Oštre optužbe na račun Hrvatske

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović upozorio je kako je u predstojećem periodu moguće očekivati pogoršanje odnosa između njegove zemlje i Hrvatske a odgovornost za takav razvoj događaja prebacio je na hrvatsku stranu zbog "ignorisanja interesa, stavova i prava BiH".

Bosna i Hercegovina 21.02.2018 | 18:12
Oštre optužbe na račun Hrvatske
"Ako Hrvatska nastavi s ignoriranjem interesa, stavova i prava Bosne i Hercegovine, ti odnosi koji su još dobrosusjedski neizbježno će se pogoršavati. Mnogo toga smo godinama gurali pod tepih i krajnje je vrijeme da se iskreno pristupi rješavanju decenijama starih otvorenih pitanja. Na to nas obvezuje i nedavno usvojena nova strategija Europske unije (za zapadni Balkan). I nas i Hrvatsku", kazao je Izetbegović u intervjuu koji je objavio portal Faktor.

Širenje netačnih informacija

Izetbegović je ustvrdio kako "i hrvatska i srpska strana", svaka iz svojih interesa, kako bi ostvarile svoje ciljeve, svjesno šire netačne informacije o radikaliziranju Bošnjaka i opasnosti od islamskog ekstremizma u BiH.

"Rade to i hrvatska i srpska strana. Hrvatskoj je cilj novi izborni zakon (u BiH), srpskoj nešto opasnije od tog – izgovor za vlastitu radikalizaciju, za stvaranje vlastitih paravojnih formacija, za tvrdnje o 'nemogućem životu sa Bošnjacima' i potrebi za 'izlazak iz propale zajednice koja se radikalizira' i tako dalje. Sve što oni rade, i planiraju raditi, imputiraće nama", ocijenio je Izetbegović dodajući kako u vezi s izbornim zakonom očekuje snažnije angažovanje međunarodne zajednice ne bi li se postigao dogovor prije maja odnosno prije zakonskog roka za raspisivanje izbora najavljenih za oktobar.

"Drske besmislice"

Posebno se obrušio na hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića kojeg je, ne birajući riječi, optužio za širenje "drskih besmislica" navodeći kao dokaz tome razgovore koje su obojica vodili u Briselu s predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Džozefom Dolom.

"Čović je govorio o stvaranju 'islamske države' u BiH i govorio je to pred predsjednikom EPP-a Dolom. Nakon te tvrdnje ja sam kazao da ću napustiti sastanak ako se nastavi s takvim drskim besmislicama. Cilj stavljanja takvih hipoteka na vrat Bošnjaka je pokušaj izjednačavanja strana, relativiziranja presude (Jadranku) Prliću i ostalima za udruženi zločinački poduhvat", kazao je Izetbegović.

Čoviću je predbacio i kako zbog želje za političkom trgovinom, ne precizirajući na što tačno misli, namjerno koči usvajanje sporazuma države s Islamskom zajednicom u BiH koji bi trebao regulisati njen status na način na koji je to ranije učinjeno s Katoličkom i Pravoslavnom crkvom.

Deseterostruko više pušaka od realne potrebe

Na pitanje o naoružavanju policije u Republici Srpskoj hiljadama novih pušaka Izetbegović je odgovorio kako to jest razlog za zabrinutost.

"Nabavili su deseterostruko više pušaka od realnih potreba policije RS. Uznemirujuća je to poruka za sve normalne i dobronamjerne ljude u BiH", kazao je Izetbegović no istovremeno je pozvao sve u BiH da ne nasjedaju na provokacije i ne dopuste uvlačenje u politiku destabilizacije i sukoba.

Odgovor na naoružavaje policije u RS, kako je istakao, treba biti ubrzano približavanje članstvu u EU i NATO, tim prije što će se, kako očekuje Izetbegović, Milorad Dodik "u dogledno vrijeme" umoriti od pokušaja rušenja BiH baš kao i njegove pristalice.

Komentarišući stanje u Stranci demokratske akcije (SDA) koju ugrožavaju učestali i sve žešći frakcijski sukobi Izetbegović je najavio kako će se nastaviti započeti proces unutrašnjeg čišćenja stranačkih redova od problematičnih kadrova.

"Bilo je, kako neki kažu, 'previše demokratije u SDA'. To vrijeme je iza nas", kazao je Izetbegović potvrdivši kako njegova imena neće biti na stranačkim listama za oktobarske izbore kao i da će ime kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH biti poznato u aprilu ili maju.

Izvor: Index.hr

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

Baja

21.02.2018 17:16

Ovo je presednik

ODGOVORITE
Name

BRANKO DRVAR

21.02.2018 17:24

Za tebe cemo glasati, SNSD nas ustasama prodaje a Becirevic brani, uz tebe je visoka krajina. Dodik je izdajnik srpstva. Bakire spasi nas srbe ko covjek te molim od ustasa na nasoj pradjedovini

Name

ре

21.02.2018 17:35

Можда теби, а мени никад.

Name

Re

21.02.2018 17:41

Kad su mu hrvatske jedinice branile dzamahiriju onda su bili dobro doslo vrijeme da platis dug

Name

Re

21.02.2018 17:57

Ali stvarno svaka mu je na mjestu. Voljeli ga ili ne, istinu govori, ko zeli realno i posteno da gleda na cijelu situaciju..

Name

HAHA

21.02.2018 18:03

Predsednik čega ???? Ni u vlastitoj stranci ga ne vole.

Name

re re

21.02.2018 19:03

Vodi ga kuci.zato ste I spali na tor.

Name

Bice bolje

21.02.2018 19:18

Mislim da je Izedbegovic bio glavni kocnicar promjena u BiH. Povezuju ga sa radikalnim islamom i Erdoganom .Ni skim nemoze kao injegov Turski kolega. U Federaciji je uskratio Hrvatima da sami biraju svog covjeka u predsjednistvu .

Name

Re Branko

21.02.2018 19:46

Fatite se vi krompira.Najbolje.I ja sam Srbin.Necu ja nikakav Denisov zakon o Srbima.Idiote, to je laz i sarajevska nova podvala.Ako mislis da te on voli, a ne ja, onda misli.

Name

NEBOJSA

21.02.2018 20:44

Pricajte vi sta hocete, o torovima i bla bla, Sarajevo ima veci budzet i broj stanovnika od citave RS, voljeli mi srbi to ili ne, to je istina, najjace gradove , infrastrukturu , komunikacije, investicije oni drze, muslimani, a brojcano jaci od sviju. Ja u Tesnju zaradzujem hljeb djeci, 4 godine u rovu bio, za koga, da me Dodik ponizava i da kaze da moja braca srbi u Glamocu, Grahovu, Kupresu, Drvaru nemaju status nikakav na pradjedovini svojoj srpskoj, kao da su psi lutalice. Sram da vas bude sviju. Razmisljajte glavom ako je imate konacno. Svaka cast BN TV na korektnom informisanju i sto istinu govori. A vi Dodini jadovi ubijte se , fukare jedne . Fuj

Name

Re Nebojsa

21.02.2018 21:51

Pa da su u Republiku Srpsku usuli 10 milijardi dolara umjesto sto gledaju da nas uniste jer necemo da budemo podguznici bili bi mi ko Singapur.

Name

Re

21.02.2018 21:53

Nista nije rekao sto nije tacno.

Name

Re re

21.02.2018 22:17

A dje ce kalifa i reci nesto netacno.To ti je ko predsjednik Centralnog komiteta.Nema tu netacno.

Name

Labud

22.02.2018 05:34

BOZE DRAGI.KOLIKO VAM TREBA DA SHVATITE DA NEMATE NIKO NISTA BOLJE BI VAM BILO DA SE UDRUZITE BOSNJACI SRBI I HRVATI DA ZIVITE U NORMALNOJ PRELIJEPOJ ZEMLJI BEZ VASIH TUTORA VIDI VRAGA 1990 G.DODIK IZETBEGOVIC COVIV SVI STITE SVOJ NAROD, E KAD PONOVO ZARATITE RATUJTE SAMI UNUTAR BIH NEMOJTE NAS PONOVO UVLACITI U SVOJE .NA NA OVIM EX YU PROSTORIMA NIJE NIKOM DOBRO SVI BJEZE SAMO POLITICARI MAFIJA PENZIONERI OSTAJU.ZATO STO PRIJE PUSKE U RUKE I NASTAVITE TAMO GDJE STE STALI NECE VAM TREBATI DEYTON RAZRUSITE SVE PA CE TE LIJEPO UZIVATI U POLITICI KO NAS ZAVADI.ZDRAVI I PAMETNI BILI.ZIVILA BiH.

Name

Bajker

22.02.2018 05:44

Sve sto je rekao je istina . Ovo je sve trebao reci i Ivanic i DuDik ali nesmiju . Kako ce Covicu na oci.

Name

Boki

23.02.2018 12:48

Nikakav ti Branko nisi ,dzaba se predstavljate kao srbi.

Name

Лија

21.02.2018 17:20

Узнемирујуће је легално и транспарентно наоружавање полицијских снага у Репубчици Српској, а није забрињавајуће то што је СДА након рата препоручила свим муслиманима, посебно оним који су у близини ентитетске границе, да задржа оружје и муницију и склоне у својим кућама. Већина тог оружја се и данас налази ускладиштена по приватним објектима.

ODGOVORITE
Name

re Lija

21.02.2018 17:26

Lijo koga lazes ti i kako mozes gluposti valjati? Pisi latinicom da te svi razumiju i Radovan Karadzic je pisao latinicom

Name

Mislim-man

21.02.2018 17:29

... Ja sam musliman, ali o ovome stvarno nemam pojma. Neznam odakle vam ove nebuloze. Pa care, toliko koliko ti tvrdis da sam ja odan Izetbegoviću, koda mi je one neki general kojem ne smijem ništa reći... Ko je meni on? - Ne smijem da se izražavam. Reci ti još nešto, Što možda nikada nećeš razumjeti, A zapitaj se sam zašto je tako: "Za sposobnog srbina u BiH će mnogi muslimani glasati, a to obratno nikada nebi moglo da se desi, jeli tako?" I dobra je ona koju sam čuo, Tito da vaskrsne, jedino bi u Bosni pobjedio, najviše bi muslimani glasali za njega, (biće zato što je Tito musliman) Ja bih te zamolio da ne dizes tenzije jer znam i da z srpskim kućama ima oružja. Nemoj nikada da krivi druge ako i sam isto radiš

Name

Ozren

21.02.2018 17:36

Ima ih i kod nas po Ozrenu samo kako se mladi iseljavaju bespotrebne su.

Name

Mustafa

21.02.2018 17:39

Mitove mozes preprocavati po prelima u selu kad nestane struje. Slika naoruzani,tetivirani i dopingovani kriminalaca govori puno vise.

Name

Dodik 100%

21.02.2018 17:41

Pravo zboriš, i pored toga svi radno sposobni muškarci moraju biti članovi lovačkih udruženja, a njihov broj je skoro nepoznat, gdje pod tim plaštom kupuju ogromne količine naooružanja!

Name

Kontra

21.02.2018 22:20

Previše demokratije.... Smiješno i žalosno, valjda previše pljačke... Kurvaluka, e sad neka sekana čisti i struze,one koji su vidjeli kako uzimate ko loptom i nikad vam dosta, a takvi će vam doći glave uskoro... Ah

Name

Re Dodik

22.02.2018 05:38

Cuj nepoznat broj udruzenja za lov sa milionima clanova. Pa i u africi se zna broj udruzenja osim na RTRS u koji pravda Coviceve nebuloze time i svoje neglasanje u parlamentu BiH jer im srbi iz Federacije a posebno oni kod brata Covica ne znace nista. Lovci na glasove vole samo svoj tor a svoje ovce u drugom su vec otpisali.

Name

hapy

21.02.2018 17:24

NE VOLIM GA AL JE PRILICNO U SVEMU U PRAVU.SVI NAMA NA STETU A MI KO TELADI ZABILI SE U NACIONALNE ROVOVE DOK KOMSE MILIONE ZARADJUJU IZ BIH A NISTA NE PLACAJU A BAJA PO KREDITIMA UDARIO

ODGOVORITE
Name

Xxx

21.02.2018 17:38

Mislis lijo na svim stranama toga je bilo do 1991 na jednoj strani sad te izgleda strah.al strah daje nekad i sigurnost.

ODGOVORITE
Name

popara

21.02.2018 17:42

Hrvatska siri lazi o Bosnjacima.Kako 2 miliona muslimana moze siriti strah u Eu ,gdje zivi 700 miliona ljudi?

ODGOVORITE
Name

Duro

21.02.2018 19:15

Da nisi malo podbacio- pa samo u Njemačkoj imaš više od 2 mil. muslimana ?

Name

Sandokan

21.02.2018 17:53

On samo unosi negativne tenzije u bosnjacki narod. To mu je oruzje... 100 000 radnih mjrsta .. Najveci bombas medju politicarima

ODGOVORITE
Name

pip

21.02.2018 18:37

Ma jok..savjetnici mu rekli da to govori

Name

Plotin

21.02.2018 18:41

Pljunuti babo.Istog su oni soja i ista corba usmjerila.Da zadovolji sujetu i Bakir je spreman "zrtvovati mir"i izazvati opsti rat i sa Srbima i Hrvatima.Rijetko opasan covjek po mir...

ODGOVORITE
Name

Re

22.02.2018 05:43

Ovdje rata vise nema bar ne onog iz 92ge jer niko nema tih resursa a ni da pobijedi ne moze jer i najmanji sukob bi ovdje prebacio NATO baze iz evrope prije sveg americke kojima i onako tamo isticu ugovori. A da su mislili da neko pobijedi i da nam drzava bude drugacija neko bi pobijedio u ovom ratu,92ge ili 95te kad god. Zato manite se spinova i gledajte dobro ko vam sta nudi.

Name

Drago

21.02.2018 18:50

Ne volim ga ali jedino u cemu se slazemo, vise volim Bosnu nego Srbiju. Mi smo za srbijance jos uvijek bosanci.

ODGOVORITE
Name

aca

21.02.2018 19:46

I ostacete

Name

Analiza zla

21.02.2018 19:52

Tuzno pricati o SDA i Bakiru te pocetne godine zla u Bosni imao sam jednu kravu pa crkla . Kupio sam drugu pa obolila i crce , gdje napasam i trve nesto nema kako nas hodja u casiji promovise stalno alaha uzalud kao i Bakir politiku.

Name

Рођо

21.02.2018 19:31

Његова земља БиХ,вјероватно мисли на оних неколико кантона који припадају Бошњацима. Док су ти Хрвати помагали да, са кесама у рукама и опанкама на ногама,не утекнеш за туркију тад су ти били добри.Сад неваљају чим хоће оно што је њихово а присвојили сте то.

ODGOVORITE
Name

neutralan

21.02.2018 19:37

Kad bi Federacija bila kao

ODGOVORITE
Name

safety

21.02.2018 19:54

Haman da je Bake pogodio... nekako mi sve zvuci pravo istinito!!!! Sa ujama zastavu svezati je opasno i to vrlo opasno, kad tad ti udare noz u ledja... zivi bili, pa vidjeli.... pozz

ODGOVORITE
Name

safety

21.02.2018 19:56

Ma nije mile naoruzao policiji zbog nas Muslimana, neko zbog naroda, ako izgubi na izborima, da se moze braniti ostajuci na poziciji.... nazalosti istina.. pozz

ODGOVORITE
Name

21.02.2018 20:11

Tako Bakire, ti navali na Čovića i Dodika. Sura će Čović napasti tebe i Dodika a prekosutra Dodik u napadu na vas dvojicu. Tako se opstaje na visokim pozicijama.

ODGOVORITE
Name

Zoran

21.02.2018 23:25

Ko o čemu kurva (muslimani) o postenju i oruzju.

ODGOVORITE
Name

@Zoran Davutoglu

22.02.2018 08:32

Na više JNA, samljeo je NATO u staro gvožđe. Sljedeće mangupisanje, IMT i lagano na Pavlovića ćupriju....❤❤❤

Name

Poslednji kineski car

22.02.2018 10:21

Nećemo mi druže ni na IMT niti na Pavlovićevu ćupriju. BiH je i moja država kao i tvoja i svih onih koji žive u njoj. Moji pradjedovi su živjeli ovdje i nemam ja druge države. Takvih kao ti ima na sve tri strane, ali mi nadu daje to da Vas je suviše malo. Mnogo više ima Srba ,Bošnjaka i Hrvata koji su spremni živjeti zajedno kao dobre komšije, nego Vas koji bi htjeli nove sukobe. Nadam se da je došlo vrijeme kada će dobri ljudi doći na vlast i donositi odluke u korist svih građana BiH, a ne samo u ličnu korist, te da će se ostaviti nacionalizma kao sredstva manipulacije među narodima i kao načina za ostanak na vlasti.

Name

bravo

22.02.2018 12:16

Posljedni kineski care, ali šteta što si posljednji, jer da bi promijenio ovu bagru od političara na valasti kako i opoziciji, treba da se desi prevrat ili bolje rečeno narodna revolucija. Ali bojim se da do toga neće doći, jer dok se u Tuzli bila pokrenula, smene premijera itd. došli novi još gori likovi, nekakv premijer iz Živinica, sa jasno naglašen tikovima dok priča, lopov gori od prijašnjeg. Tako da smo najebali i to dobro, čak i naša djeca. Ovo je trebalo srezati 1997/8, a ne poslije 25 godina, gdje su lopovi ušli u sve svere života.

Name

Poslednji kineski car

22.02.2018 12:49

bravo: Znam kolega da je to tako, a i imam i iskustvo iz svoje lokalne zajednice, gdje je u ranijem periodu došlo do promjene vlasti pa je situacija nakon toga postala još gora. Ja na nivou RS uopšte nevidim alternativu sadašnjoj vlasti, odnosno to su sve isti političari koji su nekad ranije vladali i nisu iskoristili šansu. Odnosno jesu, ali za sebe i svoj džep.a za narod ništa nije bilo bolje. Nigdje nema novog čovjeka u politici , mladog i sposobnog. Nema jer im ovi metuzalemi i nedaju, smatraju sebe nedodirljivim i najpametnijim. Znači, nevidim alternativu, ali sam ipak za promjene jer se više pojedine "face" nemogu niti gledati niti slušati. A da je trebalo srezati kako kažeš 97/98, jest. Na kraju, samo se nadam da će narod prestati više da se "pali" na nacionalnu retoriku i takve političare poslati u istoriju, a mnoge nakon sudskih presuda i u zatvor.