“Dobrovoljačka“: Čekamo pravdu

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica zahtijevaće od Tužilaštva BiH zvaničnu informaciju da li je nastavljena istraga u slučaju „Dobrovoljačka ulica“, koja je obustavljena 2012. godine. Tvrde da je razlog zastoja u istrazi politički uticaj na Tužilaštvo BiH.

Republika Srpska 20.02.2018 | 21:45
“Dobrovoljačka“: Čekamo pravdu
Bogdana Tomović, majka Zdravka Tomovića vojnika JNA i Gordana Gvozdenović sestra Obrada Gvozdenovića poručnika JNA koji su ubijeni 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici, ogorčene su što već 26 godina čekaju pravdu. Kažu da je sramotno to što je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu.

„Samom ovom odlukom o obustavljanju istrage još jednom je ubijen. Ponovo sam proživjela njegovo ubistvo i do dana današnjeg svaki dan pitamo se zašto?“, kaže Gordana Gvozdenović, sestra ubijenog Obrada Gvozdenovića.

Majka ubijenog Zdravka Tomovića pita ko je mogao da donese takvu odluku.

Advokat porodica žrtava kaže da je potrebno naći odgovore na pitanja kako je moguće da je pogibija dva vojnika proglašena legitimnom na osnovu čega je Sud i obustavio istragu. Tvrdi da je Tužilaštvo BiH pod političkim uticajem moćnika u Sarajevu i da se zbog toga već šest godina čeka proglašenje odgovornih za ubistva u Dobrovoljačkoj ulici.

„Veliki nerad, i javašluk, i neprofesionalno postupanje Tužilaštva BiH. Zbog političkog uticaja Tužilaštva od nekih moćnika oni jednostavno ne smiju da podignu optužnice i nastave istragu protiv osumnjičenih“, izjavio je advokat porodica žrtava u Dobrovoljačkoj ulici Milan Romanić.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica poručuju da će istrajati u borbi da se istraga nastavi i da bi obustavljanje značilo potvrdu da je sve urađeno iz politički motivisanih razloga.

„Dokazi postoje i javno su dostupni, a potvrđuju da se ovdje desio zločin. Mi ćemo uputiti dopis glavnom tužiocu i tražiti hitan sastanak, ali i mimo toga jedino ispravno je da se ovdje nastavi sa postupkom“, objašnjava direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Milorad Kojić.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici odnosi se na 2. i 3. maj 1992. godine i jedan je od prvih zločina koji su počinjeni nad Srbima. U ta dva dana ubijena su 42 čovjeka, ali i pored toga Tužilaštvo BiH je obustavilo istragu tvrdeći da je kolona koja se mirno povlačila iz vojne kasarne ka Lukavici bila legitimni vojni cilj.BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

denokrat

20.02.2018 23:54

Cekamo i mi pravdu iz drugog entiteta... kao Visegrad, Gorazde, Foca

ODGOVORITE
Name

Lord

21.02.2018 00:12

Dosta ih je odgovaralo...za Focu...Gorazde i td,jbgred bi bio da neko odgovara za Dobrovoljacku

Name

Alo

20.02.2018 23:56

Niste vi u fokusu Dodika i jarana njegovih.Nova priča je izmišljena,Bakir mu dojavio.Nato i opet izdajnici srpski u Sarajevu.Svaki drugi dan nova tema,malo Mile malo Bakir i tu su izbori uskoro.Vi niste tu interesantni jer nema tu glasova.Valjda ste to shvatili,taj sistem Dodik i ekipa je uvijek isti.

ODGOVORITE
Name

ASKER

21.02.2018 11:44

Gluposti da neko puca i ubija legitimnu vojsku jedne države tj paravojne formacije naoružane do zuba i pri tom kažu srbi su agresori a nisu se spremali za rat. NIKAD OVDE MIRA NEĆE BITI SAD DJECU OBUČAVAJU ZA ŠTA ZA KOGA.....

Name

Leo

21.02.2018 00:07

Cuj legitimna...a koja bagra je u tom sudu,a do juce su sluzili u toj JNA i zakletvu dali...pa zar se nije na miru moglo i izaci iz tog Sarajeva,

ODGOVORITE
Name

Ibro

21.02.2018 00:13

Sta je sa Dudakom,kad je on na listi,sta je sve radjeno po Krajini i nikom nista,e Bosno cija li si.

ODGOVORITE