SP: Dekoncentrisani ''Orlovi'' izgubili od Njemačke!

Košarkaši Srbije poraženi su u Frankfurtu od domaće Nemačke sa 79:74 u trećem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. godine.  Mnogo grešaka, mnogo pogrešnih odluka! Srbija pala u Frankfurtu! Nemačka je, jednostavno, bila stabilnija i smirenija, zato je izbila na čelnu poziciju tabele Grupe G.

Košarka 23.02.2018 | 21:35
SP: Dekoncentrisani ''Orlovi'' izgubili od Njemačke!
Srbija nije uspela da pruži igru iz prva dva susreta, šut nije funkcionisao kada je bilo potrebno i raspucani Nemci su to uspeli da iskoriste.

'Orlovi' su doživeli prvi poraz u kvalifikacijama, dok je ekipa Henrika Redla zadržala maksimalan učinak i prva je na tabeli grupe G.

Izabranici Aleksandra Đorđevića odlično su otvorili utakmicu, na krilima Miroslava Raduljice koji je pogađao iz svih pozicija. Vrlo brzo su dobrim rešenjima u napadu poveli, a onda i stigli do dvocifrene prednosti.

Međutim, dozvolili su Nemcima da se raspucaju u drugoj polovini prve četvrtine, pa se domaćin trojkama ekspresno vratio. Preko Bencinga i Sajferta je Nemačka preokrenula u drugoj deonici, sve do pauze je na snazi bila "rezultatska klackalica", ali su 'Orlovi' na odmor otišli sa pola koša razlike.

Ni drugo poluvreme nije bilo mnogo drugačije, pošto se igralo koš za koš tokom čitavih 20 minuta. U jednom trenutku naš tim imao je pet poena viška, ali su Nemci napravili seriju 10:0 i preuzeli kontrolu.

Od tog trenutka ništa nije funkcionisalo u ekipi Srbije – nastavilo se sa promašajima slobodnih bacanja, tokom nekoliko važnih napada su rešenja bila loša, dok je Dejan Todorović u finišu, takođe sa penala propustio priliku za priključaj.

Najefikasniji u našem timu bio je Miroslav Raduljica sa 22 poena i 3 skoka, a jedini dvocifreni još je bio Paunić koji je sakupio 11. Dva manje imao je debitant Jelovac, dok se spomenuti Todorović zaustavio na 8.

Pobedničku ekipu predvodio je kapiten Bencing sa 17 poena, 11 je dodao Hartenštajn dva više od Akpinara.

'Orlovi' u nedelju od 20.20 gostovati Austriji u Beču.

Reprezentacija Srbije nije uspela da održi stoprocentan učinak u kvalifikacijama za Mundobasket u Kini 2019. godine!

Posle novembarskih pobeda u Beogradu nad Austrijom i Gruzijom, "orlovi" su u Frankfurtu izgubili od Nemaca, koji su se time izdvojili na prvom mestu G grupe.

Nemačka (skor 3-0) - Srbija (2-1) 79:74 (20:25, 20:16, 17:18, 22:15)!

Bili su izabranici Aleksandra Đorđevića u dobroj poziciji, nakon dve uzastopne trojke Ilije Đokovića za 57:62 u 32. minutu.

Nažalost, domaća selekcija je u narednih 1:26 minuta napravila seriju od 10:0 i preokrenula na 67:62, a potom sačuvala stečeno vođstvo do kraja utakmice. Loš interval počeo je sporim vraćanjem nazad - zbog opšteg ushićenja košem Đokovića - i lako primljenim košem, a odmogla je i nesportska lična Milenka Tepića, iz koje su Nemci postigli pet poena.

Imala je Srbija dovoljno šansi da se vrati u život, ali je od strane fanatično borbenog domaćina, potpomognutog "domaćinskim" suđenjem, kažnjena za izgubljene lopte (13 naspram protivnikovih osam) i promašena slobodna bacanja (realizacija 62 odsto, 15/24).

Dejan Todorović 44 sekunde pre kraja nije iskoristio oba "penala", dok je Akpinar na drugoj strani povećao na 77:72.

Šteta za ove bodove, jer je zbog prenošenja rezultata u drugu fazu kvalifikacija, bitna svaka utakmica...

Đorđevićevi puleni odlično su počeli, preko nezaustavljivog Miroslava Raduljice poveli 17:6, ali su Nemci uzvratili serijom od 10:2 i sredinom druge četvrtine definitivno doveli rezultat u ravnotežu.

"Orlovi" već u nedelju gostuju Austriji, koja je kao domaćin izgubila od Gruzije rezultatom 64:78.

Srbija nije uspela. Želela je pobedu u Frankfurtu, ali nije mogla do nje. Nemačka je iskoristila faktor nedovoljne protivnikove uigranosti, ali i sopstvene psihičke snage i slavila rezultatom 79:74 (20:25, 20:15, 17:18, 22:15).

Nije tragedija, jer ostaje susret u Beogradu koji će zasigurno otkloniti dilemu ko će na prvo mesto, ali pošto se u drugu fazu prenose bodovi iz mečeva sa preostale dve ekipe koje prođu dalje - loš poraz.

Utakmica se dugo lomila, gotovo celim tokom bila je tesna i neizvesna, ali je na kraju Nemačka bila smirenija, koncentrisanija, bolja. Sve je počelo sredinom poslednje deonice, posle koševa Jošika Saibuasa linije slobodnih bacanja, posle čega je Nemačka odigrala dobru odbranu i zaustavila Srbiju, a nagradu je pokupio Bastijan Doret u obliku mnogo bitne trojke.

Mada je Dejan Todorović već u narednoj akciji uzvratio istom merom, nekoliko vezanih grešaka dovelo je da b iskoristi lošu postavku Stefana Birčevića tokom brze kontre, izvuče faul od njega, pogodi i dobije još jedno bacanje, što je bez problema iskoristio. Mada je ulazak Miroslava Raduljice posle duže pauze zbog problema sa ličnim greškama doneo traženu opciju više u napadu, što je umalo dovelo do rezultatskog zaokreta, Srbija je napravila preveliki broj grešaka i donela mnoge pogrešne odluke, što ju je na kraju skupo koštalo. 

Možda i ključni trenutak utakmice viđen je na 42 sekunde pre kraja, kada je Todorović izvukao bitan faul od Saibua, što ga je odvelo na crtu kod vođstva Nemačke rezultatom 75:72. Ali, osim što je oba puta bio neprecizan, Todorović je posle drugog promašaja u žaru borbe oterao Ismeta Akpinara na drugu stranu terena, a plejmejker Nemačke nije bio tako „darežljiv“ kao krilo Bilbaoa. Njegova dva pogotka podigla su Nemačku na prag trijumfa, a posle novog ćorka Marka Simonovića sa distance - sve je bilo rešeno.

Trijumf domaćeg sastava potvrdio je ujedno i najbolji igrač i strelac Robin Bencing sa penala, pa je tako utakmicu završio sa 17 poena.

Kod Srbije najefikasniji bio je Miroslav Raduljica sa 22 koša za šesnaest i po minuta na parketu. Igrao bi, verovatno, i mnogo više, da već u ranoj fazi utakmice nije ušao u problem sa ličnim greškama, što ga je dugo zakucalo za klupu. Inače, bio je daleko najbolji srpski igrač na parketu. 

Prevario se onaj ko je verovao da će Srbija lako do pobede u Frankfurtu. Uticaj novog selektora Henrika Redla na psihološku snagu kompletnog tima uticao je da Nemačka izgleda smirenije, razigranije i u nekim segmentima bolje na parketu. Srbija je posle ozbiljne inicijative u uvodnim minutima utakmice dozvolio protivniku da se razigra i potpuno uzme dirigentsku palicu u svoje ruke. To je dovelo do toga da domaćin nametne igru koja mu je više odgovarala - brže, sa dosta šuteva i poseda. Bila je to kobna greška za aktuelnog evropskog vicešampiona. 

Nemačka je izbila na čelnu poziciju tabele Grupe G. Narednu utakmicu Srbija igra u nedelju (RTS, 20.20) u Švehatu kraj Beča. 

NEMAČKA - SRBIJA 79:74
/20:25, 20:15, 17:18, 22:15/

Dvorana: Fraport Arena.
Gledalaca: Oko 11.000
Sudije: Manel Maconi (Italija), Fernando Kalatrava (Španija), Gentijan Cici (Albanija).

NEMAČKA: Akpinar 9 (5sk), Bartel 4, Bencing 17, Bonga -, Gifaj 8, Hartenštajn 11, Obst 5, Saibu 7, Sajfert 6, Tada -, Cirbes 8.

SRBIJA: Birčević 4, Đoković 6, Gagić 2, Jaramaz -, Jelovac 9, Lešić 2 (7sk), Paunić 11 (4as), Peno 2 (2sk, 2as, 3iz), Raduljica 22, Simonović 6, Tepić 2, Todorović 8 (6sk).

Kvalifikacije za SP, grupa G:

petak:
Austrija – Gruzija 64:78
Nemačka – Srbija 67:62

nedelja:
16.00 Gruzija – Nemačka
20.20 Austrija – Srbija

Tabela:
1. Nemačka 3-0 248:193 6
2. Srbija 2-1 264:230 5
3. Gruzija 1-2 235:248 4
4. Austrija 0-3 177:253 3

PRETHODNI REZULTATI: Nemačka - Gruzija 79:70, Srbija - Austrija 85:64, Srbija - Gruzija 105:87, Austrija - Nemačka 49:90.

Selektor Aleksandar Đorđević napravio je dve promene u odnosu na prethodne mečeve, ubacivši oporavljenog plejmejkera Ognjena Jaramaza i iskusnog krilnog centra Stevana Jelovca, koji će pokušati da zameni povređenog kapitena Milana Mačvana.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar