Grci će ispitati 10 političara

Grčki parlament izglasao je rano jutros, poslije maratonske dvadestočasovne sjednice da se formira komisija da istražit navode protiv deset visokih funkcionera, uključujući dva bivša premijera, da su umiješani u skandal o podmićivanju u farmaceutskom sektoru.

Svijet 22.02.2018 | 12:44
Grci će ispitati 10 političara
Navodi o podmićivanju su uslijedili poslije sudske istrage o navodnom mitu koji je švajcarska farmaceutska firma Novartis dala da podstakne prodaju i cijene svojih proizvoda u Grčkoj.

Zvaničnici u vladi ljevičarskog premijera Aleksisa Ciprasa opisali su navodni skandal o podmićivanju najgorim u savremenoj grčkoj istoriji.

Među političarima koji će biti pod istragom su i sadašnji guverner centralne banke i bivši ministar finansija Janis Sturnaras i aktuelni evropski komesar i bivši ministar zdravlja Dimitris Avramopulos.

Među njima su i bivši premijer Antonis Samaras i Evangelos Venizelos - zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova u periodu od 2013. do 2015 kao i Adonis Georgijadis, ministar zdravlja 2013-2014.

Parlamentarna komisija će biti osnovana da ispita tih deset političara u procesu koji će trajati najmanje mjesec dana.

Vlada i opozicione stranke podržale su istragu.Prmijer Cipras obećao je da će pravda biti zadovoljena.

"Nećemo prikrivati stvari. Grčki narod mora da sazna ko je pretvorio bol i bolest u način da se obogati", rekao je Cipras tokom rasprave.Svi osumnjičeni političari su ljutito demantovali navode i optužili vladu da protiv njih vodi politički motivisanu kampanju.Novartis je saopštio da sarađuje sa grčkim vlastima.

"Nijesam ovdje da dam odgovore na ovu sramotnu klevetu već da osudim ove nečuvene navode", rekao je bivši konzervativni premijer Antonis Samaras.

Optužbe protiv političara rezultat su izjava zaštićenih svjedoka.

Tokom rasprave guverner Sturnaras rekao je da su svjedočenja tajnih svjedoka koji pominju njega i njegovu suprugu laži i pozvao je da se formira istražna parlamentarna komisija. Navodi protiv političara uključuju podmićivanje, zloupotrebu službenog položaja i moguće pranje novca.

Bivši vršilac dužnosti premijera Panajotis Pikramenos, rekao je da je bio na dužnosti samo 35 dana za vrijeme političkih i ekonomskih previranja u Grčkoj.

"I danas poslije šest godina ja sam pred vama suočen s neosnovanom optužbom", rekao je on i opisao optužbe protiv njega kao laži i neprihvatljivu klevetu.

Konzervativni vođa Nove Demokratije Kirijakos Micotakis optužio je vladu da se "bezočno i redovno" miješa u rad sudstva da bi podrila svoje političke protivnike.

"Ko će investirati u zemlji sa tako toksičnim političkim okruženjem", rekao je on tokom rasprave.

(Beta)

Komentari / 0

Ostavite komentar