СП: Деконцентрисани ''Орлови'' изгубили од Њемачке!

Кошаркаши Србије поражени су у Франкфурту од домаће Немачке са 79:74 у трећем колу квалификација за Светско првенство 2019. године.  Много грешака, много погрешних одлука! Србија пала у Франкфурту! Немачка је, једноставно, била стабилнија и смиренија, зато је избила на челну позицију табеле Групе Г.

Кошарка 23.02.2018 | 21:35
СП: Деконцентрисани ''Орлови'' изгубили од Њемачке!
Србија није успела да пружи игру из прва два сусрета, шут није функционисао када је било потребно и распуцани Немци су то успели да искористе.

'Орлови' су доживели први пораз у квалификацијама, док је екипа Хенрика Редла задржала максималан учинак и прва је на табели групе Г.

Изабраници Александра Ђорђевића одлично су отворили утакмицу, на крилима Мирослава Радуљице који је погађао из свих позиција. Врло брзо су добрим решењима у нападу повели, а онда и стигли до двоцифрене предности.

Међутим, дозволили су Немцима да се распуцају у другој половини прве четвртине, па се домаћин тројкама експресно вратио. Преко Бенцинга и Сајферта је Немачка преокренула у другој деоници, све до паузе је на снази била "резултатска клацкалица", али су 'Орлови' на одмор отишли са пола коша разлике.

Ни друго полувреме није било много другачије, пошто се играло кош за кош током читавих 20 минута. У једном тренутку наш тим имао је пет поена вишка, али су Немци направили серију 10:0 и преузели контролу.

Од тог тренутка ништа није функционисало у екипи Србије – наставило се са промашајима слободних бацања, током неколико важних напада су решења била лоша, док је Дејан Тодоровић у финишу, такође са пенала пропустио прилику за прикључај.

Најефикаснији у нашем тиму био је Мирослав Радуљица са 22 поена и 3 скока, а једини двоцифрени још је био Паунић који је сакупио 11. Два мање имао је дебитант Јеловац, док се споменути Тодоровић зауставио на 8.

Победничку екипу предводио је капитен Бенцинг са 17 поена, 11 је додао Хартенштајн два више од Акпинара.

'Орлови' у недељу од 20.20 гостовати Аустрији у Бечу.

Репрезентација Србије није успела да одржи стопроцентан учинак у квалификацијама за Мундобаскет у Кини 2019. године!

После новембарских победа у Београду над Аустријом и Грузијом, "орлови" су у Франкфурту изгубили од Немаца, који су се тиме издвојили на првом месту Г групе.

Немачка (скор 3-0) - Србија (2-1) 79:74 (20:25, 20:16, 17:18, 22:15)!

Били су изабраници Александра Ђорђевића у доброј позицији, након две узастопне тројке Илије Ђоковића за 57:62 у 32. минуту.

Нажалост, домаћа селекција је у наредних 1:26 минута направила серију од 10:0 и преокренула на 67:62, а потом сачувала стечено вођство до краја утакмице. Лош интервал почео је спорим враћањем назад - због општег усхићења кошем Ђоковића - и лако примљеним кошем, а одмогла је и неспортска лична Миленка Тепића, из које су Немци постигли пет поена.

Имала је Србија довољно шанси да се врати у живот, али је од стране фанатично борбеног домаћина, потпомогнутог "домаћинским" суђењем, кажњена за изгубљене лопте (13 наспрам противникових осам) и промашена слободна бацања (реализација 62 одсто, 15/24).

Дејан Тодоровић 44 секунде пре краја није искористио оба "пенала", док је Акпинар на другој страни повећао на 77:72.

Штета за ове бодове, јер је због преношења резултата у другу фазу квалификација, битна свака утакмица...

Ђорђевићеви пулени одлично су почели, преко незаустављивог Мирослава Радуљице повели 17:6, али су Немци узвратили серијом од 10:2 и средином друге четвртине дефинитивно довели резултат у равнотежу.

"Орлови" већ у недељу гостују Аустрији, која је као домаћин изгубила од Грузије резултатом 64:78.

Србија није успела. Желела је победу у Франкфурту, али није могла до ње. Немачка је искористила фактор недовољне противникове уиграности, али и сопствене психичке снаге и славила резултатом 79:74 (20:25, 20:15, 17:18, 22:15).

Није трагедија, јер остаје сусрет у Београду који ће засигурно отклонити дилему ко ће на прво место, али пошто се у другу фазу преносе бодови из мечева са преостале две екипе које прођу даље - лош пораз.

Утакмица се дуго ломила, готово целим током била је тесна и неизвесна, али је на крају Немачка била смиренија, концентрисанија, боља. Све је почело средином последње деонице, после кошева Јошика Саибуаса линије слободних бацања, после чега је Немачка одиграла добру одбрану и зауставила Србију, а награду је покупио Бастијан Дорет у облику много битне тројке.

Мада је Дејан Тодоровић већ у наредној акцији узвратио истом мером, неколико везаних грешака довело је да б искористи лошу поставку Стефана Бирчевића током брзе контре, извуче фаул од њега, погоди и добије још једно бацање, што је без проблема искористио. Мада је улазак Мирослава Радуљице после дуже паузе због проблема са личним грешкама донео тражену опцију више у нападу, што је умало довело до резултатског заокрета, Србија је направила превелики број грешака и донела многе погрешне одлуке, што ју је на крају скупо коштало. 

Можда и кључни тренутак утакмице виђен је на 42 секунде пре краја, када је Тодоровић извукао битан фаул од Саибуа, што га је одвело на црту код вођства Немачке резултатом 75:72. Али, осим што је оба пута био непрецизан, Тодоровић је после другог промашаја у жару борбе отерао Исмета Акпинара на другу страну терена, а плејмејкер Немачке није био тако „дарежљив“ као крило Билбаоа. Његова два поготка подигла су Немачку на праг тријумфа, а после новог ћорка Марка Симоновића са дистанце - све је било решено.

Тријумф домаћег састава потврдио је уједно и најбољи играч и стрелац Робин Бенцинг са пенала, па је тако утакмицу завршио са 17 поена.

Код Србије најефикаснији био је Мирослав Радуљица са 22 коша за шеснаест и по минута на паркету. Играо би, вероватно, и много више, да већ у раној фази утакмице није ушао у проблем са личним грешкама, што га је дуго закуцало за клупу. Иначе, био је далеко најбољи српски играч на паркету. 

Преварио се онај ко је веровао да ће Србија лако до победе у Франкфурту. Утицај новог селектора Хенрика Редла на психолошку снагу комплетног тима утицао је да Немачка изгледа смиреније, разиграније и у неким сегментима боље на паркету. Србија је после озбиљне иницијативе у уводним минутима утакмице дозволио противнику да се разигра и потпуно узме диригентску палицу у своје руке. То је довело до тога да домаћин наметне игру која му је више одговарала - брже, са доста шутева и поседа. Била је то кобна грешка за актуелног европског вицешампиона. 

Немачка је избила на челну позицију табеле Групе Г. Наредну утакмицу Србија игра у недељу (РТС, 20.20) у Швехату крај Беча. 

НЕМАЧКА - СРБИЈА 79:74
/20:25, 20:15, 17:18, 22:15/

Дворана: Фрапорт Арена.
Гледалаца: Око 11.000
Судије: Манел Мацони (Италија), Фернандо Калатрава (Шпанија), Гентијан Цици (Албанија).

НЕМАЧКА: Акпинар 9 (5ск), Бартел 4, Бенцинг 17, Бонга -, Гифај 8, Хартенштајн 11, Обст 5, Саибу 7, Сајферт 6, Тада -, Цирбес 8.

СРБИЈА: Бирчевић 4, Ђоковић 6, Гагић 2, Јарамаз -, Јеловац 9, Лешић 2 (7ск), Паунић 11 (4ас), Пено 2 (2ск, 2ас, 3из), Радуљица 22, Симоновић 6, Тепић 2, Тодоровић 8 (6ск).

Квалификације за СП, група Г:

петак:
Аустрија – Грузија 64:78
Немачка – Србија 67:62

недеља:
16.00 Грузија – Немачка
20.20 Аустрија – Србија

Табела:
1. Немачка 3-0 248:193 6
2. Србија 2-1 264:230 5
3. Грузија 1-2 235:248 4
4. Аустрија 0-3 177:253 3

ПРЕТХОДНИ РЕЗУЛТАТИ: Немачка - Грузија 79:70, Србија - Аустрија 85:64, Србија - Грузија 105:87, Аустрија - Немачка 49:90.

Селектор Александар Ђорђевић направио је две промене у односу на претходне мечеве, убацивши опорављеног плејмејкера Огњена Јарамаза и искусног крилног центра Стевана Јеловца, који ће покушати да замени повређеног капитена Милана Мачвана.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар