Односи држава на највишем нивоу

У заједничком чланку који је објављен у "Руској газети" и у београдској "Политици" поводом 180 година успостављања српско-руских дипломатских односа, шефови дипломатије Русије и Србије изјаснили су се против наметања избора "или сте с нама или против нас".

Србија 21.02.2018 | 15:57
Односи држава на највишем нивоу
"Наша међусобана сарадња је посебна по узајамном поштовању избора друге стране и узимању у обзир њених интереса. Београд и Москва противе се штетној пракси 'или са нама или против нас' која је већ довела до јачања неповерења и нестабилности на европском континенту", поручили су Сергеј Лавров и Ивица Дачић у тексту у "Политици" и "Руској газети".

Лавров стиже данас у дводневну посету Србији. 

Министри наводе да су односи између Србије и Русије уздигнути на ниво стратешког партнерства, а да се политички дијалог развија динамично, у условима поверења и разумевања, редовно и на највишем нивоу. 

Како двојица министара наводе, две државе спроводе независну, прагматичну, балансирану спољну политику засновану на сопственим националним интересима.

"Притом, одлучни смо у поштовању основних принципа међународних односа садржаних у Повељи УН, као што су суверена једнакост држава, немешање у њихове унутрашње послове, мирно регулисање спорова. Доследно се залажемо за превазилажење кључних изазова и претњи савременог света, чврсто се ослањајући на међународно право", наводи се у тексту. 

У тексту се подсећа да је у децембру прошле године успешно одржана посета председника Србије Александра Вучића Русији. Констатује се да се наставља међупарламентарна сарадња, којој су озбиљан подстицај дале посете Србији председнице Савета Федерације Валентине Матвијенко у новембру 2017. и председника Думе Вјачеслава Володина у јуну прошле године. Јачају садржајни контакти и на релацији спољнополитичких ресора. У тексту се наводи да се политички дијалог између две земље развија динамично у атмосфери поверења и узајамног разумевања, на радном нивоу и на нивоу државних вођа. 

"Са задовољством бележимо позитивну динамику трговинско-економских и војнотехничких веза, успешну реализацију заједничких пројеката у области енергетике, саобраћаја и културе. Разрађен је чврст уговорно-правни темељ српско-руских односа који се доследно развија", оценили су они.

Наводи се да је створена солидна правна основа за руско-српске односе која се редовно развија. 

"Данас су пред нама велики задаци даљег јачања неисрпног потенцијала српско-руског пријатељства. Убеђени смо да постоје сви неопходни предуслови за испуњење ових задатака. Главни од ових предуслова је традиција пријателљства и поверења, која је прошла вишевековна искушења. Желимо да наставимо са радом на јачању ове традиције, на све могуће начине, за добробит садашњих и будућих генерација грађана наших земаља", закључује се у тексту.

Извор: Бета

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ТРН

21.02.2018 15:33

Дацо де види богати оне Јабуке да им увалимо ако икако мозе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купили

21.02.2018 16:35

Дзихадисти за ситну лову !

Name

Лола

21.02.2018 15:55

Обицна дзубрад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

21.02.2018 19:20

Ови су левати из 19 стог вијека.. немају они везе мозга ни економије са ницијом будуцносцу, само о историји знају прицати.. хахаххаха

ОДГОВОРИТЕ