Važna posjeta Junkera za BiH

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je značajnim posjetu predsjednika Evropske komisije Žanu Klodu Junkeru, 28. februara Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 23.02.2018 | 13:31
Važna posjeta Junkera za BiH
Junkeru, koji će u Sarajevu boraviti sa visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federikom Mogherini i povjerenikom za proširenje Johanesom Hanom, biće predati odgovori na Upitnik Evropske komisije.

To će, kaže, biti jedna nova slika o BiH i jedna nova šansa, ističući da se mora ubrzati evropski put BiH, uz pomoć evropskih partnera.

Na međunarodnoj ministarskoj konferenciji o temi evropskim integracijama BiH i zemalja regiona, koja je u toku u Banjoj Luci, Crnadak je najavio da će i u ovoj godini biti dodatno promovisane evropske integracije BiH te regionalna saradnja kao dva najznačajnija cilja.

Naglasio je da je evropski put važan za BiH i preostale zemlje regiona.

"Jedina stvar koja je za nas dopitna kombinacija je da svako radi svoj posao i da postoji poštivanje svih nivoa vlasti u BiH", rekao je Crnadak ističući da se mora poštovati uloga entiteta u BiH, na kojima su velike nadležnosti kada su u pitanju i evropske integracije.

Podsjetio je da je nadavno s ministricom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović potpisan Sporazum o saradnji u evrointegracijama, kojom bi trebalo da se mijenja slika o regionu.



Joksimović je istakla da je nesumljiva podrška Srbije evropskim integracijama BiH. Pozvala je da se zajedno kreiraju još bolje prilike i navela da je Crnadak prepoznao značaj strategije proširenja EU, koji je interni dokumnet koji je usmjeren na određenu vrstu jačanja EU do 2025.

"Mislim da taj dokument daje dodatni podsticaj svima nama", ocjenila je ona.

Konferenciju u Banjoj Luci otvorio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a prva sesija posvećena je ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija i značaju međusobnih sporazuma o saradnji u toj oblasti.

Učesnicima konferencije obratili su se i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić, kao i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović. U radu konferencije učestvuje i član Evropskog parlamenta i izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu Kristian Preda i ministar evropskih integracija Republike Srbije Jadranka Joksimović.

(BN/Fena)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

... DA ČIKO B'ONU...

23.02.2018 12:45

Najbolji ministar iz propale rs u vladi Drzave Bosne i Hercegovine! Bravo!!!

ODGOVORITE
Name

... DA ČIKO B'ONU...

23.02.2018 12:47

Najbolji ministar iz propale rs u vladi Drzave Bosne i Hercegovine! Dok propali miš mile mesar kmeči i jauče pod sankcijama gospodina Crnatka po svijetu primaju najmocniji ljudi i drzavnici! Bravo i svaka čast!!!

ODGOVORITE
Name

Privatluk

23.02.2018 12:58

Vidljivo je da je Republika Srpska i njene institucije privatizovani od strane Dodika i njegovih satrapa.Konferenciju parlametaraca na kojoj učestvuje predsednik NS RS Čubrilović nemože biti organizovana u zgradi NS RS iz samo jednog razloga jer neučestvuje Dodik i niko iz SNSD.Srpskom članu predsedništva,ministru inostranih poslova nije dozvoljeno da u zgradama institucija RS dočekaju goste ministre i poslanike iz EU,Srbije,Crne Gore,Mađarske.....Zato su u zgradi NS RS okupljaju presuđeni kriminalci u maskirnim uniformama.Toliko o međunarodnom ugledu Republike Srpske tj Dodikove privatne države.

ODGOVORITE
Name

BIZNIS

23.02.2018 13:52

Rs je najsiromasnija propala regija u Evropi i svi investitori zaobilaze u sirokom luku propalu rs i ulazu u Federaciju! Zvanicni podaci strana ulaganja u BiH Fedederacija 90% Rs 10%..!