Jačati policijsku saradnju regiona

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Slavonskom Brodu sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davorom Božinovićem sa kojim je razgovarao o bezbjednosnoj saradnji, posebno bezbjednosti granica i upravljanju migracijama, novoj Strategiji proširenja EU te pripremi Hrvatske za pristupanje Šengen zoni.

Region 23.02.2018 | 17:48
Jačati policijsku saradnju regiona
Aktuelno stanje na granici ocijenjeno je stabilnim. S obzirom na to da je u posljednje vrijeme zabilježen blagi porast broja nezakonitih migranata, ministri su razgovarali o mogućnosti jačanja bilateralne policijske saradnje, uključujući nastavak saradnje tokom predstojeće turističke sezone.

Dogovoren je nastavak provođenja mješovitih policijskih patrola uz državnu granicu. Uzimajući u obzir važnost efikasnog upravljanja migracijskim kretanjima, ministri su razgovarali o važnosti primjene Sporazuma o predaji i prihvatu osoba čiji je ulazak ili boravak nezakonit i provođenju sporazuma o readmisiji te njihovu ujednačenu primjenu na svim dijelovima granice.

Ministri Mektić i Božinović su pozdravili Strategiju proširenja EU te se složili o važnosti dodjele statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

Ministar Božinović potvrdio je podršku Hrvatske evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine te spremnost MUP-a Hrvatske da pruži svu potrebnu pomoć institucijama Bosne i Hercegovine u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU. U tom smislu dogovoren je nastavak prijenosa iskustava u procesu evropske integracije.

Ministri su podržali inicijativu iz Strategije proširenja o jačanju saradnje u području bezbjednosti, koja uključuje pojačanu saradnju u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, terorizma, nasilnog ekstremizma te sigurnost granica i upravljanje migracijama.

Ministar Božinović upoznao je ministra Mektića i o pripremi hrvatskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije u prvoj polovini 2020. godine koje će uz privredni rast, razvoj i povezivost poseban naglasak staviti na politiku proširenja EU i bezbjednosna pitanja.

(BN) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kumic

23.02.2018 18:28

Tako je. Jacati policiju i kupovati oruzje. Nece nas vise nikad iznenaditi kao 1992.

ODGOVORITE