Брчко добило спор против Чичића

У спору вредном 78 милиона КМ против Драгана Чичића и његових предузећа Месна индустрија „Галамес“ Београд и „Нови Бимекс“ из Брчког, Апелациони суд Брчко дистрикта донео је правоснажну пресуду у корист Дистрикта.

Босна и Херцеговина 23.02.2018 | 08:28
Брчко добило спор против Чичића
У посебном парничном поступку Правобранилаштво Брчког је оспорио потраживања некадашњег власника приватизоване месне индустрије „Бимекса“ Драгана Чичића у износу од 76,5 милиона КМ и хипотеку на имовину која је кочила стечајни поступак кроз који би, осим Брчко дистрикта требало да се наплате и други повериоци као и радници „Новог Бимекса“.
 
Ово предузеће је својевремено признало потраживања „Галамеса“ и омогућило му да упише хипотеку на имовина „Новог Бимекса“ због чега није била могућа њена продаја и намирење поверилаца.

Осим тога ова потраживања била су потраживања првог реда у стечајном поступку и да су призната била би прва која би се намиривала након продаје имовине.

- Пресудом је утврђено као неосновано потраживање у износу од 76,5 милиона марака „Новог Бимекса“ и Драгана Чичића, који се појавио као разлучни поверилац у стечајном поступку. Споразум о нагодби између „Новог Бимекса“ и „Галамеса“, закључен половином 2008. године, утврђен је ништавним што ће омогућити брисање хипотеке на имовини „Новог Бимекса“ која је била уписана у корист „Галамеса - рекла је Илинка Гаврић, правобранилац Брчко дистрикта.

Пресудом је утврђена и обавеза тужених у парничном поступку да Дистрикту измире трошкове поступка од 1,9 милиона марака.

- Ми сада имамао велики степен извесности наплате потраживања у оквиру стечајног поступка - рекла је Гаврићева.

Са раније досуђених 5 милиона КМ трошкова парничног поступка вођеног за изгубљену добит, који је такође решен у корист Дистрикта, трошкови судског поступка сада износе око 7 милиона марака.

Са овим и признатим потраживањима по основу пореских обавеза „Новог Бимекса“ и „Комуналног“, потраживања Дистрикта износе око осам милиона КМ, а потраживања радника за неисплаћене плате и доприносе око два милиона КМ.

У Правобранилаштву истичу да је извесно да ће супротна страна тражити ревизију пресуде.

- Очекујем да ће парнични поступак бити настављен ванредним правним лековима али имам основану наду да ће и тај поступак одлучивања бити окончан на исти начин - истакла је Гврићева.

Додала је да се пре потпуног окончања поступка и процене стечајне масе чијом ће се продајом намиривати повериоци не може с тачно рећи колика је вредности имовине „Новог Бимекса“ али да се поуздно зна да располаже са око 400 дунума земљишта које се налази на атрактивној локацији.

- С обзиром да је толика површина некретнина у питању за очекивати је да ће то бити приличан износ из кога ће постојати могућност доброг намирења поверилаца који су се са својим захтевом пријавили у стечајном поступку - рекла је Гаврићева.

“Бимекс” приватизован за 200 КМ

Нови “Бимекс” је правни следбеник ОДП „Бимекс“ Брчко који је приватизован 2005 године.

Уговор о куповини 67 одсто капитала „Бимекс“ са Брчко дистриктом је закључила фирма „Галамес“ Београд која је у том проценту и власник, односно оснивач „Новог Бимекса“.

“Бимекс” је некада био индустријски комплекс за производњу и прераду меса са близу 1.600 радника.

Процена вредности капитала кретала се око 55 милиона КМ, а приватизовано је за 200 КМ уз обавезу купца да током три године уложи 10 милиона КМ и запосли око 300 радника.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Думине

23.02.2018 08:17

Ово је за Риплија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.02.2018 15:26

Ако се заиста ослободе дугова, нека се иде на поновну приватизацију тј. продају Бимекса, а од саме продаје нека се намире радници, а оно сто остане пара од продаје нека иде у касу за пројекте самозапосљавања. Нека овај пут, умјесто за 200 КМ ( :Д ) се иде на продају са много вецом цијеном и проналаском неког ко би ту покренуо исти бизнис. Неколико мува једним ударцем: ем некадасњи радници тог предузеца би били намирени (таман да уплате пензионо и оду у пензију), ем Дистрикт би добио милионе на основу приватизације, ем заједница би добила новог инвеститора, ем нова радна мјеста и мање људи на социјали. У свјетлу продаје Митроса из сусједне Сремске Митровице Нијемцима и бесцаринског пласмана говедјег меса у Турску сад су услови за поновно покретање производње бољи до цак много бољи него 2005.

ОДГОВОРИТЕ