Analiza - LE: Neka puca tim koji ne ”puca”!

Partizan u Ligi Evrope sjajno funkcioniše u mečevima koje mora da dobije i kada je zasut kadrovskim problemima, revanš sa Plzenjom (19. 00, RTS1) prilika je da Miroslav Đukić još jednom potvrdi da njegov tim ima petlju.

Fudbal 22.02.2018 | 16:00
Analiza - LE: Neka puca tim koji ne ”puca”!
Dajte gol, crno-beli dajte gol, pa da pivo pijemo, celu noć da slavimo.

Tako pevaju Grobari, uvereni da će se stihovi navijačke pesme Grupe JNA pretvoriti u stvarnost i večeras, a malo posle 21 čas priželjkivani plasman u osminu finala Lige Evrope nazdraviti čuvenim - plzenjskim!

Taj scenario potpisao bi svako od oko 1.000 pristalica Partizana pristiglih u Češku, na revanš meč sa najboljim ovdašnjim timom, koji i "šije" i "štepa" svakog ko se pojavi na "Dosan arenu", međutim, Partizan je ove sezone više puta potvrdio da ga je teško slomiti. Ako je mogao da se nosi sa jačim i(li) timovima sličnog kvaliteta, valjda može još jednom da se isprsi i nastavi takmičenje na trećem, najatraktivnijem, frontu.

Priprema duela sa Plzenjom (19.00, RTS 1) neodoljivo podseća na izazove iz bliske prošlosti koje je Miroslav Đukić prevazišao. Zar nije bilo bojazni među Partizanovim prstalicama, čak i u samom klubu, kako će se završiti revanš sa Videotonom posle beogradskih 0:0? Koliko je samo bilo skeptika posle žreba za grupnu fazu, kad su se srpskom prvaku, na osnovu prethodnih izdanja u grupnoj fazi, davale skromne šanse za napredak u konkunrenciji Dinama, Jang Bojsa i Skenderbega? Sećate li se pod kakvim pritiskom su bili crno-beli pred duel sa Albancima kod kuće ili kakva planina opterećanja im se svalila na leđa pred odlučujući duel sa liderom švajcarskog prvenstva.

Sve pobrojane utakmice Đukić i njegovi pitomci su - dobili! U Felčutu 0:4, u Humskoj 2:0, pa 2:1, onda kad je baš bilo važno, kad nije bilo drugog izbora osim trijumfa.

To je ono što se u sportu zove "karakter ekipe". Držanje. Stav. Jasno je kao dan da ovi momci u Partizanovim dresovima izgledaju neubedljivo u Lučanima i prosipaju bodove u superligaškim okršajima na svom stadionu, ali je iskustvo pokazalo - imaju petlju. Saživeli su se sa pritiskom. Postao im je drugo ime. Čak je među njima nekolicina jurišnika na duplu krunu pod komandom Marka Nikolića, kad je svaki meč morao da se dobije i kad se samo čekalo da ovaj tim "pukne". Nije pukao. Ni kod Nikolića. Ni kod Đukića.

Štaviše, pod vođstvom aktuelnog trenera na evropskim gostovanjima raspolagao je sa dovoljno municije da se navijači nadaju da je nešto ostalo i za Plzenj. Samo u Podgorici (kad nije morao da pobedi) i u Elbasanu (0:0 poslužilo svrsi) Partizan nije dao gol rivalu na njegovom stadionu. Na svim preostalim uradio je ono što se od njega očekuje i večeras: da iz arsenala izvuče najbolje. Da pucaju i Tavamba i Janković i Tošić i Ožegović... Može biti da će samo jedan precizan hitac, bilo kog od njih, da se ispostavi presudnim, kao projektil Miroslava Radovića pre 13 godina u Dnjepropetrovsku.

Flešbek: na toj utakmici Partizan je završnicu prvog i celo drugo poluvreme igrao bez najboljeg igrača, Saše Ilića. Kapiten je isključen posle u najmanju ruku nepromišljenog gesta (gaženje, pa pljuvanje protivničkog igrača) i svi su mislili da crno-belima nema spasa, jer im je posle beogradskih 2:2 bio potreban gol.

Ukazao se Miroslav Radović. BUM!

Ako je taj sastav Vladimira Vermezovića pokazao da može čak i sa desetoricom da izbaci favorita, onda ima i Miroslav Đukić čemu da se nada. Pogotovo što je samo u susretima sa Skenderbegom ove sezone mogao da računa na kompletan sastav. A na ostalima se borio sa neprilikama.

Protiv Olimpijakosa u Atini nije mogao da se osloni na glavom odsutnog Leonarda, u Humskoj protiv Videotona na Evertona, u Felčutu mu je nedostajao roviti Marko Jevtović, u Bernu povređeni Sejduba Suma, u oba okršaja sa Dinamom zbog bolova u listu i zadnjoj loži Zoran Bambi Tošić, suspendovan i kad se protiv Jang Bojsa rešavalo pitanje prolaska, pre sedam dana van protokola su bili Saša Zdjelar, Bojan Ostojić, Nemanja G. Miletić i Ognjen Ožegović, sad nema na raspolaganju kažnjenog Milana Mitrovića, možda neće biti ni Miroslava Vulićevića...

Neko bi rekao "problem", Miroslav Đukić kaže "izazov". Njegova ekipa teško puca pod pritiskom, a ume da zapuca frontalno. Neka uradi to još jednom, pa da se večeras čuje zveket krigli plzenjskog piva.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar