Један кандидат за Предсједништво

На сједници Главног одбора Социјалдемократске партије БиХ одржаној у Бугојну усвојен је Правилник о кандидовању, чиме је унутар партије отворен процес који ће се окончати утврђивањем изборних листа за све нивое власти на подручју цијеле државе и избором кандидата за члана Предсједништва БиХ.
 

Босна и Херцеговина 24.02.2018 | 19:18
Један кандидат за Предсједништво
"Подржано је опредјељење Предсједништва СДП БиХ у смјеру скорог утврђивања имена кандидата за Предсједништво БиХ из реда бошњачког народа, којем би осигурали подршку других политичких субјеката и шире друштвене заједнице. Главни одбор вјерује да ће кандидат СДП-а бити члан Предсједништва БиХ", пише у саопштењу након сједнице ГО. 

Још једном је афирмисан став СДП-а по питању измјене изборног законодавства да до рјешења о попуни Дома народа Парламента ФБиХ треба доћи институционализираним механизмима, уз осигурање поштивања пресуда, како домаћих судова, тако и Европског суда за људска права.

Наглашено је да ће се такозваним рјешењима, којима се покушава продубити дискриминација и подјеле у друштву, СДП БиХ одлучно супротставити свим расположивим механизмима, како би спријечили реализацију таквих опасних намјера.

Главни одбор СДП БиХ дао је снажну подршку закључцима састанка представника СДП-а, Демократске фронте, Наше странке и Савеза за бољу будућност, везаних за покушаје наметања неуставних и дискриминаторских модела попуне Дома народа Парламента ФБиХ од стране Централне изборне комисије БиХ, који има елементе државног удара. 

Подржани су позитивни процеси које СДП БиХ предводи у Републици Српској у вези са заједничким наступом са другим политичким субјектима, невладиним организацијама и појединцима у оквиру Проевропског блока, те дефинисања принципа на основу којих би неки од кандидата могао добити подршку овог блока у трци за члана Предсједништва БиХ из РС. 

Још једном је потврђено опредјељење да ова сарадња, што се СДП-а тиче, не може укључивати странке најодговорније за тренутно стање у друштву, а прије свега СНСД, СДА и ХДЗ.

Главни одбор је осудио усвајање Закона о подстицају страних инвестиција у Републици Хрватској, којом ова сусједна држава "легализира и афирмира отимање имовине БиХ". Поразном је оцијењена шутња службених државних институција, нарочито имајући у виду недавну посјету предсједнице Републике Хрватске БиХ, када нити један од домаћих државних функционера није искористио прилику да адресира ово питање, као и многа друга отворена питања на која је СДП указивао, саопштено је из СДП-а.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лагани

24.02.2018 22:07

Јесу ово они сто их је Златко Лагундзија унистио за сва времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сретно

24.02.2018 22:49

И надам се да цете Хрватима изабрат цлана Предсједниства, посто су они у УЗП са цовицем.

ОДГОВОРИТЕ