БиХ мора ићи ка европском путу

Амбасадор Јапана у БиХ Казуyа Огаwа сматра да је Босна и Херцеговина добро кренула ка развоју и путу ка европским интеграцијама, те да ће упркос различитим структурама које оспоравају тај пут, услиједити успјешан период напретка.

Босна и Херцеговина 25.02.2018 | 11:01
БиХ мора ићи ка европском путу
Амбасадору Огаwи истиче мандат у БиХ, те је у опроштајном интервјуу за Фену резимирао резултате сарадње БиХ и Јапана.

Подсјетио је да Јапан улаже у БиХ и један је од највећих донатора на билатералном нивоу. Унутар различитих оквира помоћи, општа грант помоћ, зајмови, техничка сарадња и грантови у области културе, спорта, јапанска помоћ БиХ је досегла више од милијарду евра у посљедњих 20 година. Тиме су покривени витални сектори као што је примарна здравствена заштита, образовање, деминирање, заштита околине, инфраструктуре.

"Иако је билатерална сарадња БиХ и Јапана добра, сарадња са ФИПА-ом ће омогућити да она буде боља и у задовољавајућем капацитету. Јапан ће наставити помагати БиХ с циљем доприноса социоекономском развоју у свим кључним секторима", казао је амбасадор Огаwа.

Каже да је одржао је пуно предавања у Бањалуци, Сарајеву, Мостару, те примијетио да БиХ има највећи капитал у младој популацији и да су млади врло бриљантни.  

"Стога БиХ не смије стати, не смије стагнирати. Потребно је да ухвати корак са државама региона, а млади требају да се школују, требају бити инволвирани у јавни сектор и да се боре против непотизма и корупције", истакао је он.

Приоритетним сматра рјешавање проблема загађења ваздуха, "а Јапан стоји на располагању у пружању помоћи у том сегменту".

"Улагање у бољу сарадњу с државама региона је кључ успјеха", нагласио је амбасадор Огаwа којем у марту истиче мандат у БиХ.

Он сматра да Босна и Херцеговина има велике потенцијале и у туризму.

"БиХ је прелијепа држава и ја сам захвалан што сам имао прилику да обиђем БиХ и видим њену љепоту. Једва чекам да почне с радом Требевићка жичара, а јапански туристи једва чекају да посјете БиХ", рекао је, те казао да и грађани БиХ такође путују у Јапан, а визу и није тешко добити.

Иако, каже он, зависи од повода посјете, заинтересованим грађанима БиХ није тешко добити визу уколико пожеле да путују у Јапан.

"Жао ми је што напуштам БиХ, уживао сам у сваком дану који сам провео у Сарајеву, те путујући по БиХ. Али ћу, уколико му послови дозволе, опет посјећивати ову прелијепу државу", казао је у опроштајном интервјуу одлазећи Амбасадор Јапана у БиХ Казуyа Огаwа.

Огаwа ће функцију амбасадора преузети у Алжиру, а дужност амбасадора Јапана у БиХ ће средином марта преузети Хидеyуки Сакамото. 

(Фена)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Лејла

25.02.2018 10:25

Свака цаст Јапанцима, од њих моземо доста тога доброг науцити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.02.2018 12:31

Моземо свако себи И добре комсије.друције немозе никако ни силом.валљда видите да вам неиде да нас на силу придобијете да будемо у некој непостојецој дрзави.

Name

Какофонија

25.02.2018 15:26

Знамо да морамо тим путем. Додуше, Баја помиње и неке друге путеве, и мора да је то због магле ових дана, па му се причинило.

Name

Ре

25.02.2018 21:52

Ми смо ти ко телад у дзубрелуку. Сви нас вуку на суо а ми се гурамо у балагу

Name

разумио

25.02.2018 10:33

Много бољи је "јапански узор" него "европски пут". Европски пут је фраза за политицку разбибригу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

25.02.2018 12:08

Да су се после рата друге велике државе понашале у БиХ као јапанци, односно, кад би други, као јапанци били само пријатељи који се не мијешају у унутрашње ствари, да су само због свог великог богаства од срца помагали ратом разрушену земљу и давали нам искрене савјете како успоставимо одрживи систем, давно би ми овдје имали живот као у земљама алпског региона, или Скандинавије, све услове за то имамо, баш као земље тих најбогатијих и насрећнијих држава Европе. Хвала им у име зелених, таман да су дали сто хиљада, умјесто милијарду, посебно им хвала што су помогли образовање, стотине школа су ти вриједни људи довели у функцију. Посебно им хвала што максимално указаују на потребу очувања животне средине, није случајно прва велика конференција свих земаља свијета о очувању животне средине била у Кјоту, конференција која је умногоме промијенила понашање већине влада свијета, све са потписивањем чувеног протокола који је био претеча копенхагеншком и париском споразуму о емисији штентих гасова, или глобалном приступу рјешавања биолошког опстанка становника свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

25.02.2018 12:57

Како су путеви заметени,одлаже се одлазак у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

унија

25.02.2018 13:01

Какав пут ка европској унији од тога нема ниста тоје сарена лаза унијасе поцела распадати стоје онда отисла британија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зенон

25.02.2018 14:11

Сто тебе боли ......куда цемо ми ици?Ако је добро ,сто ви не аплицирате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поло

25.02.2018 14:45

Ста нам треба европска унија кад су сви народ отисли за европу празна бих а старцима нетреба унија никаква.

ОДГОВОРИТЕ