LE, žrijeb - Bilo bi ovako: Zvezda - Lion, Sporting - Partizan? Ali...

S obzirom na to da je žrebanje bilo potpuno otvoreno ostaje i dilema da li bismo danas pisali o utakmicama Crvena zvezda - Lion i Sporting - Partizan. . .  CSKA na Francuze, Viktorija u Lisabonu, 'Tobdžije' u Milanu! Poznati su svi parovi osmine finala Lige Evrope.

Fudbal 23.02.2018 | 15:30
LE, žrijeb - Bilo bi ovako: Zvezda - Lion, Sporting - Partizan? Ali...
Srpskih klubova nema među 16 najboljih pošto je Partizan eleminisan od Viktorije iz Plzenja, a Crvena zvezda od CSKA.

Fudbaleri CSKA igraće protiv Liona, dok će se Viktorija sastati sa Sportingom u osmini finala Lige Evropa, određeno je žrebom u Nionu.

Derbi osmine finala svakako je meč Milana i Arsenala.

Pored sudara sedmostrukog šampiona Evrope i nekadašnjeg finaliste Lige šampiona izdvajaju se dueli madridskog Atletika i Lokomotive iz Moskve, Marselja i Atletik Bilbaa, kao i Zenita i Lajpciga.

Koliko je tačno nedostajalo Crvenoj zvezdi i Partizanu da se nađu na žrebu održanom danas u Nionu tema je za, kako fudbaleri i treneri vole da kažu, detaljnu analizu.

Uglavnom, posle eliminacije beogradskih "večitih" u čistilištu zvanom šesnaestina finala Lige Evrope, ovog petka u 13 časova izvučeni su i parovi osmine finala koje će biti odigrano 8. i 15. marta.

S obzirom na to da je žrebanje bilo potpuno otvoreno (ne računajući zabranu susreta ruskih i ukrajinskih klubova iz bezbednosno–političkih razloga) ostaje i dilema da li bismo danas pisali o utakmicama Crvena zvezda – Lion i Sporting – Partizan da je u sredu u Moskvi i četvrtak u Plzenju bilo više kvaliteta, hrabrosti, umeća i sreće.

Finale će biti odigrano 16. maja na modernom "Parc Olympique Lyonnais" stadionu u Lionu, sa kojeg će pobednik pravo u Ligu šampiona 2018/19.

Što se tiče derbija ove runde, "rosoneri" i "tobdžije" do sada su se dva puta sastajali u eliminacionoj fazi Lige šampiona i oba puta bilo je izuzetno uzbudljivo.

U sezoni 2007/08. igrali su osminu finala, kada je posle 0:0 u Londonu, Arsenal slavio 2:0 u Milanu i to golovima u poslednjim minutima utakmice. Prvo je pogodio Fabregas u 84, a onda Adebajor u nadoknadi.

Na idući susret čekalo se do 2012, a žreb ih je opet spojio u osmini finala. Ovaj put ishod je bio drugačiji... Milan je bio silovit na svom terenu i pobedio 4:0, da bi u revanšu Arsenal slavio "samo" 3:0. Taj rezultat pisao je na semaforu već u 43. minutu, ali se do kraja nije menjao.

Inače, dueli sa Arsenalom samo su upotpunili već veoma težak raspored za "rosonere" krajem februara i početkom marta. Rivali Milanu u tom periodu biće Roma (25.2), Lacio (28.2), Milan (4.3), Arsenal (8.3), Đenova (11.3), Arsenal (15.3).

Od klubova koji će učestvovati u osmini finala, Ligu Evrope (nakadašnji UEFA kup) dva puta je osvojio Atletiko Madrid (2010, 2012), a po jednom Zenit (2008) i CSKA (2005).

Nadali smo se da ćemo na žrebu za osminu finala Lige Evrope videti ceduljice sa imenima Crvene zvezde i Partizana, ali to se nažalost nije desilo. Neki drugi su obezbedili mesto među 16 najboljih na žrebu i danas su saznali put ka četvrtfinalu. Na žrebu u Nionu nije bilo povlašćenih, a jedini uslov je bio da međusobno ne mogu da se sastanu ruski i ukrajinski klubovi.

Iako su postojale šanse da vidimo nekoliko derbija, kuglice nisu spojile favorite. Osim u jednom slučaju. Ali kakvom! Aposlutni derbi osmine finale će biti okršaj Milana i Arsenala, dva velika kluba koji ove sezone proživljavaju teške momente u domaćim šampionatima i počeli su da gledaju na osvajanje Lige Evrope kao na jedini način da se dokopaju plasmana u Ligu šampiona. Nekome će taj plan propasti već u osmini finala, a balgi favorit je Arsenal. Ipak, s obzirom na formu dva tima nije nemoguće da Rosoneri u boljem raspoloženju dočekaju ovaj derbi koji se nekada igrao u Ligiu šampiona. 

Zvezdin dželat CSKA ne može baš da bude zadovoljan jer ga je žreb spojio sa Lionom koji sanja o finalu na svom stadionu i igra odlično. Ni Viktorija Plzenj koja je eliminisala Partizan neće biti favorit protiv lisabonskog Sportinga. Najbolje je prošla Borusija Dortmund koja je izvukla Red Bul Salcurga. Lajpcig posle Napolija ide na Zenit. Prvi favorit Atletiko ne bi trebalo da ima probleme sa moskovskom Lokomotivom, dok će Lacio odmeriti snage sa kijevskim Dinamom. 

Utakmice osmine finala na programu su 8. i 15. marta, dok je finale Lige Evrope u Lionu 16. maja.

Parovi osmine finala Lige Evrope:

Lacio – Dinamo Kijev
Lajpcig – Zenit
Atetiko Madrid – Lokomotiva Moskva
CSKA Moskva – Olimpik Lion
Marselj – Ateltik Bilbao
Sporting – Viktorija Plzenj
Borusija Dortmund – Salzburg
Milan – Arsenal

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar