Najam Ukrajinki da im rode djecu

Parovi bez djece iz svih krajeva svijeta dolaze u Ukrajinu u potrazi za surogatima.
Mnoge mlade Ukrajinke očajnički trebaju taj novac, ali neki strahuju da su te žene žrtve eksploatacije, prenosi BBC.

Svijet 25.02.2018 | 11:27
Najam Ukrajinki da im rode djecu
Ukrajinka Ana za surogatstvo je doznala na vijestima kada joj je bilo 18.  Završila je srednju školu i planirala se zaposliti u hotelu u svom rodnom gradiću na zapadu Ukrajine. Plata bi joj iznosila 200 evra mjesečno. Međutim, surogatstvo se plaća oko 15.000 evra.

Anina porodica nije siromašna. Majka joj je računovotkinja. Međutim, Ana želi da sebi priušti "skupe stvari" – obnovu kuće, auto...

Ana ne priča olako o svom iskustvu. Iako Ukrajina ima na stotine surogat majki, javnost o tomu još uvijek šuti.

Stranci u potrazi za surogatima u Ukrajinu dolaze od 2015. godine, kada je azijska surogat industrija počela jenjavati zbog optužbi o izrabljivanju surogat majki.

Ukrajina je jedna od rijetkih država koja nudi jeftino surogatstvo. "U našu zemlju dolazi jako puno parova bez djece – kao na pokretnoj traci", kaže Ana.

Ana se na surogatstvo odlučila tri godine kasnije, kada je već imala kćerku. Prema ukrajinskom zakonu, surogatkinje mogu postati jedino žene koje već imaju djecu. Na taj se način ne vezuju za onu koju moraju predati nekom drugom.

Ana je u 450 kilometara udaljenom Kijevu zanijela i rodila dijete jednom slovenskom paru. U odabranoj klinici za surogatstvo nije primila primjerenu zdravstvenu njegu, ali o tomu se boji govoriti zbog straha od klinike. Porod je ipak protekao u redu, a Ana se danas sprema na drugo surogat majčinstvo.

Prema Samu Everinghamu iz australijskog udruženja za surogatstvo "Porodice kroz surogatstvo", potražanja za surogatima u Ukrajini u posljednje dvije godine "porasla je za 1000 odsto".

Surogat turizam u Ukrajini uspijeva zbog tamošnjih liberalnih zakona. Ukrajina "namijenjene roditelje" od začeća smatra biološkim roditeljima, a cijena surogatstva nije fiksirana.

Međutim, sam proces se za parove iz nekih dijelova svijeta može pretvoriti u birokratsku noćnu moru. Tako Britanci koji žele svoje novo dijete izvesti iz Ukrajine moraju ondje boraviti nekoliko mjeseci.

Iako većina klinika za surogatstvo u Ukrajini posluje po propisima, nekoliko ih je na lošem glasu.

"Znamo za slučajeve kada su ukrajinske agencije odbile platiti surogat majkama koje se nisu držale strogih propisa ili su pobacile", kaže Everingham.

Predsjednica odbora za zdravstvo u ukrajinskom parlamentu, Olga Bogomolets, navodi kako je rast surogat industrije u Ukrajini direktna posljedica teške recesije koja je zemlju pogađala 2014. i 2015. godine.

Prema Bogomolets, ta industrija nije dovoljno regulisana, što ugrožava i surogat majke i roditelje koji ih plaćaju.

(Index.hr)

Komentari / 0

Ostavite komentar