Сјеверна Кореја: САД пријете ратом

Сјеверна Кореја је данас осудила најновији сет санкција који су јој САД наметнуле, оптужујући их да "пријете ратом" и покушавају да подрију побољшане међукорејске односе током Зимских Олимпијских игара.

Свијет 25.02.2018 | 14:22
Сјеверна Кореја: САД пријете ратом
"Две Кореје су сарађивале и Олимпијске игре су успјешно одржане. Али САД су, уочи церемоније затварања Олимпијских игара, на Корејско поолуострво донијеле претњу ратом", прењела је новинска агенција Сјеверне Кореје КЦНА цитирајући Министарство спољних послова.

Агенција је претходно извијестила да је Сјеверна Кореја саопштила да ће било какву поморску блокаду сматрати чином рата, као и да ће нуклеарно оружје спријечити било какве пријетње.

Како је агенција претходно прењела позивајући се на високо позициониране америчке званичнике, администрација америчког предсједника Доналда Трампа и њени кључни азијски савезници спремају се да прошире активности пресретања бродова за које се сумња да крше санкције против Сјеверне Кореје.

Тај план би могао да укључи размијештање снага америчке обалске страже која би заустављала и претраживала пловила у азијско-пацифичким водама.

Како је неколико званичника рекло за британску агенцију, Вашингтон преговара са регионалним партнерима, укључујући Јапан, Јужну Кореју, Аустралију и Сингапур, о координисању пооштрене акције која би могла да оде даље него икада раније у покушају да се сузбије покушај Пјонгјанга да поморском трговином обезбеде средства за свој нуклеарни програм.

Иако су сумњиви бродови и раније пресретани, нова стратегија би проширила обим таквим операција, али не би увела поморску блокаду Сјеверној Кореји.

Пјонгјанг је упозорио да би на блокаду гледао као на ратни чин.

Ова америчка иницијатива, која раније није најављивана, показује све већу ужурбаност Вашингтона да присили Пјонгјанг да уђе у преговоре о напуштању свог војног нукеларног програма, наводи Ројтерс.

Амерички званичници сматрају да Сјеверну Кореју дели само неколико мјесеци од развоја нуклеарне ракете способне да погоди територију САД.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Риалти

25.02.2018 20:15

Седи мали 1

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

26.02.2018 11:53

Ја мислим да би се двије Кореје договориле да није УСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.26.Фебруар.2018

26.02.2018 13:05

Највећи проблем у свету је,Америка.Сведок се,Америка умешава у политику биће хаос и сиротимна.Америка је пострајкач немира у свету.