Најам Украјинки да им роде дјецу

Парови без дјеце из свих крајева свијета долазе у Украјину у потрази за сурогатима.
Многе младе Украјинке очајнички требају тај новац, али неки страхују да су те жене жртве експлоатације, преноси ББЦ.

Свијет 25.02.2018 | 11:27
Најам Украјинки да им роде дјецу
Украјинка Ана за сурогатство је дознала на вијестима када јој је било 18.  Завршила је средњу школу и планирала се запослити у хотелу у свом родном градићу на западу Украјине. Плата би јој износила 200 евра мјесечно. Међутим, сурогатство се плаћа око 15.000 евра.

Анина породица није сиромашна. Мајка јој је рачуновоткиња. Међутим, Ана жели да себи приушти "скупе ствари" – обнову куће, ауто...

Ана не прича олако о свом искуству. Иако Украјина има на стотине сурогат мајки, јавност о тому још увијек шути.

Странци у потрази за сурогатима у Украјину долазе од 2015. године, када је азијска сурогат индустрија почела јењавати због оптужби о израбљивању сурогат мајки.

Украјина је једна од ријетких држава која нуди јефтино сурогатство. "У нашу земљу долази јако пуно парова без дјеце – као на покретној траци", каже Ана.

Ана се на сурогатство одлучила три године касније, када је већ имала кћерку. Према украјинском закону, сурогаткиње могу постати једино жене које већ имају дјецу. На тај се начин не везују за ону коју морају предати неком другом.

Ана је у 450 километара удаљеном Кијеву занијела и родила дијете једном словенском пару. У одабраној клиници за сурогатство није примила примјерену здравствену његу, али о тому се боји говорити због страха од клинике. Пород је ипак протекао у реду, а Ана се данас спрема на друго сурогат мајчинство.

Према Саму Еверингхаму из аустралијског удружења за сурогатство "Породице кроз сурогатство", потражања за сурогатима у Украјини у посљедње двије године "порасла је за 1000 одсто".

Сурогат туризам у Украјини успијева због тамошњих либералних закона. Украјина "намијењене родитеље" од зачећа сматра биолошким родитељима, а цијена сурогатства није фиксирана.

Међутим, сам процес се за парове из неких дијелова свијета може претворити у бирократску ноћну мору. Тако Британци који желе своје ново дијете извести из Украјине морају ондје боравити неколико мјесеци.

Иако већина клиника за сурогатство у Украјини послује по прописима, неколико их је на лошем гласу.

"Знамо за случајеве када су украјинске агенције одбиле платити сурогат мајкама које се нису држале строгих прописа или су побациле", каже Еверингхам.

Предсједница одбора за здравство у украјинском парламенту, Олга Богомолетс, наводи како је раст сурогат индустрије у Украјини директна посљедица тешке рецесије која је земљу погађала 2014. и 2015. године.

Према Богомолетс, та индустрија није довољно регулисана, што угрожава и сурогат мајке и родитеље који их плаћају.

(Индеx.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар