Подршка БиХ на путу ка Европи

Министар за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије Карин Кнајсл данас је у Сарајеву изјавила да Аустрија подржава БиХ на њеном путу ка ЕУ и да ће европски пут БиХ бити прецизиран онда кад Беч преузме предсједавање ЕУ.

Босна и Херцеговина 22.02.2018 | 19:41
Подршка БиХ на путу ка Европи
На конференцији за новинаре, након састанка са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком, Кнајслова је рекла да су односи Аустрије и БиХ веома блиски и да очекује да се они још интензивирају.

Она је додала да БиХ и Аустрија имају блиске односе самим тим што у Аустрији живи више од 160.000 људи из БиХ и региона.

Кнајслова је рекла да су се она и Црнадак сагласили да овај регион не треба називати западни Балкан него Југоисточна Европа, јер се тиме даје до знања да је ријеч о дијелу Европе.

Констатујући да је на данашњем састанку потврђена даља снажна подршка Аустрије интегрисању БиХ и региона у ЕУ, Црнадак је навео да је разговарано и о актуелној политичкој ситуацији у БиХ.

Према његовим ријечима, гошћу из Аустрије упознао је о томе да је БиХ завршила одговор на Упитник Европске комисије и да ће, упркос што је ово изборна година у БиХ, процес реформи и европских интеграција бити настављен.

"Разговарали смо и о односима у региону. Поновио сам да је за БиХ подједнако важан циљ наставак регионалне сарадње, колико и европске интеграције", рекао је Црнадак, истичући жељу БиХ да учврсти односе у троуглу БиХ-Србија-Хрватска, јер су регионална стабилност и смиривање односа кључни за развој цијелог региона.

Према његовим ријечима, разговарано је и о наставку процеса који су отворени унутар региона, укључујући и конференцију у јулу у Лондону на којој ће учествовати земље Југоисточне Европе.

"Увјерен сам да ће цијели овај регион у Аустрији имати великог пријатеља и партнера у наредном периоду", закључио је Црнадак, који је посебно захвалио Кнајселовој што је за прву посјету у својству министра спољних послова Аустрије изабрала БиХ.

Црнадак је подсјетио да је Аустрија највећи инвеститор у БиХ и да двије земље имају добру сарадњу у свим областима.

Извор: Срна
Фото: Клиx

Коментари / 0

Оставите коментар