Grip sve više osvaja BiH

Bosnu i Hercegovinu potreslo je nekoliko smrtnih slučajeva, koje su uzrokovala gripa. Podaci pokazuju da je sve više oboljelih od simptoma sličnih gripi, a među njima i od virusa H1N1. Provjerili smo - ima li mjesta panici i kako se zaštititi.

Bosna i Hercegovina 23.02.2018 | 22:17
Grip sve više osvaja BiH
Četiri smrtna slučaja u Tuzli! Od toga jedan zbog virusa H1N1. Ranije - jedan smrtni slučaj u Zenici. Pacijent bio zaražen istim virusom. U ovoj sezoni, u Zavodu za javno zdravstvo Federacije registrovano osam umrlih od gripa. Pitali smo, je li stanje alarmantno:

"Pa, ja ne bih rekla da je situacija alarmantna. Upravo sam izvršila analizu zadnje četiri sezone gripa. Vrlo slične situacije su bile u zadnjoj sezoni, osim što je u prethodne dvije bio mani broj umrlih. Svake godine se poveže sa gripom, 10, 11, ili 8 slučajeva - kao ove sezone u Federaciji", rekla je Mirsada Mulaomerović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

"2014/15. umrlo je 10 osoba zbog gripa. Sezonu kasnije jedanaest. Prošle godine troje. Ove - osam."

Pacijenti su uglavnom sa hroničnim oboljenjima, koje je virus gripa samo pogoršao. U Republici Srpskoj smrtni slučajevi nisu registrovani. Međutim, nema sumnje da je broj oboljelih od gripe u porastu. U oba entieta je broj oboljelih prošle sedmice bio veći nego sedmicu ranije. Mala, i djeca školskog uzrasta najviše pogođena.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi koji su simptomi sezonskog gripa:

Povećana tjelesna temperatura, bol u mišićima grlobolja i glavobolja, a svakako se preporučuje i vakcinacija, pogotovo ako se radi o rizičnim skupinama, među kojima su osobe starije od 65 godina, mala djeca, ali i trudnice.

Mostarski infektolog Jurica Arapović poručuje:

"Ne bih se iznenadio da nastupi drugi talas gripa, gdje će dominirati upravo ovaj, nešto teži oblik virusa gripa, a to je A H1N1, ili nekih drugih tipova. Jedini preventivni oblik je vakcinacija. Grip je virusna bolest, za odrasle osobe, možda blaga bolest. Međutim, za starije, nemoćne, za trudnice, za djecu, može biti teška bolest, sa teškim simptomima", rekao je Jurica Arapović, infektolog.

...Ali, vakcina nema. U RS potrošene u kratkom roku, saopštio Institut za javno zdravstvo RS. Slično i u Federaciji:

"Trenutno nije dostupna vakcina. Potrošeno je jedno 30-40 000 vakcina na početku sezone i nažalost, više se nije nabavljalo, niti se nabavlja", kazala je Mirsada Mulaomerović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Provjetravanje prostorija, redovno pranje ruku ili izbjegavanje skupova, neke su od alternativnih preporuka:

"Ako se pojavi temperatura, najbolje je mirovanje, uzimanje dosta tečnosti, neke kapi za nos kod viroza, pastile i snižavanje temrature naravno", ističe Zakira Pašić, specijalista urgentne medicine.

Iako su smrtni slučajevi potresli Bosnu i Hercegovinu, ljekari poručuju - mjesta panici nema, na vrhuncu smo sezone gripa.

(N1)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Vladobabic@gmail

23.02.2018 23:55

Sad da se cjepe to ja uradim svake godine u novembru vec 29g I nikad nisam imao gripu.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

24.02.2018 06:39

Bravo majstore takav sam isti i nikad hvala bogu bolestan nisam

Name

ana

24.02.2018 07:22

Meni je 36, zadnji put sam isla primit vakcinu cini mi se da sam imala 8 ili 9 godina, ZIVJELA SAM U VISE STRANIH ZEMALJA, PROSETALA PREKO KO ZNA KOLIKO AERODROMA SA HILJADAMA LJUDI IZ PM I NISAM SE NI NAKASLJALA??? KAKVO CIJEPLJENJE??? OVI STO SE CIJEPILI SVI POLAKO KREPAVAJU OD RAKOVA,DIJABETISA I SL.

ODGOVORITE
Name

Drva Se Cjepaju

24.02.2018 10:29

Kod nas se ne kaze cjepe nego pelcuju.

Name

Kkkk

24.02.2018 11:13

Javljaju i početkom marta snijeg, kišu, niske temperature pa ima još da nadrljamo.

ODGOVORITE