Procesuirati korupciju u BiH

Negativna retorika političkih lidera podriva dosadašnji napredak i onemogućava značajne iskorake u procesu reformi, poručio je u Sarajevu generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger. Njegova dvodnevna posjeta BiH bila je prilika i za predstavljanje izvještaja OEBS-a o procesuiranju predmeta korupcije u BiH.

Bosna i Hercegovina 21.02.2018 | 21:37
Procesuirati korupciju u BiH
Proteklih godina u BiH je ostvaren određeni napredak, najprije u implementaciji reformske agende, smatra generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger, ali ujedno izražava zabrinutost zbog trenutnog stanja u zemlji.

Posjeta Tomasa Gremingera bila je prilika i za predstavljanje izvještaja OEBS-a o procesuiranju predmeta korupcije u BiH. Napravljena je procjena 67 okončanih predmeta, čime se došlo do konkretnih preporuka o tome kako osnažiti sistem pravosuđa.

„Najvažnije preporuke odnose se na usklađivanje entitetskih zakona sa državnim, kao i zakona na svim nivoima. Tu su i preporuke profesionalnog usavršavanja sudija i tužilaca, posebno u oblasti pisanja optužnica“, izjvio je šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton.

Šef delegacije EU u BiH je istakao da je jedan od osnovnih problema neodgovarajuća kaznena politika.

Međunarodni zvaničnici saglasni su da je pred domaćim vlastima zadatak da spriječe sve oblike korupcije, te da upravo oni moraju dati primjer drugima kroz povećanje broja procesuiranih predmeta korupcije.



BN televizija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Zemljak

21.02.2018 20:46

Ti jos nisi svjestan kaki su ovde lopovi u bih u ovoj drzavi nemoguce

ODGOVORITE
Name

Zemljak 3

21.02.2018 21:42

Ti stari ko da si s Marsa pao.Ovde iskorjeniti.Korupciju.Ih...

Name

Kako ,

21.02.2018 23:31

Sta su do sada radili ,

Name

Trust

22.02.2018 08:31

UIO=KRIMINAL=KORUPCIJA=REKET=APARTHEJD=MAFIJA.

Name

Zeljko Banjaluka

21.02.2018 22:00

Postovani EU misionari mi smo postali najsiromasija zemlja Evrope sa najvecom korupcijom.Ko je kriv ? Upravo VI koji imate najvece poluge vlasti OHR smijenite korumpirane tuzioce i visoki sudski tuzilacki savjet Vi ste ih postavili.Vasa reforma sudstva je napravila da je siromastvo i korupcijs svake godine sve veca,narod odlazi to Vama odgovara jer dobijate besplatno skolovanu radnu snagu.

ODGOVORITE
Name

Kpd Foča

21.02.2018 22:01

Samo krenite od mog direktora Siniše Goljanina.Za 8 godina dotični je zaposlio preko 33 čuvara i svaki je od njih platio između 12-15000 km.Pitajte ga zašto je više ljudi radilo na njegovoj kući nego na odeljenju "C"što je međunarodna platila.Za 8 godina uzeo stan ,napravio kuću i sada tjera čuvare iz kpd_a da mu prepišu zemlju na Tari da pravi kapm!Kadar SNDD_a,svi lopovi ...Ide oktobar daće Bog da se malo legne u kpd dotični seljak sa Miljevine!

ODGOVORITE
Name

re

22.02.2018 08:13

Ajd reci sta je posteniji sds od snsd.vidis znam njija koji su bili u sds lopovi nevidjeni I sad kad snsd vodi presli njima.vidi samo sta se radi po Bijeljini ,Doboju i dr mjestima gdje je sds vlada.

Name

izraelac

21.02.2018 22:04

U zargonu " iskorijeniti korupciju " znaci iskorijeniti politicare zajedno sa familijama u drzavnim institucijama koji su odgovorni za korupciju i nepotizam.. onda raspiosati konkurse za mlade nove ljude koji su se iselili zbog nepravde i neimastine i dati im sansu da se zaopsle. a ove sto obavljaju po 8 funkcija istovremeno, njih raspustiti u penziju i zaposliti 8 novih ljudi...

ODGOVORITE
Name

modricanin

22.02.2018 06:09

Ovde se samo javnim strijeljanima i vjesanjima moze nesto uradit. Strah je najbolji nacin i za korupciju.

ODGOVORITE
Name

re

22.02.2018 08:17

Modricanin imo si sds pa sta je bilo bolje.ta sds je istjero zenu palog borca sa 2 male djece na ulicu a uselio sofera .Koje ostetio dom zdravlja.dr koji je bio I sds pa pobjego u snsd.kriminala jelo I bice ko gid dodje na vlast.

Name

re re

22.02.2018 17:29

Druze, svi su iz tog SDS sto ti pises sada u SNSD-u, SP, PDP i US. Dugo vremena u opoziciji je pomoglo Modrickom SDS-u da taj kadar napusti stranku i predje u vlast.

Name

Milan

22.02.2018 07:16

Pa vi ste glavni izvor korupcije.

ODGOVORITE
Name

Petar

22.02.2018 13:04

Nosioci korupcije su političari u BiH. Sve stranke bez izuzetaka. Primjer : Zapošljavanje svojih stranačkih kadrova i rođaka. Zaposle stranačkog podobnika u Instituciju BiH a nakon 6 mjeseci raspišu konkurs na kome taj stranački kadar bude primljen. To je jedna od definicija korupcije gospodo; Davanje privilegovanog položaja nekome pri zapošljavanju. Kako privilegovanog ( Tako što taj podobnik već tu radi dobije pitanja, zna članove Komisije, a Komisiji i bude naloženo da taj mora proći). Znači riba smrdi od glave i nemojte da mlatite praznu slamu o nekoj borbi protiv korupcije. POLITIČARI I POLITIČKE STRANKE SU GENERATORI KORUPCIJE U BOSNI I HERCEGOVINI.

ODGOVORITE