Важна посјета Јункера за БиХ

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак оцијенио је значајним посјету предсједника Европске комисије Жану Клоду Јункеру, 28. фебруара Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 23.02.2018 | 13:31
Важна посјета Јункера за БиХ
Јункеру, који ће у Сарајеву боравити са високом представницом за вањску и сигурносну политику Федериком Могхерини и повјереником за проширење Јоханесом Ханом, биће предати одговори на Упитник Европске комисије.

То ће, каже, бити једна нова слика о БиХ и једна нова шанса, истичући да се мора убрзати европски пут БиХ, уз помоћ европских партнера.

На међународној министарској конференцији о теми европским интеграцијама БиХ и земаља региона, која је у току у Бањој Луци, Црнадак је најавио да ће и у овој години бити додатно промовисане европске интеграције БиХ те регионална сарадња као два најзначајнија циља.

Нагласио је да је европски пут важан за БиХ и преостале земље региона.

"Једина ствар која је за нас допитна комбинација је да свако ради свој посао и да постоји поштивање свих нивоа власти у БиХ", рекао је Црнадак истичући да се мора поштовати улога ентитета у БиХ, на којима су велике надлежности када су у питању и европске интеграције.

Подсјетио је да је надавно с министрицом за европске интеграције Србије Јадранком Јоксимовић потписан Споразум о сарадњи у евроинтеграцијама, којом би требало да се мијења слика о региону.



Јоксимовић је истакла да је несумљива подршка Србије европским интеграцијама БиХ. Позвала је да се заједно креирају још боље прилике и навела да је Црнадак препознао значај стратегије проширења ЕУ, који је интерни докумнет који је усмјерен на одређену врсту јачања ЕУ до 2025.

"Мислим да тај документ даје додатни подстицај свима нама", оцјенила је она.

Конференцију у Бањој Луци отворио је члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, а прва сесија посвећена је улози парламената у процесу европских интеграција и значају међусобних споразума о сарадњи у тој области.

Учесницима конференције обратили су се и замјеник предсједавајуће Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић, као и предсједник НСРС Недељко Чубриловић. У раду конференције учествује и члан Европског парламента и извјестилац за Босну и Херцеговину Кристиан Преда и министар европских интеграција Републике Србије Јадранка Јоксимовић.

(БН/Фена)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

... ДА ЧИКО Б'ОНУ...

23.02.2018 12:45

Најбољи министар из пропале рс у влади Дрзаве Босне и Херцеговине! Браво!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

... ДА ЧИКО Б'ОНУ...

23.02.2018 12:47

Најбољи министар из пропале рс у влади Дрзаве Босне и Херцеговине! Док пропали миш миле месар кмечи и јауче под санкцијама господина Црнатка по свијету примају најмоцнији људи и дрзавници! Браво и свака част!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приватлук

23.02.2018 12:58

Видљиво је да је Република Српска и њене институције приватизовани од стране Додика и његових сатрапа.Конференцију парламетараца на којој учествује председник НС РС Чубриловић неможе бити организована у згради НС РС из само једног разлога јер неучествује Додик и нико из СНСД.Српском члану председништва,министру иностраних послова није дозвољено да у зградама институција РС дочекају госте министре и посланике из ЕУ,Србије,Црне Горе,Мађарске.....Зато су у згради НС РС окупљају пресуђени криминалци у маскирним униформама.Толико о међународном угледу Републике Српске тј Додикове приватне државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИЗНИС

23.02.2018 13:52

Рс је најсиромаснија пропала регија у Европи и сви инвеститори заобилазе у сироком луку пропалу рс и улазу у Федерацију! Званицни подаци страна улагања у БиХ Федедерација 90% Рс 10%..!