Процесуирати корупцију у БиХ

Негативна реторика политичких лидера подрива досадашњи напредак и онемогућава значајне искораке у процесу реформи, поручио је у Сарајеву генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер. Његова дводневна посјета БиХ била је прилика и за представљање извјештаја ОЕБС-а о процесуирању предмета корупције у БиХ.

Босна и Херцеговина 21.02.2018 | 21:37
Процесуирати корупцију у БиХ
Протеклих година у БиХ је остварен одређени напредак, најприје у имплементацији реформске агенде, сматра генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер, али уједно изражава забринутост због тренутног стања у земљи.

Посјета Томаса Гремингера била је прилика и за представљање извјештаја ОЕБС-а о процесуирању предмета корупције у БиХ. Направљена је процјена 67 окончаних предмета, чиме се дошло до конкретних препорука о томе како оснажити систем правосуђа.

„Најважније препоруке односе се на усклађивање ентитетских закона са државним, као и закона на свим нивоима. Ту су и препоруке професионалног усавршавања судија и тужилаца, посебно у области писања оптужница“, изјвио је шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон.

Шеф делегације ЕУ у БиХ је истакао да је један од основних проблема неодговарајућа казнена политика.

Међународни званичници сагласни су да је пред домаћим властима задатак да спријече све облике корупције, те да управо они морају дати примјер другима кроз повећање броја процесуираних предмета корупције.



БН телевизија

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Земљак

21.02.2018 20:46

Ти јос ниси свјестан каки су овде лопови у бих у овој дрзави немогуце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земљак 3

21.02.2018 21:42

Ти стари ко да си с Марса пао.Овде искорјенити.Корупцију.Их...

Name

Како ,

21.02.2018 23:31

Ста су до сада радили ,

Name

Труст

22.02.2018 08:31

УИО=КРИМИНАЛ=КОРУПЦИЈА=РЕКЕТ=АПАРТХЕЈД=МАФИЈА.

Name

Зељко Бањалука

21.02.2018 22:00

Постовани ЕУ мисионари ми смо постали најсиромасија земља Европе са највецом корупцијом.Ко је крив ? Управо ВИ који имате највеце полуге власти ОХР смијените корумпиране тузиоце и високи судски тузилацки савјет Ви сте их поставили.Васа реформа судства је направила да је сиромаство и корупцијс сваке године све веца,народ одлази то Вама одговара јер добијате бесплатно сколовану радну снагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпд Фоча

21.02.2018 22:01

Само крените од мог директора Синише Гољанина.За 8 година дотични је запослио преко 33 чувара и сваки је од њих платио између 12-15000 км.Питајте га зашто је више људи радило на његовој кући него на одељењу "Ц"што је међународна платила.За 8 година узео стан ,направио кућу и сада тјера чуваре из кпд_а да му препишу земљу на Тари да прави капм!Кадар СНДД_а,сви лопови ...Иде октобар даће Бог да се мало легне у кпд дотични сељак са Миљевине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.02.2018 08:13

Ајд реци ста је постенији сдс од снсд.видис знам њија који су били у сдс лопови невидјени И сад кад снсд води пресли њима.види само ста се ради по Бијељини ,Добоју и др мјестима гдје је сдс влада.

Name

израелац

21.02.2018 22:04

У заргону " искоријенити корупцију " знаци искоријенити политицаре заједно са фамилијама у дрзавним институцијама који су одговорни за корупцију и непотизам.. онда распиосати конкурсе за младе нове људе који су се иселили због неправде и неимастине и дати им сансу да се заопсле. а ове сто обављају по 8 функција истовремено, њих распустити у пензију и запослити 8 нових људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

22.02.2018 06:09

Овде се само јавним стријељанима и вјесањима мозе несто урадит. Страх је најбољи нацин и за корупцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.02.2018 08:17

Модрицанин имо си сдс па ста је било боље.та сдс је истјеро зену палог борца са 2 мале дјеце на улицу а уселио софера .Које остетио дом здравља.др који је био И сдс па побјего у снсд.криминала јело И бице ко гид додје на власт.

Name

ре ре

22.02.2018 17:29

Друзе, сви су из тог СДС сто ти писес сада у СНСД-у, СП, ПДП и УС. Дуго времена у опозицији је помогло Модрицком СДС-у да тај кадар напусти странку и предје у власт.

Name

Милан

22.02.2018 07:16

Па ви сте главни извор корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

22.02.2018 13:04

Носиоци корупције су политичари у БиХ. Све странке без изузетака. Примјер : Запошљавање својих страначких кадрова и рођака. Запосле страначког подобника у Институцију БиХ а након 6 мјесеци распишу конкурс на коме тај страначки кадар буде примљен. То је једна од дефиниција корупције господо; Давање привилегованог положаја некоме при запошљавању. Како привилегованог ( Тако што тај подобник већ ту ради добије питања, зна чланове Комисије, а Комисији и буде наложено да тај мора проћи). Значи риба смрди од главе и немојте да млатите празну сламу о некој борби против корупције. ПОЛИТИЧАРИ И ПОЛИТИЧКЕ СТРАНКЕ СУ ГЕНЕРАТОРИ КОРУПЦИЈЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ.

ОДГОВОРИТЕ