Sjeverna Koreja: SAD prijete ratom

Sjeverna Koreja je danas osudila najnoviji set sankcija koji su joj SAD nametnule, optužujući ih da "prijete ratom" i pokušavaju da podriju poboljšane međukorejske odnose tokom Zimskih Olimpijskih igara.

Svijet 25.02.2018 | 14:22
Sjeverna Koreja: SAD prijete ratom
"Dve Koreje su sarađivale i Olimpijske igre su uspješno održane. Ali SAD su, uoči ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara, na Korejsko pooluostrvo donijele pretnju ratom", prenjela je novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA citirajući Ministarstvo spoljnih poslova.

Agencija je prethodno izvijestila da je Sjeverna Koreja saopštila da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, kao i da će nuklearno oružje spriječiti bilo kakve prijetnje.

Kako je agencija prethodno prenjela pozivajući se na visoko pozicionirane američke zvaničnike, administracija američkog predsjednika Donalda Trampa i njeni ključni azijski saveznici spremaju se da prošire aktivnosti presretanja brodova za koje se sumnja da krše sankcije protiv Sjeverne Koreje.

Taj plan bi mogao da uključi razmiještanje snaga američke obalske straže koja bi zaustavljala i pretraživala plovila u azijsko-pacifičkim vodama.

Kako je nekoliko zvaničnika reklo za britansku agenciju, Vašington pregovara sa regionalnim partnerima, uključujući Japan, Južnu Koreju, Australiju i Singapur, o koordinisanju pooštrene akcije koja bi mogla da ode dalje nego ikada ranije u pokušaju da se suzbije pokušaj Pjongjanga da pomorskom trgovinom obezbede sredstva za svoj nuklearni program.

Iako su sumnjivi brodovi i ranije presretani, nova strategija bi proširila obim takvim operacija, ali ne bi uvela pomorsku blokadu Sjevernoj Koreji.

Pjongjang je upozorio da bi na blokadu gledao kao na ratni čin.

Ova američka inicijativa, koja ranije nije najavljivana, pokazuje sve veću užurbanost Vašingtona da prisili Pjongjang da uđe u pregovore o napuštanju svog vojnog nukelarnog programa, navodi Rojters.

Američki zvaničnici smatraju da Sjevernu Koreju deli samo nekoliko mjeseci od razvoja nuklearne rakete sposobne da pogodi teritoriju SAD.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Rialti

25.02.2018 20:15

Sedi mali 1

ODGOVORITE
Name

Svedska

26.02.2018 11:53

Ja mislim da bi se dvije Koreje dogovorile da nije USA.

ODGOVORITE
Name

Neđo.26.Februar.2018

26.02.2018 13:05

Najveći problem u svetu je,Amerika.Svedok se,Amerika umešava u politiku biće haos i sirotimna.Amerika je postrajkač nemira u svetu.