Гаранције РС за покриће дугова

Опозиција у Народној скупштини РС затражила је од Владе да прецизира коме ће и за које пројекте бити одобрене гаранције Републике Српске за кредитна задужења у овој години до износа од 750 милиона КМ.

Република Српска 20.02.2018 | 22:29
Гаранције РС за покриће дугова
Током оштре расправе подсјетили су на пропали пројект у области текстилне индустрије, гдје је гаранције од 12 милиона КМ дао Парламент.

Опозиционари су замјерили Влади да крије за које пројекте ће РС гарантовати, иако, тврде, усвајањем ове одлуке укупна задуженост у овој години ће бити већа за милијарду КМ.

У Владиној одлуци се наводи да се гаранције РС могу издати за кредитна задужења јединица локалне самоуправе, фондова социјалне сигурности, Инвестиционо-развојне банке РС и фондова којима она управља, као и јавних предузећа и институција јавног сектора у вези с финансирањем капиталних инвестиција, рефинансирањем постојећег дуга, финансирањем пренесених обавеза, финансирањем буџетског дефицита и осигуравањем средстава ради измирења законом утврђених права.

Посланик НДП-а Драган Чавић сматра да ће ове гаранције ићи за покривање дугова, а најмање за капитална улагања, чега недостаје у РС, док је посланик СНСД-а у Народној скупштини Радован Вишковић рекао како се гаранције требају дати за инвестиције.

У име Коалиције "Домовина" Адмир Чавка је позвао на улагања, посебно у енергетски сектор, а да правосуђе треба да испита све злоупотребе у досад датим гаранцијама.

Расправа у парламенту је у неколико наврата одступала од дневног реда, јер је поново покренуто питање набавке радара и сигурносних камера за контролу саобраћаја, а за потребе МУП РС по систему јавно-приватног партнерства.

Чавић је истакао да се овим послом крши Закон о буџетском систему, јер се приватој фирми даје новац од казни, а наступиће и штета по буџет РС.

То не сматра министар финансија Зоран Тегелтија, који се позвао на студију коју је, каже, припремила једна независна консултанска кућа, те додаје да у свему нема никаквих трошкова за Владу РС, ни за грађане који се буду држали ограничења брзине.

Парламент рад наставља и сутра разматрањем приједлога закона о средњем образовању и васпитању, гасу, страним улагањима те, између осталог, и о Нацрту закона о заштити жртава ратне тортуре.

Извор: Фена

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Скупстина

20.02.2018 21:36

Па овај резим це усвојит све сто главни казе...ако буде требало усвојит це да је викенд сриједа и цетвртак... Да је данас јуце а сутра прекосутра... И да смо домацини олимпијских игара..нист ново...могу ста хоце....ал це једном доци крај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

20.02.2018 23:38

Хоце усвојице све сто додо казе.

Name

срб

20.02.2018 23:57

Добар, само не знам докле це, дали смо суме, ријеке, не знам висе ста се мозе дати. отице ово у врага све.

Name

ЖИКА Ж

21.02.2018 06:21

Мени је стварно жао предсједника. Не помаже му ни баба кантаруша. Не помаже му ни водица ни Ђокица, а ни Марко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментари

21.02.2018 11:23

Опозициони блок негира све сто влада ради за добробит народа РС. Њихова једина зеља је да се доцепају власти, а Република их не интересује. У вријеме највецег инвестиционог циклуса и запосљавања они се својски труде да коце све сто је добро за Српску. Јадници.

Name

Пиxy

21.02.2018 07:33

Бахато политичко-мафијашко дјеловање се наставља истим темпом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба реци

21.02.2018 07:35

Јаде мој. Чим ћете ви ста гарантирати. Празним касама, пропалим и опљачканим фирмама, празним фондовима, пропалом жељезницом. .....Можда заложити Аеродром Требиње као гаранцију за нове кредите. То је СНСД престижни пројекат као и многи други. Уништили и покрали сте све сто је било још у функцији након рата. Још једино сте народу оставили зрак да бесплатно дишу. И то само понегдје. Након нове ЕЦО Топлане у Б. Луци више нема ни зрака за нормално дисање. Затвори...то би била ваша напаметнија инвестиција. Да вам буде угодно у њима до краја живота. Бандо пљачкаша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

какав корисни идиот

21.02.2018 07:39

Тегелтија казе "студија коју је припремила једна независна консултанска кућа" (а која је то куца?) те додаје да у свему нема никаквих трошкова за Владу РС (али зараде за тебе има), ни за "грађане који се буду држали ограничења брзине (хвала на савјету, ха, ха..)". Каква будала од цовјека, није за вјеровати да је то један министар!

ОДГОВОРИТЕ