednih 20 minuta igre.



Jedini raspoložen u našem sastavu bio je Miroslav Raduljica, dok je ostatak sastava delovao ispod nivou. To je Nemačka znala da iskoristi i da na kraju dođe do važne pobede. 

Takođe veoma loših 15/24 sa linije za slobodna bacanja dosta govore o koncentraciji naših igrača na tom meču. 

"Čestitam Nemačkoj na pobedi, odigrali su tvrdu, fizički veoma dobru utakmicu. Mi smo, sa druge strane, promašili previše slobodnih bacanja u drugom poluvremenu i to nas je koštalo poraza. Možda je značaj utakmice opteretio neke naše igrače, pa smo i u poslednjem minutu sa tri promašena slobodna bacanja, ispustili priliku da utakmicu uvedemo u potpuno izjednačenu završnicu", rekao je Đorđević. 

Posle samo tri dana usledio je meč sa Austrijom u Beču, koji je na papiru trebalo da bude mnogo lakši od duela u Frankfurtu.

Kvalifikacije za SP 2019:
Nemačka – Srbija 79:74 (20:26, 20:15, 17:18, 22:15)
Fraport Arena, Frankfurt
Sudije: Maconi (ITA), Kalatrava (ESP), Čiči (ALB)

Nemačka: Bonga 0, Saibu 7, Sajfert 6, Gifaj 8, Tada 0, Bencing 17, Doret 4, Akpinar 9, Bartel 4, Cirbes 8, Obst 5, Hartenštajn 11

Srbija: Tepić 2, Simonović 6, Jelovac 9, Paunić 11, Lešić 2, Raduljica 22, Birčević 4, Todorović 8, Jaramaz 0, Đoković 6, Gagić 2, Peno 2

Avramović sprečio debakl protiv Austrije

Đorđević je pred ovaj meča malo promešao karte, a priliku da debituje za nacionalni dres imao je košarkaš Varezea Aleksa Avramović.

Ako je Srbija igrala za nivo ispod protiv Nemačke, onda je sa Austrijancima to izgledalo duplo lošije. Objektivno i da su domaći igrači slavili u Beču to uopšte ne bi bilo nepravedno.

Ekipa predvođena Rašidom Mahalbašićem pogađala je gotovo sve i tokom većeg dela meča imala je prednost. “Orlovi” su igrali na momente što je bilo dovoljno da se drži priključak za Austrijom.

Na dva minuta do kraja Srbija je gubila tri poena, a na samo 30 sekundi zaostatak je iznosio -2. Vremena za napad bilo je sve manje i činilo se da će se Austrija odbraniti.



Ipak, lopta je stigla do Avramovića koji je pogodio neverovatan šut uz zvuk sirene kojim su “Orlovi” došli do +1. Domaći igrači imali su napad za pobedu, ali na svu sreću Srbija se odbranila i time izvojevala važan trijumf. 

Naši igrači nisu igrali na očekivanom nivou u ovom duelu, ali ne broje se promašene trojke, bacanja ili izgubljene lopte – već pobede. 

Aleksandar Đorđević i ekipa izvućiće pouke iz ova dva duela, koja su bila veoma stresna za aktuelnog vicešampiona Evrope, sveta i Olimpijskih igara. 

Naredne mečeve “Orlovi” igraju na leto kada se očekuje da sastav ekipe bude znatno jači (igrači iz EL + možda iz NBA).

Kvalifikacije za SP 2019:
Austrija – Srbija 81:82 (18:21, 25:20, 20:25, 18:16)
Gradska arena, Beč
Sudije: Anastopulos (GRE), Hrusa (CZE), Suslov (EST)

Austrija: Danek 3, Buvije 9 (5sk), Gutl, Klepeiš 6, Koh 6, Mahalbašić 22 (9sk, 3as), Murati 10, Novas Mateo, Ogunsipe 6, Radoš 10, Šrajner 9 (7as)

Srbija: Avramović 13 (5as), Birčević 15 (3as), Đoković, Gagić 2, Jaramaz, Jelovac 21 (4sk), Lešić, Paunić 5, Peno, Raduljica 16 (3sk), Simonović 8, Tepić 2 (4sk, 3as)

Grupa G:

1. Nemačka 4 4 0 335:270 8
2. Srbija 4 3 1 346:311 7
3. Gruzija 4 1 3 312:335 5
4. Austrija 4 0 4 258:335 4

V kolo (29. jun):
Gruzija – Srbija
Nemačka – Austrija

VI kolo (2. jul):
Srbija – Nemačka
Gruzija – Austrija

Sistem takmičenja:

U prvoj fazi učestvuju 32 selekcije koje su podeljene u osam grupa sa po četiri ekipe. U narednu fazu plasiraće se po tri najbolje reprezentacije iz svake grupe (24 ukupno), s tim što se pravi novi sistem.

Stvaraju se četiri grupe sa po šest selekcija, a po najbolje tri iz svake plasiraće se na Mundobasket (ukupno 12 reprezentacija). U drugu fazu prenose samo bodovi koji su osvojeni u međusobnim duelima.

Primer: Ukoliko Austrija bude poslednja u našoj grupi, prve tri selekcije (Srbija, Nemačka, Gruzija) neće u narednu rundu nositi bodove koje su osvojili u duelima sa Austrijom.

Takođe, ako uzmemo da će grupu proći Srbija, Nemačka i Gruzija, te tri selekcije se neće ponovo sastajati u drugoj fazi, već će isključivo igrati sa ostale tri reprezentacije.

Srbija se nalazi u grupi G i u drugoj rundi se ukršta sa grupom H u kojoj se nalaze Grčka, Velika Britanija, Izrael i Estonija.

Ukoliko bismo gledali po kvalitetu, odavde bi na Svetsko prvenstvo trebalo da se plasiraju Srbija, Nemačka i Grčka. Ali, ovo je samo kako situacija izgleda na papiru, ne bi trebalo otpisivati Gruziju i Izrael.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar