Расправа: Шта то открива ревизија?

Представничко вијеће Парламентарне скупштине БиХ данас је расправљало о десет институција које су за 2016. годину добиле ревизорски извјештај са резервом. Дио посланика тврди да је у тим извјештајима документован криминал који треба процесуирати, док други сматрају да су у питању ситни прекршаји због неусаглашених процедура.

Босна и Херцеговина 20.02.2018 | 21:12
Расправа: Шта то открива ревизија?
Највише критика и оптужби због ревизорских извјештаја упућено је Министарству безбједности и појединим полицијским агенцијама, мада су у дијелу финансијског пословања њихови извјештаји позитивни.

Међутим, за ревизоре је спорна исплата полицијског додатка, односно чињеница да правилник о исплати додатка није усклађен са Законом о платама.

“Од 2009. године ми смо много пута писали Министарству финансија да буде покренута измјена Закона како би дирекција била препозната за тај полицијски додатак. Међутим, имате апсурд. Министар Вранкић док је био министар финансија није покретао процедуру измјене Закона, а сада као главни ревизор на то ставља примједбу”, објашњава министар безбједности у СМ БиХ Драган Мектић.

Да је тачно оно што говори министар Мектић потврђује и главни ревизор.

Неки који су протеклу деценију сједили у Парламенту или Савјету министара БиХ као дио владајуће коалиције, данас као опозиција су најжешћи критичатри неправилности у пословању које су резултат њиховог нерада.

“Ова гарнитура власти није у стању да се бави властитим грешкама, већ анализира позицију и рад претходне власти”, изјавио је посланик СНСД-а у ПВ ПС БиХ Никола Шпирић.

Шеф Клуба посланика СДС-а у ПВ ПС БиХ Александра Пандуревић каже да институције БиХ могу бити поносне на своје пословање.

“Ако је замјерка ревизора то што је Гранична полиција тражила при расписивању тендера за аутомобиле да троше мање од пет литара, ја директору Граничне полиције на услову на тендеру честитам што се односио рационално и одговорно.”

Неправилности у пословању на које је ревизија указала нису одговорност само руководства агенција и институција које су добиле ревизорски извјештај са мишљењем, тврди главни ревизор и додаје да се ради о системским проблемима за које су одговорни Савјет министара, али и Парламентарна скупштина БиХ, јер нису на вријеме предложили и усвојили неопходне законе.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар