Umrle 4 osobe od posljedica gripa

Na području Tuzlanskog kantona četiri osobe su preminule, među kojima jedna od posljedica ptičijeg gripa. U Republici Srpskoj znatno je povećan broj oboljelih od sezonskog gripa, koji se brzo širi.

Bosna i Hercegovina 22.02.2018 | 21:23
Umrle 4 osobe od posljedica gripa
Situacija je ozbiljna. Od posljedica gripa četiri osobe su preminule na teritoriji Tuzlanskog kantona, a među njima jedna od posljedica virusa ptičijeg gripa kojeg uzrokuje virus H1N1. To je potvrdio i ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić.

Da je sezona gripa u punom jeku, govore i podaci Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske koji pokazuju da se broj oboljelih drastično povećao.

“Od strane domova zdravlja u Republici Srpskoj u ovoj sedmici je prijavljeno skoro četiri hiljade oboljelih od akutnih respiratornih infekcija, što je za 12% više nego u prethodnoj sedmici. Takođe, broj prijavljenih od oboljenja sličnih gripu je 1771, što je 5% više nego prošle sedmice.”

Iz Instituta kažu i da je ovakva situacija sasvim normalna za februar mjesec.

“Jeste malo u porastu, što je sasvim normalno. Za ovo doba godine to je očekivano i trajaće do sredine marta, a onda će početi da opada. Februar je takav i svake godine u februaru bude najveći broj”, izjavila je portparolka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Milka Mrđa.

Iz banjalučkog Doma zdravlja navode da je povećan broj oboljelih od gripa i da se pacijenti žale na različite simptome.

“Smatramo da se radi o virusu koji se dugo vremena nije pojavljivao na našim prostorima. Simptomi koji pacijenti imaju su uglavnom povišena temperatura, opšta malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima, kašalj. Pacijenti navode da se osjećaju izuzetno loše, da su iscrpljeni. Temperatura može da traje duže, čak i pet dana i veoma često ovaj grip, barem na našoj teritoriji, daje i određene komplikacije, a najčešće je to upala pluća”, objašnjava dr Nevena Todorović iz banjalučkog Doma zdravlja.

Prema starosnoj strukturi nајvеći brој оbоljеlih оd infеkciја sličnih gripu јеsu djeca školskog i predškolskog uzrasta, dok je najmanje oboljelih među populacijom starijom od 65 godina.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zvornik

23.02.2018 06:46

Pita Haso Husu jarane znadesli koje su sada naj opasniji virusi na svijetu kaze Huso neznam pa kako bolan neznas pa neznam naj opasniji virusi su pticija gripa i sida i od njih se umire naveliko ma bolime briga kaze Huso nit j.... nit letim.

ODGOVORITE