ЛЕ, жријеб - Било би овако: Звезда - Лион, Спортинг - Партизан? Али...

С обзиром на то да је жребање било потпуно отворено остаје и дилема да ли бисмо данас писали о утакмицама Црвена звезда - Лион и Спортинг - Партизан. . .  ЦСКА на Французе, Викторија у Лисабону, 'Тобџије' у Милану! Познати су сви парови осмине финала Лиге Европе.

Фудбал 23.02.2018 | 15:30
ЛЕ, жријеб - Било би овако: Звезда - Лион, Спортинг - Партизан? Али...
Српских клубова нема међу 16 најбољих пошто је Партизан елеминисан од Викторије из Плзења, а Црвена звезда од ЦСКА.

Фудбалери ЦСКА играће против Лиона, док ће се Викторија састати са Спортингом у осмини финала Лиге Европа, одређено је жребом у Ниону.

Дерби осмине финала свакако је меч Милана и Арсенала.

Поред судара седмоструког шампиона Европе и некадашњег финалисте Лиге шампиона издвајају се дуели мадридског Атлетика и Локомотиве из Москве, Марсеља и Атлетик Билбаа, као и Зенита и Лајпцига.

Колико је тачно недостајало Црвеној звезди и Партизану да се нађу на жребу одржаном данас у Ниону тема је за, како фудбалери и тренери воле да кажу, детаљну анализу.

Углавном, после елиминације београдских "вечитих" у чистилишту званом шеснаестина финала Лиге Европе, овог петка у 13 часова извучени су и парови осмине финала које ће бити одиграно 8. и 15. марта.

С обзиром на то да је жребање било потпуно отворено (не рачунајући забрану сусрета руских и украјинских клубова из безбедносно–политичких разлога) остаје и дилема да ли бисмо данас писали о утакмицама Црвена звезда – Лион и Спортинг – Партизан да је у среду у Москви и четвртак у Плзењу било више квалитета, храбрости, умећа и среће.

Финале ће бити одиграно 16. маја на модерном "Парц Олyмпиqуе Лyоннаис" стадиону у Лиону, са којег ће победник право у Лигу шампиона 2018/19.

Што се тиче дербија ове рунде, "росонери" и "тобџије" до сада су се два пута састајали у елиминационој фази Лиге шампиона и оба пута било је изузетно узбудљиво.

У сезони 2007/08. играли су осмину финала, када је после 0:0 у Лондону, Арсенал славио 2:0 у Милану и то головима у последњим минутима утакмице. Прво је погодио Фабрегас у 84, а онда Адебајор у надокнади.

На идући сусрет чекало се до 2012, а жреб их је опет спојио у осмини финала. Овај пут исход је био другачији... Милан је био силовит на свом терену и победио 4:0, да би у реваншу Арсенал славио "само" 3:0. Тај резултат писао је на семафору већ у 43. минуту, али се до краја није мењао.

Иначе, дуели са Арсеналом само су употпунили већ веома тежак распоред за "росонере" крајем фебруара и почетком марта. Ривали Милану у том периоду биће Рома (25.2), Лацио (28.2), Милан (4.3), Арсенал (8.3), Ђенова (11.3), Арсенал (15.3).

Од клубова који ће учествовати у осмини финала, Лигу Европе (накадашњи УЕФА куп) два пута је освојио Атлетико Мадрид (2010, 2012), а по једном Зенит (2008) и ЦСКА (2005).

Надали смо се да ћемо на жребу за осмину финала Лиге Европе видети цедуљице са именима Црвене звезде и Партизана, али то се нажалост није десило. Неки други су обезбедили место међу 16 најбољих на жребу и данас су сазнали пут ка четвртфиналу. На жребу у Ниону није било повлашћених, а једини услов је био да међусобно не могу да се састану руски и украјински клубови.

Иако су постојале шансе да видимо неколико дербија, куглице нису спојиле фаворите. Осим у једном случају. Али каквом! Апослутни дерби осмине финале ће бити окршај Милана и Арсенала, два велика клуба који ове сезоне проживљавају тешке моменте у домаћим шампионатима и почели су да гледају на освајање Лиге Европе као на једини начин да се докопају пласмана у Лигу шампиона. Некоме ће тај план пропасти већ у осмини финала, а балги фаворит је Арсенал. Ипак, с обзиром на форму два тима није немогуће да Росонери у бољем расположењу дочекају овај дерби који се некада играо у Лигиу шампиона. 

Звездин џелат ЦСКА не може баш да буде задовољан јер га је жреб спојио са Лионом који сања о финалу на свом стадиону и игра одлично. Ни Викторија Плзењ која је елиминисала Партизан неће бити фаворит против лисабонског Спортинга. Најбоље је прошла Борусија Дортмунд која је извукла Ред Бул Салцурга. Лајпциг после Наполија иде на Зенит. Први фаворит Атлетико не би требало да има проблеме са московском Локомотивом, док ће Лацио одмерити снаге са кијевским Динамом. 

Утакмице осмине финала на програму су 8. и 15. марта, док је финале Лиге Европе у Лиону 16. маја.

Парови осмине финала Лиге Европе:

Лацио – Динамо Кијев
Лајпциг – Зенит
Атетико Мадрид – Локомотива Москва
ЦСКА Москва – Олимпик Лион
Марсељ – Ателтик Билбао
Спортинг – Викторија Плзењ
Борусија Дортмунд – Салзбург
Милан – Арсенал

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар