SP - Analiza: Šta je Đorđevićev skener video kod Njemačke?

Moć u reketu, pretnju sa distance, muke oko pleja i tog Robina Bencinga! Selektor Srbije odlično poznaje tim Nemačke, kojem je lansirao tandem Cirbes - Bartel! Najbolji strelac nemačkog prvenstva reper za krojenje tima, Henrik Redl lansirao novu energiju.

Košarka 23.02.2018 | 14:00
SP - Analiza: Šta je Đorđevićev skener video kod Njemačke?
Najvažniji meč ovog dela kvalifikacija.

Ovim prioritetom selektor Aleksandar Đorđević označio je predstojeću utakmicu sa Nemačkom u frankfurtskoj Fraport Areni (RTS, 19.30). Derbi Grupe G, ujedno i sudar dva neporažena sastava i kandidata za najviši plasman. 

Razlog više da u kratkom vremenskom roku uvek pedantni selektor Đorđević studiozno analizira protivnika koji je u ove kvalifikacije ušao sa novim selektorom, timom, filozofijom i ambicijama. Ni u ovom kvalifikacionom ciklusu Srbija neće igrati u najjačem sastavu. Tu odmah isključujemo igrače iz NBA i Evrolige. Zato je stručni štab bio primoran da zarad ostvarivanja taktičkih zamisli „žrtvuje“ neke igrače i ukomponuje tim shodno protivničkoj atipičnosti, ali i kadrovskim mogućnostima. 

Najveća promena u odnosu na novembar je izostanak kapitena Milana Mačvana. Njegova sezona je završena zbog kidanja prednjih ukrštenih ligamenata. Srećom, terapija ide dobro i već je ostavio štake za sobom, zbog čega se posvetio radu i pripremanju za buduće izazove. Njega će odmeniti jedan od dvojice debitanata u na postojećem spisku - Stevan Jelovac. Levoruki Novosađanin zadobio je Đorđevićevo poverenje, kockice su se konačno poklopile i došlo je vreme da se i on nađe u reprezentativnoj opremi. Uoči debija za Orlove Jelovac je oduševio naciju rekordnim izdanjem u VTB, čime je sebi napumpao samopouzdanje i dobio veću motivaciju da se protiv Nemačke proslavi. Baš kao što su to u novembarskom „prozoru“ učinili leteći Dejan Todorović i povratnik u tim - Ivan Paunić.

Vladimir Lučić se posle oporavka od povrede metatarzalne kosti i operacije još nije dovoljno spremio za najviše izazove, odradio je svega nekoliko treninga pre završnog turnira Kupa Nemačke, gde se kasnije okitio peharom. Mada je imao solidnih rola, procenjeno je da bi u ovom trenutku bilo pogrešno staviti srčanog i energičnog Lučića u reprezentativnu „mašinu“, što mu ostavlja nekoliko dana da se posveti treninzima i vraćanju u ritam kojim je vodio Srbiju do evropskog srebra. Stefana Jovića maler ne zaobilazi, a posledice udarca u LED reklamu u vidu otekline i hoda na štakama ostavile su organizaciju igre bez čoveka u koga Đorđević beskrajno veruje. Nisu pomogle ni intenzivne terapije, pošto Jović i dalje teško hoda. 

Zato su Đorđević i njegovi saradnici odradili nekoliko korekcija. Vanja Marinković je ostao u Beogradu, kako bi tim ojačao plejmejkersko mesto Ognjenom Jaramazom. Zlatni dečko srpske košarke preturio je preko glave teške zdravstvene probleme i na teren se vratio jači. Odmah je unapredio igru Mege, iako je evidentno da u njemu još ima prostora za napredak, a pre svega za povratak u formu koja ga je krasila pre duže pauze. Jedan je od mladih nada koje selektor vidi kao budućnost srpske košarke i zato ne bi trebalo da čudi ako već protiv Nemačke dobije loptu u ruke i prostor da organizuje igru. Biće od velike pomoći mladom Stefanu Penu, koji je odradio dobar posao protiv Austrije i Gruzije, a posebno u drugom meču, svom vršnjaku Iliji Đokoviću i daleko starijem Milenku Tepiću, koji je morao da bude ispomoć nedovoljno iskusnim saigračima. 

Bilo kako, od dva najbolja tima Grupe G treba očekivati utakmicu jakog ritma. Srbija je iz ukupno 48 asistencija u prve dve utakmice izvukla čak 190 poena i nijedna evropska reprezentacija joj nije ravna u najvažnijem parametru. Ali, protiv sebe će imati protivnika koji trojke šutira bolje nego bilo ko u dosadašnjem toku kvalifikacija. Tačnije - 47,5 odsto na 40 upućenih šuteva, što su brojke za svako poštovanje. 

Henrik Redl je od dolaska na klupu Nemačke promenio stvari i uveo ekipu u novu eru. Limitiran u izboru, Redl je morao da podmladi reprezentaciju i dosad uradio vrlo dobar posao. Uneo je željenu energiju u nacionalni tim i novom dozom entuzijazma ekipa je započela ove kvalifikacije, što je donelo dva bitna trijumfa. 

Redl je od Nemačke uspeo da napravi ekipu koja svoje protivnike melje raznovrsnim napadom, kao i dobrim skokom i odbranom. Ekipa je pronašla način da ubrizga dosta poena iz sekundarnog napada i nakon ukradenih lopti, dok su već pomenuti procenti šuta sa distance doveli Nemačku u red najefikasnijih reprezentacija u Evropi trenutno. 

Za ove uslove kvalitetan izbor centara otvorio je vrata lakšim poenima iz reketa, što je možda i glavno oružje Nemačke. Nema Tibora Plajsa i Johanesa Vojtmana, ali iskače Bajernov tandem Majk Cirbes - Danilo Bartel, čiji kvalitet Aleksandar Đorđević najbolje poznaje. Dok je Cirbesova snaga u reketu poznata i široj srpskoj javnosti, Bartel je igrač čiji kvalitet ide daleko ispred puke statistike. Važi za jednog od najboljih nemačkih igrača u domaćem prvenstvu, dovoljno je snažan da se nosi sa najjačim centrima, a opet pokretljiv da raširi protivničku odbranu, pa čak i raspali za tri poena. 

Cirbes i Bartel imaće podršku mladog Isaije Hartenštajna. Vrlo zanimljiv momak, dolazi iz Razvojne lige, visok je 213 centimetara, a iako je po vokaciji krilni centar, bolje se snalazi u reketu. Uvek ima dobar tajming za skok. Ono što ga posebno izdvaja jeste meka ruka koja mu omogućava i da iznenadi protivničke centre šutem van linije 6,75 metara. Veliki problem za Nemačku je izostanak Johanesa Tajmana, za koga je sezona završena zbog povrede, a u prve dve utakmice bio je među uticajnijim igračima u timu. Umesto njega zaigraće Andreas Sajfart. 

Glavna napadačka opcija, ipak, je iskusni Robin Bencing, po kome je Aleksandar Đorđević i skrajao tim. Najbolji je strelac nemačke lige sa blizu 19 poena u proseku i gotovo jednom blokadom. Jeste krilni centar, ali vrlo nezgodan, pošto podjednako dobro igra licem ka košu, leđima, ali je i šuter. Svojom visinom i energijom neretko zna da izvuče dosta važnih poena, ali ume ponekad da se ispucava previše i zna da uđe u seriju promašaja. Na kraju uvek donese svojih 10+ poena, što je bitan faktor. Nema dileme da je Đorđević zbog toga u tim uvrstio iskusnijeg Savu Lešića, koji može da odgovori Bencingu, a u civilu ostavio Aleksu Avramovića i Aleksu Radanova.

Najveći problem Nemačke u ovom trenutku su pozicije jedan i dva. Ismet Akpinar (Ulm), Bastijan Doret (Bajrot) i Jošiko Sajbu (Berlin) više su pomoćni igrači, nego prve opcije, zbog čega izostanak Maoda Loa dobija na posebnoj težini. To bi Srbija trebalo da iskoristi i brzom igrom u tranziciji slomi duh protivničke odbrane. Doduše, moraće Đorđevićevi puleni da obrate pažnju na šut za tri poena, što je i u ranijem periodu bila crna tačka.

Bilo kako, Srbija ima dužu klupu, veći izbor igrača, bolju hemiju i iskustvo osvajanja medalja. Nemačku ne treba potceniti nijednog trenutka, a pobeda mora da bude prioritet ne samo zbog jačanja timske mentalne snage, već i zbog toga što se svaka pobeda nosi u drugu fazu i daje izglednije šanse za ostvarivanje konačnog cilja - plasmana na Mundobasket u Kini naredne godine. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar