Предсједништво БиХ код папе

Предсједавајући Предсједништва БиХ академик Драган Човић и чланови Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и Младен Иванић захвалили су се папи Фрањи на аудијенцији и пренијели му поздраве свих народа и грађана Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 24.02.2018 | 18:00
Предсједништво БиХ код папе
Чланови Предсједништва БиХ разговарали су са Светим оцем папом Фрањом о актуелној ситуацији. Истакнута је важност унапређења политичких односа и интензивирања реформских процеса и испуњења услова који су у функцији јачања европске перспективе Босне и Херцеговине.


У том контексту најављена је предаја одговора на Упитник високим званичницима Европске комисије, предвиђена за 28. фебруар ове године. Истакнут је значај недавно објављене Стратегије о проширењу на Западни Балкан, која наглашава отворену перспективу чланства у ЕУ за све земље западног Балкана.

Чланови Предсједништва БиХ су изразили захвалност Светом оцу папи Фрањи и Светој Столици на подршци коју су до сада пружали Босни и Херцеговини те изразили наду да ће се та подршка наставити и у будућности у оквиру напретка ка пуноправном чланству у Европској унији.

Након сусрета чланова Предсједништва БиХ са Светим оцем папом Фрањом одржана је аудијенција за делегацију Босне и Херцеговине, у којој су замјеник министра иностраних послова Јосип Бркић, амбасадора Босне и Херцеговине при Светој Столици Славица Карачић, др. сц. Тонка Крешић-Гагро, шефица Кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ др. Драгана Човића, Елвир Чамџић, шеф Кабинета члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, и Славко Вучуревић, савјетник у Кабинету члана Предсједништва БиХ из Републике Српске др. Младена Иванића.

Након аудијенције код Светог оца, чланови Предсједништва БиХ имали су сусрет с кардиналом Пиетром Паролином, државним секретаром Свете Столице. Истакнули су да су билатерални односи БиХ и Свете Столице пријатељски, уз висок ниво разумијевања и сагласности о најважнијим политичким питањима у домену билатералних односа и укупних међународних односа.

Нагласили су да БиХ изузетно цијени помоћ Свете Столице БиХ и што у свом дјеловању заговара толеранцију и равноправност. Основни уговор између Свете Столице и БиХ, и поред привремених застоја у појединим одредбама, остаје трајна обавеза БиХ, коју она наставља проводити. Такође, обавезе из области Основног уговора и Додатног протокола које су на себе преузеле институције БиХ и ентитета остају трајне, а њихова проведба остаје трајна обавеза свих надлежних институција.

Кардинал Паролино је нагласио да Света Столица пружа подршку БиХ јер је и у њеном интересу стабилна БиХ с европском перспективом.

Поновио је да Света Столица подржава јачање културног и међурелигијског дијалога, суживот у БиХ и њен мултиетнички карактер.

(клиx.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ста

24.02.2018 17:15

Како Папа гледа Цовица на овој слики.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.02.2018 17:17

Чини ти се,гледа Бакира.

Name

Ре

24.02.2018 19:19

Није него му цудно сто нема Милета.

Name

Драган Модрица

24.02.2018 17:18

Пуно састанака на високом нивоу ево 25 година а помака нема само се лажемо..тако и овај пута... Будимо мало искрени и ето бољитка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

24.02.2018 20:35

Ја сам мислио даје папа другацији он исти као и ова 3 ована нема ту никакве разлике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко Кенгур

24.02.2018 23:49

Еј мој Србине шта то радиш тамо код папе? Јел си већ заборавијо за Јасеновац? Шта би Војвода Момцилио рекао ако видео Србина са папом? Издајник! Сто даље сто боље!

ОДГОВОРИТЕ