Грци ће испитати 10 политичара

Грчки парламент изгласао је рано јутрос, послије маратонске двадесточасовне сједнице да се формира комисија да истражит наводе против десет високих функционера, укључујући два бивша премијера, да су умијешани у скандал о подмићивању у фармацеутском сектору.

Свијет 22.02.2018 | 12:44
Грци ће испитати 10 политичара
Наводи о подмићивању су услиједили послије судске истраге о наводном миту који је швајцарска фармацеутска фирма Новартис дала да подстакне продају и цијене својих производа у Грчкој.

Званичници у влади љевичарског премијера Алексиса Ципраса описали су наводни скандал о подмићивању најгорим у савременој грчкој историји.

Међу политичарима који ће бити под истрагом су и садашњи гувернер централне банке и бивши министар финансија Јанис Стурнарас и актуелни европски комесар и бивши министар здравља Димитрис Аврамопулос.

Међу њима су и бивши премијер Антонис Самарас и Евангелос Венизелос - замјеник премијера и министар спољних послова у периоду од 2013. до 2015 као и Адонис Георгијадис, министар здравља 2013-2014.

Парламентарна комисија ће бити основана да испита тих десет политичара у процесу који ће трајати најмање мјесец дана.

Влада и опозиционе странке подржале су истрагу.Прмијер Ципрас обећао је да ће правда бити задовољена.

"Нећемо прикривати ствари. Грчки народ мора да сазна ко је претворио бол и болест у начин да се обогати", рекао је Ципрас током расправе.Сви осумњичени политичари су љутито демантовали наводе и оптужили владу да против њих води политички мотивисану кампању.Новартис је саопштио да сарађује са грчким властима.

"Нијесам овдје да дам одговоре на ову срамотну клевету већ да осудим ове нечувене наводе", рекао је бивши конзервативни премијер Антонис Самарас.

Оптужбе против политичара резултат су изјава заштићених свједока.

Током расправе гувернер Стурнарас рекао је да су свједочења тајних свједока који помињу њега и његову супругу лажи и позвао је да се формира истражна парламентарна комисија. Наводи против политичара укључују подмићивање, злоупотребу службеног положаја и могуће прање новца.

Бивши вршилац дужности премијера Панајотис Пикраменос, рекао је да је био на дужности само 35 дана за вријеме политичких и економских превирања у Грчкој.

"И данас послије шест година ја сам пред вама суочен с неоснованом оптужбом", рекао је он и описао оптужбе против њега као лажи и неприхватљиву клевету.

Конзервативни вођа Нове Демократије Киријакос Мицотакис оптужио је владу да се "безочно и редовно" мијеша у рад судства да би подрила своје политичке противнике.

"Ко ће инвестирати у земљи са тако токсичним политичким окружењем", рекао је он током расправе.

(Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар