Оштре оптужбе на рачун Хрватске

Бошњачки члан Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић упозорио је како је у предстојећем периоду могуће очекивати погоршање односа између његове земље и Хрватске а одговорност за такав развој догађаја пребацио је на хрватску страну због "игнорисања интереса, ставова и права БиХ".

Босна и Херцеговина 21.02.2018 | 18:12
Оштре оптужбе на рачун Хрватске
"Ако Хрватска настави с игнорирањем интереса, ставова и права Босне и Херцеговине, ти односи који су још добросусједски неизбјежно ће се погоршавати. Много тога смо годинама гурали под тепих и крајње је вријеме да се искрено приступи рјешавању деценијама старих отворених питања. На то нас обвезује и недавно усвојена нова стратегија Еуропске уније (за западни Балкан). И нас и Хрватску", казао је Изетбеговић у интервјуу који је објавио портал Фактор.

Ширење нетачних информација

Изетбеговић је устврдио како "и хрватска и српска страна", свака из својих интереса, како би оствариле своје циљеве, свјесно шире нетачне информације о радикализирању Бошњака и опасности од исламског екстремизма у БиХ.

"Раде то и хрватска и српска страна. Хрватској је циљ нови изборни закон (у БиХ), српској нешто опасније од тог – изговор за властиту радикализацију, за стварање властитих паравојних формација, за тврдње о 'немогућем животу са Бошњацима' и потреби за 'излазак из пропале заједнице која се радикализира' и тако даље. Све што они раде, и планирају радити, импутираће нама", оцијенио је Изетбеговић додајући како у вези с изборним законом очекује снажније ангажовање међународне заједнице не би ли се постигао договор прије маја односно прије законског рока за расписивање избора најављених за октобар.

"Дрске бесмислице"

Посебно се обрушио на хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића којег је, не бирајући ријечи, оптужио за ширење "дрских бесмислица" наводећи као доказ томе разговоре које су обојица водили у Бриселу с предсједником Европске народне странке (ЕПП) Џозефом Долом.

"Човић је говорио о стварању 'исламске државе' у БиХ и говорио је то пред предсједником ЕПП-а Долом. Након те тврдње ја сам казао да ћу напустити састанак ако се настави с таквим дрским бесмислицама. Циљ стављања таквих хипотека на врат Бошњака је покушај изједначавања страна, релативизирања пресуде (Јадранку) Прлићу и осталима за удружени злочиначки подухват", казао је Изетбеговић.

Човићу је предбацио и како због жеље за политичком трговином, не прецизирајући на што тачно мисли, намјерно кочи усвајање споразума државе с Исламском заједницом у БиХ који би требао регулисати њен статус на начин на који је то раније учињено с Католичком и Православном црквом.

Десетероструко више пушака од реалне потребе

На питање о наоружавању полиције у Републици Српској хиљадама нових пушака Изетбеговић је одговорио како то јест разлог за забринутост.

"Набавили су десетероструко више пушака од реалних потреба полиције РС. Узнемирујућа је то порука за све нормалне и добронамјерне људе у БиХ", казао је Изетбеговић но истовремено је позвао све у БиХ да не насједају на провокације и не допусте увлачење у политику дестабилизације и сукоба.

Одговор на наоружаваје полиције у РС, како је истакао, треба бити убрзано приближавање чланству у ЕУ и НАТО, тим прије што ће се, како очекује Изетбеговић, Милорад Додик "у догледно вријеме" уморити од покушаја рушења БиХ баш као и његове присталице.

Коментаришући стање у Странци демократске акције (СДА) коју угрожавају учестали и све жешћи фракцијски сукоби Изетбеговић је најавио како ће се наставити започети процес унутрашњег чишћења страначких редова од проблематичних кадрова.

"Било је, како неки кажу, 'превише демократије у СДА'. То вријеме је иза нас", казао је Изетбеговић потврдивши како његова имена неће бити на страначким листама за октобарске изборе као и да ће име кандидата СДА за члана Предсједништва БиХ бити познато у априлу или мају.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Баја

21.02.2018 17:16

Ово је преседник

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАНКО ДРВАР

21.02.2018 17:24

За тебе цемо гласати, СНСД нас устасама продаје а Бециревиц брани, уз тебе је висока крајина. Додик је издајник српства. Бакире спаси нас србе ко цовјек те молим од устаса на насој прадједовини

Name

ре

21.02.2018 17:35

Можда теби, а мени никад.

Name

Ре

21.02.2018 17:41

Кад су му хрватске јединице браниле дзамахирију онда су били добро досло вријеме да платис дуг

Name

Ре

21.02.2018 17:57

Али стварно свака му је на мјесту. Вољели га или не, истину говори, ко зели реално и постено да гледа на цијелу ситуацију..

Name

ХАХА

21.02.2018 18:03

Председник чега ???? Ни у властитој странци га не воле.

Name

ре ре

21.02.2018 19:03

Води га куци.зато сте И спали на тор.

Name

Бице боље

21.02.2018 19:18

Мислим да је Изедбеговиц био главни коцницар промјена у БиХ. Повезују га са радикалним исламом и Ердоганом .Ни ским немозе као ињегов Турски колега. У Федерацији је ускратио Хрватима да сами бирају свог цовјека у предсједниству .

Name

Ре Бранко

21.02.2018 19:46

Фатите се ви кромпира.Најбоље.И ја сам Србин.Нецу ја никакав Денисов закон о Србима.Идиоте, то је лаз и сарајевска нова подвала.Ако мислис да те он воли, а не ја, онда мисли.

Name

НЕБОЈСА

21.02.2018 20:44

Прицајте ви ста хоцете, о торовима и бла бла, Сарајево има веци будзет и број становника од цитаве РС, вољели ми срби то или не, то је истина, најјаце градове , инфраструктуру , комуникације, инвестиције они дрзе, муслимани, а бројцано јаци од свију. Ја у Тесњу зарадзујем хљеб дјеци, 4 године у рову био, за кога, да ме Додик понизава и да казе да моја браца срби у Гламоцу, Грахову, Купресу, Дрвару немају статус никакав на прадједовини својој српској, као да су пси луталице. Срам да вас буде свију. Размисљајте главом ако је имате конацно. Свака цаст БН ТВ на коректном информисању и сто истину говори. А ви Додини јадови убијте се , фукаре једне . Фуј

Name

Ре Небојса

21.02.2018 21:51

Па да су у Републику Српску усули 10 милијарди долара умјесто сто гледају да нас унисте јер нецемо да будемо подгузници били би ми ко Сингапур.

Name

Ре

21.02.2018 21:53

Ниста није рекао сто није тацно.

Name

Ре ре

21.02.2018 22:17

А дје це калифа и реци несто нетацно.То ти је ко предсједник Централног комитета.Нема ту нетацно.

Name

Лабуд

22.02.2018 05:34

БОЗЕ ДРАГИ.КОЛИКО ВАМ ТРЕБА ДА СХВАТИТЕ ДА НЕМАТЕ НИКО НИСТА БОЉЕ БИ ВАМ БИЛО ДА СЕ УДРУЗИТЕ БОСЊАЦИ СРБИ И ХРВАТИ ДА ЗИВИТЕ У НОРМАЛНОЈ ПРЕЛИЈЕПОЈ ЗЕМЉИ БЕЗ ВАСИХ ТУТОРА ВИДИ ВРАГА 1990 Г.ДОДИК ИЗЕТБЕГОВИЦ ЦОВИВ СВИ СТИТЕ СВОЈ НАРОД, Е КАД ПОНОВО ЗАРАТИТЕ РАТУЈТЕ САМИ УНУТАР БИХ НЕМОЈТЕ НАС ПОНОВО УВЛАЦИТИ У СВОЈЕ .НА НА ОВИМ ЕX YУ ПРОСТОРИМА НИЈЕ НИКОМ ДОБРО СВИ БЈЕЗЕ САМО ПОЛИТИЦАРИ МАФИЈА ПЕНЗИОНЕРИ ОСТАЈУ.ЗАТО СТО ПРИЈЕ ПУСКЕ У РУКЕ И НАСТАВИТЕ ТАМО ГДЈЕ СТЕ СТАЛИ НЕЦЕ ВАМ ТРЕБАТИ ДЕYТОН РАЗРУСИТЕ СВЕ ПА ЦЕ ТЕ ЛИЈЕПО УЗИВАТИ У ПОЛИТИЦИ КО НАС ЗАВАДИ.ЗДРАВИ И ПАМЕТНИ БИЛИ.ЗИВИЛА БиХ.

Name

Бајкер

22.02.2018 05:44

Све сто је рекао је истина . Ово је све требао реци и Иваниц и ДуДик али несмију . Како це Цовицу на оци.

Name

Боки

23.02.2018 12:48

Никакав ти Бранко ниси ,дзаба се представљате као срби.

Name

Лија

21.02.2018 17:20

Узнемирујуће је легално и транспарентно наоружавање полицијских снага у Репубчици Српској, а није забрињавајуће то што је СДА након рата препоручила свим муслиманима, посебно оним који су у близини ентитетске границе, да задржа оружје и муницију и склоне у својим кућама. Већина тог оружја се и данас налази ускладиштена по приватним објектима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Лија

21.02.2018 17:26

Лијо кога лазес ти и како мозес глупости ваљати? Писи латиницом да те сви разумију и Радован Карадзиц је писао латиницом

Name

Мислим-ман

21.02.2018 17:29

... Ја сам муслиман, али о овоме стварно немам појма. Незнам одакле вам ове небулозе. Па царе, толико колико ти тврдис да сам ја одан Изетбеговићу, кода ми је оне неки генерал којем не смијем ништа рећи... Ко је мени он? - Не смијем да се изражавам. Реци ти још нешто, Што можда никада нећеш разумјети, А запитај се сам зашто је тако: "За способног србина у БиХ ће многи муслимани гласати, а то обратно никада неби могло да се деси, јели тако?" И добра је она коју сам чуо, Тито да васкрсне, једино би у Босни побједио, највише би муслимани гласали за њега, (биће зато што је Тито муслиман) Ја бих те замолио да не дизес тензије јер знам и да з српским кућама има оружја. Немој никада да криви друге ако и сам исто радиш

Name

Озрен

21.02.2018 17:36

Има их и код нас по Озрену само како се млади исељавају беспотребне су.

Name

Мустафа

21.02.2018 17:39

Митове мозес препроцавати по прелима у селу кад нестане струје. Слика наорузани,тетивирани и допинговани криминалаца говори пуно висе.

Name

Додик 100%

21.02.2018 17:41

Право збориш, и поред тога сви радно способни мушкарци морају бити чланови ловачких удружења, а њихов број је скоро непознат, гдје под тим плаштом купују огромне количине наооружања!

Name

Контра

21.02.2018 22:20

Превише демократије.... Смијешно и жалосно, ваљда превише пљачке... Курвалука, е сад нека секана чисти и струзе,оне који су видјели како узимате ко лоптом и никад вам доста, а такви ће вам доћи главе ускоро... Ах

Name

Ре Додик

22.02.2018 05:38

Цуј непознат број удрузења за лов са милионима цланова. Па и у африци се зна број удрузења осим на РТРС у који правда Цовицеве небулозе тиме и своје негласање у парламенту БиХ јер им срби из Федерације а посебно они код брата Цовица не знаце ниста. Ловци на гласове воле само свој тор а своје овце у другом су вец отписали.

Name

хапy

21.02.2018 17:24

НЕ ВОЛИМ ГА АЛ ЈЕ ПРИЛИЦНО У СВЕМУ У ПРАВУ.СВИ НАМА НА СТЕТУ А МИ КО ТЕЛАДИ ЗАБИЛИ СЕ У НАЦИОНАЛНЕ РОВОВЕ ДОК КОМСЕ МИЛИОНЕ ЗАРАДЈУЈУ ИЗ БИХ А НИСТА НЕ ПЛАЦАЈУ А БАЈА ПО КРЕДИТИМА УДАРИО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

21.02.2018 17:38

Мислис лијо на свим странама тога је било до 1991 на једној страни сад те изгледа страх.ал страх даје некад и сигурност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

21.02.2018 17:42

Хрватска сири лази о Босњацима.Како 2 милиона муслимана мозе сирити страх у Еу ,гдје зиви 700 милиона људи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуро

21.02.2018 19:15

Да ниси мало подбацио- па само у Њемачкој имаш више од 2 мил. муслимана ?

Name

Сандокан

21.02.2018 17:53

Он само уноси негативне тензије у босњацки народ. То му је орузје... 100 000 радних мјрста .. Највеци бомбас медју политицарима

ОДГОВОРИТЕ
Name

пип

21.02.2018 18:37

Ма јок..савјетници му рекли да то говори

Name

Плотин

21.02.2018 18:41

Пљунути бабо.Истог су они соја и иста цорба усмјерила.Да задовољи сујету и Бакир је спреман "зртвовати мир"и изазвати опсти рат и са Србима и Хрватима.Ријетко опасан цовјек по мир...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.02.2018 05:43

Овдје рата висе нема бар не оног из 92ге јер нико нема тих ресурса а ни да побиједи не мозе јер и најмањи сукоб би овдје пребацио НАТО базе из европе прије свег америцке којима и онако тамо истицу уговори. А да су мислили да неко побиједи и да нам дрзава буде другација неко би побиједио у овом рату,92ге или 95те кад год. Зато маните се спинова и гледајте добро ко вам ста нуди.

Name

Драго

21.02.2018 18:50

Не волим га али једино у цему се слаземо, висе волим Босну него Србију. Ми смо за србијанце јос увијек босанци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аца

21.02.2018 19:46

И остацете

Name

Анализа зла

21.02.2018 19:52

Тузно прицати о СДА и Бакиру те поцетне године зла у Босни имао сам једну краву па цркла . Купио сам другу па оболила и црце , гдје напасам и трве несто нема како нас ходја у цасији промовисе стално алаха узалуд као и Бакир политику.

Name

Рођо

21.02.2018 19:31

Његова земља БиХ,вјероватно мисли на оних неколико кантона који припадају Бошњацима. Док су ти Хрвати помагали да, са кесама у рукама и опанкама на ногама,не утекнеш за туркију тад су ти били добри.Сад неваљају чим хоће оно што је њихово а присвојили сте то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

21.02.2018 19:37

Кад би Федерација била као

ОДГОВОРИТЕ
Name

сафетy

21.02.2018 19:54

Хаман да је Баке погодио... некако ми све звуци право истинито!!!! Са ујама заставу свезати је опасно и то врло опасно, кад тад ти ударе ноз у ледја... зиви били, па видјели.... позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

сафетy

21.02.2018 19:56

Ма није миле наорузао полицији због нас Муслимана, неко због народа, ако изгуби на изборима, да се мозе бранити остајуци на позицији.... назалости истина.. позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иш

21.02.2018 20:11

Тако Бакире, ти навали на Човића и Додика. Сура ће Човић напасти тебе и Додика а прекосутра Додик у нападу на вас двојицу. Тако се опстаје на високим позицијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

21.02.2018 23:25

Ко о чему курва (муслимани) о постењу и орузју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Зоран Давутоглу

22.02.2018 08:32

На више ЈНА, самљео је НАТО у старо гвожђе. Сљедеће мангуписање, ИМТ и лагано на Павловића ћуприју....❤❤❤

Name

Последњи кинески цар

22.02.2018 10:21

Нећемо ми друже ни на ИМТ нити на Павловићеву ћуприју. БиХ је и моја држава као и твоја и свих оних који живе у њој. Моји прадједови су живјели овдје и немам ја друге државе. Таквих као ти има на све три стране, али ми наду даје то да Вас је сувише мало. Много више има Срба ,Бошњака и Хрвата који су спремни живјети заједно као добре комшије, него Вас који би хтјели нове сукобе. Надам се да је дошло вријеме када ће добри људи доћи на власт и доносити одлуке у корист свих грађана БиХ, а не само у личну корист, те да ће се оставити национализма као средства манипулације међу народима и као начина за останак на власти.

Name

браво

22.02.2018 12:16

Посљедни кинески царе, али штета што си посљедњи, јер да би промијенио ову багру од политичара на валасти како и опозицији, треба да се деси преврат или боље речено народна револуција. Али бојим се да до тога неће доћи, јер док се у Тузли била покренула, смене премијера итд. дошли нови још гори ликови, некакв премијер из Живиница, са јасно наглашен тиковима док прича, лопов гори од пријашњег. Тако да смо најебали и то добро, чак и наша дјеца. Ово је требало срезати 1997/8, а не послије 25 година, гдје су лопови ушли у све свере живота.

Name

Последњи кинески цар

22.02.2018 12:49

браво: Знам колега да је то тако, а и имам и искуство из своје локалне заједнице, гдје је у ранијем периоду дошло до промјене власти па је ситуација након тога постала још гора. Ја на нивоу РС уопште невидим алтернативу садашњој власти, односно то су све исти политичари који су некад раније владали и нису искористили шансу. Односно јесу, али за себе и свој џеп.а за народ ништа није било боље. Нигдје нема новог човјека у политици , младог и способног. Нема јер им ови метузалеми и недају, сматрају себе недодирљивим и најпаметнијим. Значи, невидим алтернативу, али сам ипак за промјене јер се више поједине "фаце" немогу нити гледати нити слушати. А да је требало срезати како кажеш 97/98, јест. На крају, само се надам да ће народ престати више да се "пали" на националну реторику и такве политичаре послати у историју, а многе након судских пресуда и у затвор.