Garancije RS za pokriće dugova

Opozicija u Narodnoj skupštini RS zatražila je od Vlade da precizira kome će i za koje projekte biti odobrene garancije Republike Srpske za kreditna zaduženja u ovoj godini do iznosa od 750 miliona KM.

Republika Srpska 20.02.2018 | 22:29
Garancije RS za pokriće dugova
Tokom oštre rasprave podsjetili su na propali projekt u oblasti tekstilne industrije, gdje je garancije od 12 miliona KM dao Parlament.

Opozicionari su zamjerili Vladi da krije za koje projekte će RS garantovati, iako, tvrde, usvajanjem ove odluke ukupna zaduženost u ovoj godini će biti veća za milijardu KM.

U Vladinoj odluci se navodi da se garancije RS mogu izdati za kreditna zaduženja jedinica lokalne samouprave, fondova socijalne sigurnosti, Investiciono-razvojne banke RS i fondova kojima ona upravlja, kao i javnih preduzeća i institucija javnog sektora u vezi s finansiranjem kapitalnih investicija, refinansiranjem postojećeg duga, finansiranjem prenesenih obaveza, finansiranjem budžetskog deficita i osiguravanjem sredstava radi izmirenja zakonom utvrđenih prava.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da će ove garancije ići za pokrivanje dugova, a najmanje za kapitalna ulaganja, čega nedostaje u RS, dok je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Radovan Višković rekao kako se garancije trebaju dati za investicije.

U ime Koalicije "Domovina" Admir Čavka je pozvao na ulaganja, posebno u energetski sektor, a da pravosuđe treba da ispita sve zloupotrebe u dosad datim garancijama.

Rasprava u parlamentu je u nekoliko navrata odstupala od dnevnog reda, jer je ponovo pokrenuto pitanje nabavke radara i sigurnosnih kamera za kontrolu saobraćaja, a za potrebe MUP RS po sistemu javno-privatnog partnerstva.

Čavić je istakao da se ovim poslom krši Zakon o budžetskom sistemu, jer se privatoj firmi daje novac od kazni, a nastupiće i šteta po budžet RS.

To ne smatra ministar finansija Zoran Tegeltija, koji se pozvao na studiju koju je, kaže, pripremila jedna nezavisna konsultanska kuća, te dodaje da u svemu nema nikakvih troškova za Vladu RS, ni za građane koji se budu držali ograničenja brzine.

Parlament rad nastavlja i sutra razmatranjem prijedloga zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, gasu, stranim ulaganjima te, između ostalog, i o Nacrtu zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

Izvor: Fena

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Skupstina

20.02.2018 22:36

Pa ovaj rezim ce usvojit sve sto glavni kaze...ako bude trebalo usvojit ce da je vikend srijeda i cetvrtak... Da je danas juce a sutra prekosutra... I da smo domacini olimpijskih igara..nist novo...mogu sta hoce....al ce jednom doci kraj...

ODGOVORITE
Name

In

21.02.2018 00:38

Hoce usvojice sve sto dodo kaze.

Name

srb

21.02.2018 00:57

Dobar, samo ne znam dokle ce, dali smo sume, rijeke, ne znam vise sta se moze dati. otice ovo u vraga sve.

Name

ŽIKA Ž

21.02.2018 07:21

Meni je stvarno žao predsjednika. Ne pomaže mu ni baba kantaruša. Ne pomaže mu ni vodica ni Đokica, a ni Marko.

ODGOVORITE
Name

Komentari

21.02.2018 12:23

Opozicioni blok negira sve sto vlada radi za dobrobit naroda RS. Njihova jedina zelja je da se docepaju vlasti, a Republika ih ne interesuje. U vrijeme najveceg investicionog ciklusa i zaposljavanja oni se svojski trude da koce sve sto je dobro za Srpsku. Jadnici.

Name

Pixy

21.02.2018 08:33

Bahato političko-mafijaško djelovanje se nastavlja istim tempom!

ODGOVORITE
Name

Treba reci

21.02.2018 08:35

Jade moj. Čim ćete vi sta garantirati. Praznim kasama, propalim i opljačkanim firmama, praznim fondovima, propalom željeznicom. .....Možda založiti Aerodrom Trebinje kao garanciju za nove kredite. To je SNSD prestižni projekat kao i mnogi drugi. Uništili i pokrali ste sve sto je bilo još u funkciji nakon rata. Još jedino ste narodu ostavili zrak da besplatno dišu. I to samo ponegdje. Nakon nove ECO Toplane u B. Luci više nema ni zraka za normalno disanje. Zatvori...to bi bila vaša napametnija investicija. Da vam bude ugodno u njima do kraja života. Bando pljačkaša.

ODGOVORITE
Name

kakav korisni idiot

21.02.2018 08:39

Tegeltija kaze "studija koju je pripremila jedna nezavisna konsultanska kuća" (a koja je to kuca?) te dodaje da u svemu nema nikakvih troškova za Vladu RS (ali zarade za tebe ima), ni za "građane koji se budu držali ograničenja brzine (hvala na savjetu, ha, ha..)". Kakva budala od covjeka, nije za vjerovati da je to jedan ministar!

ODGOVORITE