Јачати полицијску сарадњу региона

Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић састао се данас у Славонском Броду са министром унутрашњих послова Републике Хрватске Давором Божиновићем са којим је разговарао о безбједносној сарадњи, посебно безбједности граница и управљању миграцијама, новој Стратегији проширења ЕУ те припреми Хрватске за приступање Шенген зони.

Регион 23.02.2018 | 17:48
Јачати полицијску сарадњу региона
Актуелно стање на граници оцијењено је стабилним. С обзиром на то да је у посљедње вријеме забиљежен благи пораст броја незаконитих миграната, министри су разговарали о могућности јачања билатералне полицијске сарадње, укључујући наставак сарадње током предстојеће туристичке сезоне.

Договорен је наставак провођења мјешовитих полицијских патрола уз државну границу. Узимајући у обзир важност ефикасног управљања миграцијским кретањима, министри су разговарали о важности примјене Споразума о предаји и прихвату особа чији је улазак или боравак незаконит и провођењу споразума о реадмисији те њихову уједначену примјену на свим дијеловима границе.

Министри Мектић и Божиновић су поздравили Стратегију проширења ЕУ те се сложили о важности додјеле статуса кандидата Босни и Херцеговини.

Министар Божиновић потврдио је подршку Хрватске европској перспективи Босне и Херцеговине те спремност МУП-а Хрватске да пружи сву потребну помоћ институцијама Босне и Херцеговине у испуњавању критерија за чланство у ЕУ. У том смислу договорен је наставак пријеноса искустава у процесу европске интеграције.

Министри су подржали иницијативу из Стратегије проширења о јачању сарадње у подручју безбједности, која укључује појачану сарадњу у борби против организираног криминала и корупције, тероризма, насилног екстремизма те сигурност граница и управљање миграцијама.

Министар Божиновић упознао је министра Мектића и о припреми хрватског предсједавања Вијећем Европске уније у првој половини 2020. године које ће уз привредни раст, развој и повезивост посебан нагласак ставити на политику проширења ЕУ и безбједносна питања.

(БН) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кумиц

23.02.2018 17:28

Тако је. Јацати полицију и куповати орузје. Неце нас висе никад изненадити као 1992.

ОДГОВОРИТЕ