Умрле 4 особе од посљедица грипа

На подручју Тузланског кантона четири особе су преминуле, међу којима једна од посљедица птичијег грипа. У Републици Српској знатно је повећан број обољелих од сезонског грипа, који се брзо шири.

Босна и Херцеговина 22.02.2018 | 21:23
Умрле 4 особе од посљедица грипа
Ситуација је озбиљна. Од посљедица грипа четири особе су преминуле на територији Тузланског кантона, а међу њима једна од посљедица вируса птичијег грипа којег узрокује вирус Х1Н1. То је потврдио и министар здравства Тузланског кантона Бахрудин Хаџиефендић.

Да је сезона грипа у пуном јеку, говоре и подаци Института за јавно здравство Републике Српске који показују да се број обољелих драстично повећао.

“Од стране домова здравља у Републици Српској у овој седмици је пријављено скоро четири хиљаде обољелих од акутних респираторних инфекција, што је за 12% више него у претходној седмици. Такође, број пријављених од обољења сличних грипу је 1771, што је 5% више него прошле седмице.”

Из Института кажу и да је оваква ситуација сасвим нормална за фебруар мјесец.

“Јесте мало у порасту, што је сасвим нормално. За ово доба године то је очекивано и трајаће до средине марта, а онда ће почети да опада. Фебруар је такав и сваке године у фебруару буде највећи број”, изјавила је портпаролка Института за јавно здравство Републике Српске Милка Мрђа.

Из бањалучког Дома здравља наводе да је повећан број обољелих од грипа и да се пацијенти жале на различите симптоме.

“Сматрамо да се ради о вирусу који се дуго времена није појављивао на нашим просторима. Симптоми који пацијенти имају су углавном повишена температура, општа малаксалост, болови у зглобовима и мишићима, кашаљ. Пацијенти наводе да се осјећају изузетно лоше, да су исцрпљени. Температура може да траје дуже, чак и пет дана и веома често овај грип, барем на нашој територији, даје и одређене компликације, а најчешће је то упала плућа”, објашњава др Невена Тодоровић из бањалучког Дома здравља.

Према старосној структури највећи број обољелих од инфекција сличних грипу јесу дјеца школског и предшколског узраста, док је најмање обољелих међу популацијом старијом од 65 година.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зворник

23.02.2018 06:46

Пита Хасо Хусу јаране знадесли које су сада нај опаснији вируси на свијету казе Хусо незнам па како болан незнас па незнам нај опаснији вируси су птиција грипа и сида и од њих се умире навелико ма болиме брига казе Хусо нит ј.... нит летим.

ОДГОВОРИТЕ