“Добровољачка“: Чекамо правду

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица захтијеваће од Тужилаштва БиХ званичну информацију да ли је настављена истрага у случају „Добровољачка улица“, која је обустављена 2012. године. Тврде да је разлог застоја у истрази политички утицај на Тужилаштво БиХ.

Република Српска 20.02.2018 | 21:45
“Добровољачка“: Чекамо правду
Богдана Томовић, мајка Здравка Томовића војника ЈНА и Гордана Гвозденовић сестра Обрада Гвозденовића поручника ЈНА који су убијени 2. и 3. маја 1992. године у Сарајеву у Добровољачкој улици, огорчене су што већ 26 година чекају правду. Кажу да је срамотно то што је Тужилаштво БиХ обуставило истрагу.

„Самом овом одлуком о обустављању истраге још једном је убијен. Поново сам проживјела његово убиство и до дана данашњег сваки дан питамо се зашто?“, каже Гордана Гвозденовић, сестра убијеног Обрада Гвозденовића.

Мајка убијеног Здравка Томовића пита ко је могао да донесе такву одлуку.

Адвокат породица жртава каже да је потребно наћи одговоре на питања како је могуће да је погибија два војника проглашена легитимном на основу чега је Суд и обуставио истрагу. Тврди да је Тужилаштво БиХ под политичким утицајем моћника у Сарајеву и да се због тога већ шест година чека проглашење одговорних за убиства у Добровољачкој улици.

„Велики нерад, и јавашлук, и непрофесионално поступање Тужилаштва БиХ. Због политичког утицаја Тужилаштва од неких моћника они једноставно не смију да подигну оптужнице и наставе истрагу против осумњичених“, изјавио је адвокат породица жртава у Добровољачкој улици Милан Романић.

Из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица поручују да ће истрајати у борби да се истрага настави и да би обустављање значило потврду да је све урађено из политички мотивисаних разлога.

„Докази постоје и јавно су доступни, а потврђују да се овдје десио злочин. Ми ћемо упутити допис главном тужиоцу и тражити хитан састанак, али и мимо тога једино исправно је да се овдје настави са поступком“, објашњава директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила Милорад Којић.

Злочин у Добровољачкој улици односи се на 2. и 3. мај 1992. године и један је од првих злочина који су почињени над Србима. У та два дана убијена су 42 човјека, али и поред тога Тужилаштво БиХ је обуставило истрагу тврдећи да је колона која се мирно повлачила из војне касарне ка Лукавици била легитимни војни циљ.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

денократ

20.02.2018 22:54

Цекамо и ми правду из другог ентитета... као Висеград, Горазде, Фоца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лорд

20.02.2018 23:12

Доста их је одговарало...за Фоцу...Горазде и тд,јбгред би био да неко одговара за Добровољацку

Name

Ало

20.02.2018 22:56

Нисте ви у фокусу Додика и јарана његових.Нова прича је измишљена,Бакир му дојавио.Нато и опет издајници српски у Сарајеву.Сваки други дан нова тема,мало Миле мало Бакир и ту су избори ускоро.Ви нисте ту интересантни јер нема ту гласова.Ваљда сте то схватили,тај систем Додик и екипа је увијек исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АСКЕР

21.02.2018 10:44

Глупости да неко пуца и убија легитимну војску једне државе тј паравојне формације наоружане до зуба и при том кажу срби су агресори а нису се спремали за рат. НИКАД ОВДЕ МИРА НЕЋЕ БИТИ САД ДЈЕЦУ ОБУЧАВАЈУ ЗА ШТА ЗА КОГА.....

Name

Лео

20.02.2018 23:07

Цуј легитимна...а која багра је у том суду,а до јуце су слузили у тој ЈНА и заклетву дали...па зар се није на миру могло и изаци из тог Сарајева,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро

20.02.2018 23:13

Ста је са Дудаком,кад је он на листи,ста је све радјено по Крајини и ником ниста,е Босно ција ли си.

ОДГОВОРИТЕ