СП - Анализа: Шта је Ђорђевићев скенер видео код Њемачке?

Моћ у рекету, претњу са дистанце, муке око плеја и тог Робина Бенцинга! Селектор Србије одлично познаје тим Немачке, којем је лансирао тандем Цирбес - Бартел! Најбољи стрелац немачког првенства репер за кројење тима, Хенрик Редл лансирао нову енергију.

Кошарка 23.02.2018 | 14:00
СП - Анализа: Шта је Ђорђевићев скенер видео код Њемачке?
Најважнији меч овог дела квалификација.

Овим приоритетом селектор Александар Ђорђевић означио је предстојећу утакмицу са Немачком у франкфуртској Фрапорт Арени (РТС, 19.30). Дерби Групе Г, уједно и судар два непоражена састава и кандидата за највиши пласман. 

Разлог више да у кратком временском року увек педантни селектор Ђорђевић студиозно анализира противника који је у ове квалификације ушао са новим селектором, тимом, филозофијом и амбицијама. Ни у овом квалификационом циклусу Србија неће играти у најјачем саставу. Ту одмах искључујемо играче из НБА и Евролиге. Зато је стручни штаб био приморан да зарад остваривања тактичких замисли „жртвује“ неке играче и укомпонује тим сходно противничкој атипичности, али и кадровским могућностима. 

Највећа промена у односу на новембар је изостанак капитена Милана Мачвана. Његова сезона је завршена због кидања предњих укрштених лигамената. Срећом, терапија иде добро и већ је оставио штаке за собом, због чега се посветио раду и припремању за будуће изазове. Њега ће одменити један од двојице дебитаната у на постојећем списку - Стеван Јеловац. Леворуки Новосађанин задобио је Ђорђевићево поверење, коцкице су се коначно поклопиле и дошло је време да се и он нађе у репрезентативној опреми. Уочи дебија за Орлове Јеловац је одушевио нацију рекордним издањем у ВТБ, чиме је себи напумпао самопоуздање и добио већу мотивацију да се против Немачке прослави. Баш као што су то у новембарском „прозору“ учинили летећи Дејан Тодоровић и повратник у тим - Иван Паунић.

Владимир Лучић се после опоравка од повреде метатарзалне кости и операције још није довољно спремио за највише изазове, одрадио је свега неколико тренинга пре завршног турнира Купа Немачке, где се касније окитио пехаром. Мада је имао солидних рола, процењено је да би у овом тренутку било погрешно ставити срчаног и енергичног Лучића у репрезентативну „машину“, што му оставља неколико дана да се посвети тренинзима и враћању у ритам којим је водио Србију до европског сребра. Стефана Јовића малер не заобилази, а последице ударца у ЛЕД рекламу у виду отеклине и хода на штакама оставиле су организацију игре без човека у кога Ђорђевић бескрајно верује. Нису помогле ни интензивне терапије, пошто Јовић и даље тешко хода. 

Зато су Ђорђевић и његови сарадници одрадили неколико корекција. Вања Маринковић је остао у Београду, како би тим ојачао плејмејкерско место Огњеном Јарамазом. Златни дечко српске кошарке претурио је преко главе тешке здравствене проблеме и на терен се вратио јачи. Одмах је унапредио игру Меге, иако је евидентно да у њему још има простора за напредак, а пре свега за повратак у форму која га је красила пре дуже паузе. Један је од младих нада које селектор види као будућност српске кошарке и зато не би требало да чуди ако већ против Немачке добије лопту у руке и простор да организује игру. Биће од велике помоћи младом Стефану Пену, који је одрадио добар посао против Аустрије и Грузије, а посебно у другом мечу, свом вршњаку Илији Ђоковићу и далеко старијем Миленку Тепићу, који је морао да буде испомоћ недовољно искусним саиграчима. 

Било како, од два најбоља тима Групе Г треба очекивати утакмицу јаког ритма. Србија је из укупно 48 асистенција у прве две утакмице извукла чак 190 поена и ниједна европска репрезентација јој није равна у најважнијем параметру. Али, против себе ће имати противника који тројке шутира боље него било ко у досадашњем току квалификација. Тачније - 47,5 одсто на 40 упућених шутева, што су бројке за свако поштовање. 

Хенрик Редл је од доласка на клупу Немачке променио ствари и увео екипу у нову еру. Лимитиран у избору, Редл је морао да подмлади репрезентацију и досад урадио врло добар посао. Унео је жељену енергију у национални тим и новом дозом ентузијазма екипа је започела ове квалификације, што је донело два битна тријумфа. 

Редл је од Немачке успео да направи екипу која своје противнике меље разноврсним нападом, као и добрим скоком и одбраном. Екипа је пронашла начин да убризга доста поена из секундарног напада и након украдених лопти, док су већ поменути проценти шута са дистанце довели Немачку у ред најефикаснијих репрезентација у Европи тренутно. 

За ове услове квалитетан избор центара отворио је врата лакшим поенима из рекета, што је можда и главно оружје Немачке. Нема Тибора Плајса и Јоханеса Војтмана, али искаче Бајернов тандем Мајк Цирбес - Данило Бартел, чији квалитет Александар Ђорђевић најбоље познаје. Док је Цирбесова снага у рекету позната и широј српској јавности, Бартел је играч чији квалитет иде далеко испред пуке статистике. Важи за једног од најбољих немачких играча у домаћем првенству, довољно је снажан да се носи са најјачим центрима, а опет покретљив да рашири противничку одбрану, па чак и распали за три поена. 

Цирбес и Бартел имаће подршку младог Исаије Хартенштајна. Врло занимљив момак, долази из Развојне лиге, висок је 213 центиметара, а иако је по вокацији крилни центар, боље се сналази у рекету. Увек има добар тајминг за скок. Оно што га посебно издваја јесте мека рука која му омогућава и да изненади противничке центре шутем ван линије 6,75 метара. Велики проблем за Немачку је изостанак Јоханеса Тајмана, за кога је сезона завршена због повреде, а у прве две утакмице био је међу утицајнијим играчима у тиму. Уместо њега заиграће Андреас Сајфарт. 

Главна нападачка опција, ипак, је искусни Робин Бенцинг, по коме је Александар Ђорђевић и скрајао тим. Најбољи је стрелац немачке лиге са близу 19 поена у просеку и готово једном блокадом. Јесте крилни центар, али врло незгодан, пошто подједнако добро игра лицем ка кошу, леђима, али је и шутер. Својом висином и енергијом неретко зна да извуче доста важних поена, али уме понекад да се испуцава превише и зна да уђе у серију промашаја. На крају увек донесе својих 10+ поена, што је битан фактор. Нема дилеме да је Ђорђевић због тога у тим уврстио искуснијег Саву Лешића, који може да одговори Бенцингу, а у цивилу оставио Алексу Аврамовића и Алексу Раданова.

Највећи проблем Немачке у овом тренутку су позиције један и два. Исмет Акпинар (Улм), Бастијан Дорет (Бајрот) и Јошико Сајбу (Берлин) више су помоћни играчи, него прве опције, због чега изостанак Маода Лоа добија на посебној тежини. То би Србија требало да искористи и брзом игром у транзицији сломи дух противничке одбране. Додуше, мораће Ђорђевићеви пулени да обрате пажњу на шут за три поена, што је и у ранијем периоду била црна тачка.

Било како, Србија има дужу клупу, већи избор играча, бољу хемију и искуство освајања медаља. Немачку не треба потценити ниједног тренутка, а победа мора да буде приоритет не само због јачања тимске менталне снаге, већ и због тога што се свака победа носи у другу фазу и даје изгледније шансе за остваривање коначног циља - пласмана на Мундобаскет у Кини наредне године. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар