Odnosi država na najvišem nivou

U zajedničkom članku koji je objavljen u "Ruskoj gazeti" i u beogradskoj "Politici" povodom 180 godina uspostavljanja srpsko-ruskih diplomatskih odnosa, šefovi diplomatije Rusije i Srbije izjasnili su se protiv nametanja izbora "ili ste s nama ili protiv nas".

Srbija 21.02.2018 | 15:57
Odnosi država na najvišem nivou
"Naša međusobana saradnja je posebna po uzajamnom poštovanju izbora druge strane i uzimanju u obzir njenih interesa. Beograd i Moskva protive se štetnoj praksi 'ili sa nama ili protiv nas' koja je već dovela do jačanja nepoverenja i nestabilnosti na evropskom kontinentu", poručili su Sergej Lavrov i Ivica Dačić u tekstu u "Politici" i "Ruskoj gazeti".

Lavrov stiže danas u dvodnevnu posetu Srbiji. 

Ministri navode da su odnosi između Srbije i Rusije uzdignuti na nivo strateškog partnerstva, a da se politički dijalog razvija dinamično, u uslovima poverenja i razumevanja, redovno i na najvišem nivou. 

Kako dvojica ministara navode, dve države sprovode nezavisnu, pragmatičnu, balansiranu spoljnu politiku zasnovanu na sopstvenim nacionalnim interesima.

"Pritom, odlučni smo u poštovanju osnovnih principa međunarodnih odnosa sadržanih u Povelji UN, kao što su suverena jednakost država, nemešanje u njihove unutrašnje poslove, mirno regulisanje sporova. Dosledno se zalažemo za prevazilaženje ključnih izazova i pretnji savremenog sveta, čvrsto se oslanjajući na međunarodno pravo", navodi se u tekstu. 

U tekstu se podseća da je u decembru prošle godine uspešno održana poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Rusiji. Konstatuje se da se nastavlja međuparlamentarna saradnja, kojoj su ozbiljan podsticaj dale posete Srbiji predsednice Saveta Federacije Valentine Matvijenko u novembru 2017. i predsednika Dume Vjačeslava Volodina u junu prošle godine. Jačaju sadržajni kontakti i na relaciji spoljnopolitičkih resora. U tekstu se navodi da se politički dijalog između dve zemlje razvija dinamično u atmosferi poverenja i uzajamnog razumevanja, na radnom nivou i na nivou državnih vođa. 

"Sa zadovoljstvom beležimo pozitivnu dinamiku trgovinsko-ekonomskih i vojnotehničkih veza, uspešnu realizaciju zajedničkih projekata u oblasti energetike, saobraćaja i kulture. Razrađen je čvrst ugovorno-pravni temelj srpsko-ruskih odnosa koji se dosledno razvija", ocenili su oni.

Navodi se da je stvorena solidna pravna osnova za rusko-srpske odnose koja se redovno razvija. 

"Danas su pred nama veliki zadaci daljeg jačanja neisrpnog potencijala srpsko-ruskog prijateljstva. Ubeđeni smo da postoje svi neophodni preduslovi za ispunjenje ovih zadataka. Glavni od ovih preduslova je tradicija prijatelljstva i poverenja, koja je prošla viševekovna iskušenja. Želimo da nastavimo sa radom na jačanju ove tradicije, na sve moguće načine, za dobrobit sadašnjih i budućih generacija građana naših zemalja", zaključuje se u tekstu.

Izvor: Beta

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

TRN

21.02.2018 15:33

Daco de vidi bogati one Jabuke da im uvalimo ako ikako moze....

ODGOVORITE
Name

Kupili

21.02.2018 16:35

Dzihadisti za sitnu lovu !

Name

Lola

21.02.2018 15:55

Obicna dzubrad.

ODGOVORITE
Name

Izraelac

21.02.2018 19:20

Ovi su levati iz 19 stog vijeka.. nemaju oni veze mozga ni ekonomije sa nicijom buducnoscu, samo o istoriji znaju pricati.. hahahhaha

ODGOVORITE