Brčko dobilo spor protiv Čičića

U sporu vrednom 78 miliona KM protiv Dragana Čičića i njegovih preduzeća Mesna industrija „Galames“ Beograd i „Novi Bimeks“ iz Brčkog, Apelacioni sud Brčko distrikta doneo je pravosnažnu presudu u korist Distrikta.

Bosna i Hercegovina 23.02.2018 | 08:28
Brčko dobilo spor protiv Čičića
U posebnom parničnom postupku Pravobranilaštvo Brčkog je osporio potraživanja nekadašnjeg vlasnika privatizovane mesne industrije „Bimeksa“ Dragana Čičića u iznosu od 76,5 miliona KM i hipoteku na imovinu koja je kočila stečajni postupak kroz koji bi, osim Brčko distrikta trebalo da se naplate i drugi poverioci kao i radnici „Novog Bimeksa“.
 
Ovo preduzeće je svojevremeno priznalo potraživanja „Galamesa“ i omogućilo mu da upiše hipoteku na imovina „Novog Bimeksa“ zbog čega nije bila moguća njena prodaja i namirenje poverilaca.

Osim toga ova potraživanja bila su potraživanja prvog reda u stečajnom postupku i da su priznata bila bi prva koja bi se namirivala nakon prodaje imovine.

- Presudom je utvrđeno kao neosnovano potraživanje u iznosu od 76,5 miliona maraka „Novog Bimeksa“ i Dragana Čičića, koji se pojavio kao razlučni poverilac u stečajnom postupku. Sporazum o nagodbi između „Novog Bimeksa“ i „Galamesa“, zaključen polovinom 2008. godine, utvrđen je ništavnim što će omogućiti brisanje hipoteke na imovini „Novog Bimeksa“ koja je bila upisana u korist „Galamesa - rekla je Ilinka Gavrić, pravobranilac Brčko distrikta.

Presudom je utvrđena i obaveza tuženih u parničnom postupku da Distriktu izmire troškove postupka od 1,9 miliona maraka.

- Mi sada imamao veliki stepen izvesnosti naplate potraživanja u okviru stečajnog postupka - rekla je Gavrićeva.

Sa ranije dosuđenih 5 miliona KM troškova parničnog postupka vođenog za izgubljenu dobit, koji je takođe rešen u korist Distrikta, troškovi sudskog postupka sada iznose oko 7 miliona maraka.

Sa ovim i priznatim potraživanjima po osnovu poreskih obaveza „Novog Bimeksa“ i „Komunalnog“, potraživanja Distrikta iznose oko osam miliona KM, a potraživanja radnika za neisplaćene plate i doprinose oko dva miliona KM.

U Pravobranilaštvu ističu da je izvesno da će suprotna strana tražiti reviziju presude.

- Očekujem da će parnični postupak biti nastavljen vanrednim pravnim lekovima ali imam osnovanu nadu da će i taj postupak odlučivanja biti okončan na isti način - istakla je Gvrićeva.

Dodala je da se pre potpunog okončanja postupka i procene stečajne mase čijom će se prodajom namirivati poverioci ne može s tačno reći kolika je vrednosti imovine „Novog Bimeksa“ ali da se pouzdno zna da raspolaže sa oko 400 dunuma zemljišta koje se nalazi na atraktivnoj lokaciji.

- S obzirom da je tolika površina nekretnina u pitanju za očekivati je da će to biti priličan iznos iz koga će postojati mogućnost dobrog namirenja poverilaca koji su se sa svojim zahtevom prijavili u stečajnom postupku - rekla je Gavrićeva.

“Bimeks” privatizovan za 200 KM

Novi “Bimeks” je pravni sledbenik ODP „Bimeks“ Brčko koji je privatizovan 2005 godine.

Ugovor o kupovini 67 odsto kapitala „Bimeks“ sa Brčko distriktom je zaključila firma „Galames“ Beograd koja je u tom procentu i vlasnik, odnosno osnivač „Novog Bimeksa“.

“Bimeks” je nekada bio industrijski kompleks za proizvodnju i preradu mesa sa blizu 1.600 radnika.

Procena vrednosti kapitala kretala se oko 55 miliona KM, a privatizovano je za 200 KM uz obavezu kupca da tokom tri godine uloži 10 miliona KM i zaposli oko 300 radnika.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dumine

23.02.2018 09:17

Ovo je za Riplija.

ODGOVORITE
Name

Direkt

24.02.2018 16:26

Ako se zaista oslobode dugova, neka se ide na ponovnu privatizaciju tj. prodaju Bimeksa, a od same prodaje neka se namire radnici, a ono sto ostane para od prodaje neka ide u kasu za projekte samozaposljavanja. Neka ovaj put, umjesto za 200 KM ( :D ) se ide na prodaju sa mnogo vecom cijenom i pronalaskom nekog ko bi tu pokrenuo isti biznis. Nekoliko muva jednim udarcem: em nekadasnji radnici tog preduzeca bi bili namireni (taman da uplate penziono i odu u penziju), em Distrikt bi dobio milione na osnovu privatizacije, em zajednica bi dobila novog investitora, em nova radna mjesta i manje ljudi na socijali. U svjetlu prodaje Mitrosa iz susjedne Sremske Mitrovice Nijemcima i bescarinskog plasmana govedjeg mesa u Tursku sad su uslovi za ponovno pokretanje proizvodnje bolji do cak mnogo bolji nego 2005.

ODGOVORITE