Podrška BiH na putu ka Evropi

Ministar za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije Karin Knajsl danas je u Sarajevu izjavila da Austrija podržava BiH na njenom putu ka EU i da će evropski put BiH biti preciziran onda kad Beč preuzme predsjedavanje EU.

Bosna i Hercegovina 22.02.2018 | 19:41
Podrška BiH na putu ka Evropi
Na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom, Knajslova je rekla da su odnosi Austrije i BiH veoma bliski i da očekuje da se oni još intenziviraju.

Ona je dodala da BiH i Austrija imaju bliske odnose samim tim što u Austriji živi više od 160.000 ljudi iz BiH i regiona.

Knajslova je rekla da su se ona i Crnadak saglasili da ovaj region ne treba nazivati zapadni Balkan nego Jugoistočna Evropa, jer se time daje do znanja da je riječ o dijelu Evrope.

Konstatujući da je na današnjem sastanku potvrđena dalja snažna podrška Austrije integrisanju BiH i regiona u EU, Crnadak je naveo da je razgovarano i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Prema njegovim riječima, gošću iz Austrije upoznao je o tome da je BiH završila odgovor na Upitnik Evropske komisije i da će, uprkos što je ovo izborna godina u BiH, proces reformi i evropskih integracija biti nastavljen.

"Razgovarali smo i o odnosima u regionu. Ponovio sam da je za BiH podjednako važan cilj nastavak regionalne saradnje, koliko i evropske integracije", rekao je Crnadak, ističući želju BiH da učvrsti odnose u trouglu BiH-Srbija-Hrvatska, jer su regionalna stabilnost i smirivanje odnosa ključni za razvoj cijelog regiona.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o nastavku procesa koji su otvoreni unutar regiona, uključujući i konferenciju u julu u Londonu na kojoj će učestvovati zemlje Jugoistočne Evrope.

"Uvjeren sam da će cijeli ovaj region u Austriji imati velikog prijatelja i partnera u narednom periodu", zaključio je Crnadak, koji je posebno zahvalio Knajselovoj što je za prvu posjetu u svojstvu ministra spoljnih poslova Austrije izabrala BiH.

Crnadak je podsjetio da je Austrija najveći investitor u BiH i da dvije zemlje imaju dobru saradnju u svim oblastima.

Izvor: Srna
Foto: Klix

Komentari / 0

Ostavite komentar