Анализа - ЛЕ: Нека пуца тим који не ”пуца”!

Партизан у Лиги Европе сјајно функционише у мечевима које мора да добије и када је засут кадровским проблемима, реванш са Плзењом (19. 00, РТС1) прилика је да Мирослав Ђукић још једном потврди да његов тим има петљу.

Фудбал 22.02.2018 | 16:00
Анализа - ЛЕ: Нека пуца тим који не ”пуца”!
Дајте гол, црно-бели дајте гол, па да пиво пијемо, целу ноћ да славимо.

Тако певају Гробари, уверени да ће се стихови навијачке песме Групе ЈНА претворити у стварност и вечерас, а мало после 21 час прижељкивани пласман у осмину финала Лиге Европе наздравити чувеним - плзењским!

Тај сценарио потписао би свако од око 1.000 присталица Партизана пристиглих у Чешку, на реванш меч са најбољим овдашњим тимом, који и "шије" и "штепа" сваког ко се појави на "Досан арену", међутим, Партизан је ове сезоне више пута потврдио да га је тешко сломити. Ако је могао да се носи са јачим и(ли) тимовима сличног квалитета, ваљда може још једном да се испрси и настави такмичење на трећем, најатрактивнијем, фронту.

Припрема дуела са Плзењом (19.00, РТС 1) неодољиво подсећа на изазове из блиске прошлости које је Мирослав Ђукић превазишао. Зар није било бојазни међу Партизановим прсталицама, чак и у самом клубу, како ће се завршити реванш са Видеотоном после београдских 0:0? Колико је само било скептика после жреба за групну фазу, кад су се српском прваку, на основу претходних издања у групној фази, давале скромне шансе за напредак у конкунренцији Динама, Јанг Бојса и Скендербега? Сећате ли се под каквим притиском су били црно-бели пред дуел са Албанцима код куће или каква планина оптерећања им се свалила на леђа пред одлучујући дуел са лидером швајцарског првенства.

Све побројане утакмице Ђукић и његови питомци су - добили! У Фелчуту 0:4, у Хумској 2:0, па 2:1, онда кад је баш било важно, кад није било другог избора осим тријумфа.

То је оно што се у спорту зове "карактер екипе". Држање. Став. Јасно је као дан да ови момци у Партизановим дресовима изгледају неубедљиво у Лучанима и просипају бодове у суперлигашким окршајима на свом стадиону, али је искуство показало - имају петљу. Саживели су се са притиском. Постао им је друго име. Чак је међу њима неколицина јуришника на дуплу круну под командом Марка Николића, кад је сваки меч морао да се добије и кад се само чекало да овај тим "пукне". Није пукао. Ни код Николића. Ни код Ђукића.

Штавише, под вођством актуелног тренера на европским гостовањима располагао је са довољно муниције да се навијачи надају да је нешто остало и за Плзењ. Само у Подгорици (кад није морао да победи) и у Елбасану (0:0 послужило сврси) Партизан није дао гол ривалу на његовом стадиону. На свим преосталим урадио је оно што се од њега очекује и вечерас: да из арсенала извуче најбоље. Да пуцају и Тавамба и Јанковић и Тошић и Ожеговић... Може бити да ће само један прецизан хитац, било ког од њих, да се испостави пресудним, као пројектил Мирослава Радовића пре 13 година у Дњепропетровску.

Флешбек: на тој утакмици Партизан је завршницу првог и цело друго полувреме играо без најбољег играча, Саше Илића. Капитен је искључен после у најмању руку непромишљеног геста (гажење, па пљување противничког играча) и сви су мислили да црно-белима нема спаса, јер им је после београдских 2:2 био потребан гол.

Указао се Мирослав Радовић. БУМ!

Ако је тај састав Владимира Вермезовића показао да може чак и са десеторицом да избаци фаворита, онда има и Мирослав Ђукић чему да се нада. Поготово што је само у сусретима са Скендербегом ове сезоне могао да рачуна на комплетан састав. А на осталима се борио са неприликама.

Против Олимпијакоса у Атини није могао да се ослони на главом одсутног Леонарда, у Хумској против Видеотона на Евертона, у Фелчуту му је недостајао ровити Марко Јевтовић, у Берну повређени Сејдуба Сума, у оба окршаја са Динамом због болова у листу и задњој ложи Зоран Бамби Тошић, суспендован и кад се против Јанг Бојса решавало питање проласка, пре седам дана ван протокола су били Саша Здјелар, Бојан Остојић, Немања Г. Милетић и Огњен Ожеговић, сад нема на располагању кажњеног Милана Митровића, можда неће бити ни Мирослава Вулићевића...

Неко би рекао "проблем", Мирослав Ђукић каже "изазов". Његова екипа тешко пуца под притиском, а уме да запуца фронтално. Нека уради то још једном, па да се вечерас чује звекет кригли плзењског пива.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар