Грип све више осваја БиХ

Босну и Херцеговину потресло је неколико смртних случајева, које су узроковала грипа. Подаци показују да је све више обољелих од симптома сличних грипи, а међу њима и од вируса Х1Н1. Провјерили смо - има ли мјеста паници и како се заштитити.

Босна и Херцеговина 23.02.2018 | 22:17
Грип све више осваја БиХ
Четири смртна случаја у Тузли! Од тога један због вируса Х1Н1. Раније - један смртни случај у Зеници. Пацијент био заражен истим вирусом. У овој сезони, у Заводу за јавно здравство Федерације регистровано осам умрлих од грипа. Питали смо, је ли стање алармантно:

"Па, ја не бих рекла да је ситуација алармантна. Управо сам извршила анализу задње четири сезоне грипа. Врло сличне ситуације су биле у задњој сезони, осим што је у претходне двије био мани број умрлих. Сваке године се повеже са грипом, 10, 11, или 8 случајева - као ове сезоне у Федерацији", рекла је Мирсада Мулаомеровић, епидемиолог у Заводу за јавно здравство ФБиХ.

"2014/15. умрло је 10 особа због грипа. Сезону касније једанаест. Прошле године троје. Ове - осам."

Пацијенти су углавном са хроничним обољењима, које је вирус грипа само погоршао. У Републици Српској смртни случајеви нису регистровани. Међутим, нема сумње да је број обољелих од грипе у порасту. У оба ентиета је број обољелих прошле седмице био већи него седмицу раније. Мала, и дјеца школског узраста највише погођена.

Свјетска здравствена организација наводи који су симптоми сезонског грипа:

Повећана тјелесна температура, бол у мишићима грлобоља и главобоља, а свакако се препоручује и вакцинација, поготово ако се ради о ризичним скупинама, међу којима су особе старије од 65 година, мала дјеца, али и труднице.

Мостарски инфектолог Јурица Араповић поручује:

"Не бих се изненадио да наступи други талас грипа, гдје ће доминирати управо овај, нешто тежи облик вируса грипа, а то је А Х1Н1, или неких других типова. Једини превентивни облик је вакцинација. Грип је вирусна болест, за одрасле особе, можда блага болест. Међутим, за старије, немоћне, за труднице, за дјецу, може бити тешка болест, са тешким симптомима", рекао је Јурица Араповић, инфектолог.

...Али, вакцина нема. У РС потрошене у кратком року, саопштио Институт за јавно здравство РС. Слично и у Федерацији:

"Тренутно није доступна вакцина. Потрошено је једно 30-40 000 вакцина на почетку сезоне и нажалост, више се није набављало, нити се набавља", казала је Мирсада Мулаомеровић, епидемиолог у Заводу за јавно здравство ФБиХ.

Провјетравање просторија, редовно прање руку или избјегавање скупова, неке су од алтернативних препорука:

"Ако се појави температура, најбоље је мировање, узимање доста течности, неке капи за нос код вироза, пастиле и снижавање темратуре наравно", истиче Закира Пашић, специјалиста ургентне медицине.

Иако су смртни случајеви потресли Босну и Херцеговину, љекари поручују - мјеста паници нема, на врхунцу смо сезоне грипа.

(Н1)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Владобабиц@гмаил

23.02.2018 23:55

Сад да се цјепе то ја урадим сваке године у новембру вец 29г И никад нисам имао грипу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

24.02.2018 06:39

Браво мајсторе такав сам исти и никад хвала богу болестан нисам

Name

ана

24.02.2018 07:22

Мени је 36, задњи пут сам исла примит вакцину цини ми се да сам имала 8 или 9 година, ЗИВЈЕЛА САМ У ВИСЕ СТРАНИХ ЗЕМАЉА, ПРОСЕТАЛА ПРЕКО КО ЗНА КОЛИКО АЕРОДРОМА СА ХИЉАДАМА ЉУДИ ИЗ ПМ И НИСАМ СЕ НИ НАКАСЉАЛА??? КАКВО ЦИЈЕПЉЕЊЕ??? ОВИ СТО СЕ ЦИЈЕПИЛИ СВИ ПОЛАКО КРЕПАВАЈУ ОД РАКОВА,ДИЈАБЕТИСА И СЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрва Се Цјепају

24.02.2018 10:29

Код нас се не казе цјепе него пелцују.

Name

Кккк

24.02.2018 11:13

Јављају и почетком марта снијег, кишу, ниске температуре па има још да надрљамо.

ОДГОВОРИТЕ